Алтер Реал

0
2680

Алтер Реал е представител на португалската висша школа, но за съжаление пострадал повече от събратята си Андалус и Луситано по време на Наполеоновите войни.

Като основа на Алтер Реал са послужили 300 андалуски кобили. Те били внесени от Херес, Испания, от португалския кралски род Браганса през 1748 г., за да основат развъдник във Вила де Портел в провинция Алентехо, Южна Португалия, за снабдяването на кралския двор в Лисабон с качествени коне.

8 години по-късно развъдникът бил преместен в малкото градче Алтер до Чао в провинция Алентехо, което дало името на породата, като „Real” означава „кралски“ на португалски език. Развъждането било успешно и Алтер Реал процъфтял до войните на Наполеон, когато развъдникът бил плячкосан и най-добрите коне били откраднати от войските на Наполеон. Абдикацията на крал Мигел нанесла допълнителна вреда на породата, тъй като повечето земи на развъдника били конфискувани от короната след оттеглянето му. По-късно усилията за възстановяване и „подобряване” на породата чрез кръстоски с чистокръвни английски, хановерски, нормански и арабски коне довели до влошаване на типа и характера на породата.

Последвалото реинтродуциране на андалуска кръв от развъдника на испанската фамилия Сапата в края на ХІХ в. започнало да преобръща процеса на упадък, но когато в началото на ХХ в. монархията в Португалия била премахната, архивите на породата били унищожени, конете разпръснати, а жребците скопени.

Днес породата дължи съществуването си на един човек – д-р Руй Д`Андраде, който успял да се сдобие с два жребеца и няколко кобили. Тази порода е щяла да изчезне от картата на света, ако не бил този най-голям авторитет в света на конете в Португалия. Руй Д`Андраде не случайно е бил най-известният тогава експерт в развъждането и любител на истинските иберийски коне. Той създал малък развъдник, съставен от коне Алтер Реал с най-добри качества, които предал на португалското Министерство на земеделието в средата на ХХ в. Оттогава породата принадлежи изцяло на държавата, високо ценена е и сега отново процъфтява. Нещо повече – порода е значителна част от културното наследство на Португалия, защитена е със закон. В наши дни коне от породата Алтер Реал се използват за езда и лек впряг, главно за демонстрации от висшата школа, предимно от португалската армия.

Алтер Реал е кон от стар иберийски тип, но понякога буйният му темперамент говори за безразборно кръстосване и използване на нискокачествени коне от други породи в началото на ХІХ в. Изисква умели грижи от опитни коняри. Той е интелигентен, учи се бързо, реагира на време, но е пламенен до известна степен, самоуверен и с висок дух. Жилаво и силно животно. Цветовата гама се простира от алест или кафяв до кестеняв и петнист цвят.

  • Височина при холката: 1,52-1,63 м
  • Шията е мускулеста и относително къса
  • Крупата е с характерен наклон към ниско поставената опашка
  • Изявеността на силните и добре разположени свирки е изключителна
  • Горната част на краката, особено бедрата, са мускулите
  • Копитата са малки, но добре оформени и здрави
  • Главата е с леко изпъкнал профил
  • Муцуната е леко заострена
  • Ушите са средно дълги
  • Очите са изразителни и леко арогантни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име