Конната полиция в България

0
9992

Толкова са нависоко във всеки един смисъл, толкова са достолепни в тези униформи, а конете им изпълняват командите, като по ноти. Чувствам се като дете, докато ги наблюдавам, чак ми се иска да им отдам чест като им козирувам. Готов съм да ги поздравя, да ги следвам, да сбъдна детската си мечта и да съм на кон, с пистолет, да преследвам лошите… отърсвам се и си спомням за моето оръжие – фотоапарата. А! Да не пропусна, влюбен съм във всички жени – конни полицай.

Поделението със сегашно име „Сили“ за превенция и охрана към Столична дирекция на полицията е с 40-годишна история. Отдел охранителна полиция. Конната полиция е изключително важна и е различна част от Силите за превенция и охрана. Основните задачи на поделението са охрана на обществения ред на масови спортни, политически и обществени мероприятия на територията на столицата. Освен това като конни полицаи патрулират и контролират спазването на обществения ред по паркове и градини.

Пламен Тодоров

Пламен Тодоров е на 46 години (понастоящем 56). Бил е състезател в националния отбор по прескачане на препятствия, после треньор. С конете е свързан от дете, а в поделението е от три години. Той е човека, който „дирижира” състава в тази специална ездова подготовка, така че конните полицаи да са на ниво. В този отдел на охранителната полиция нещата са различни. Работи се с коне и кучета. Не само служителите, но и животните трябва да са в кондиция. Учебният процес, заниманията за ездови навици, постоянното усъвършенстване. С животните работата е по-специфична, не е като да паркираш мотора или колата в края на служебният ден.

Как се наричат вашите служители, които са всъщност ездачи? Те първо са полицейски служители и после конни полицаи. Около 50 души с 50 коня. Всеки си има служебно животно, за което лично полага грижи – хранене, почистване, тренировки.

Какви качества трябва да притежават конете, за да са на „служба“ при вас? Породи, селектирани да покриват критерии като: височина, правилен екстериор, с подходящ нрав, да понасят масови мероприятия, хора около себе си, да издържат на странични дразнители. Образно казано, уравновесени и спокойни за динамична среда. И в самото обучение ние го залагаме като вероятност да им се случи. Самото обучение се провежда в тази насока, екстремна среда и условия. Например имаме специални занятия да свикват на гърмежи, на огън, на знамена, на плакати, барабани, викове…

Как обучавате малките кончета отрано на стресови ситуации? Започваме от по-слаби и вървим към по-силни стресови ситуации. Гърмим и те привикват.

А качествата, необходими за постъпване при вас, на желаещите да са конни полицаи? Трябва да имат отношение, да обичат животните. Има доста желаещи, но е много трудно без предварителна подготовка. Тук се до усъвършенстват вече придобити ездови умения. Преминават се школи, едната от 9 месеца за полицейски служител, после за конен полицай. Ако действително имат предварително добра степен на ездова подготовка, може бързо да навлязат за период от 5-6 месеца и да започнат работа. Степента им на обучение влияе на работата им като конни полицаи. Особено при масови безредици или при охрана на футболни мачове и други спортни мероприятия е важно полицаят да владее коня колкото се може в по-висока степен, да предпазва хората и да изпълнява задачите при тези условия.

Повечето полицаи са и състезатели в различни дисциплини, това е добър начин за поддържане на форма. Да, така е. Например Валентин Джевелков е републикански шампион по обездка за млад кон вече 2 години. Тази година мина в горния клас, класира се 3-и на държавното първенство. Главен сержант Лилия Савова с кон Далибор също участва в състезанията по обездка средния клас и се класира трета. И на двамата съм им треньор. Участвахме в зимната лига по прескачане на препятствия. Тази зима също ще стартираме. Имаме Полицейски клуб и там развиваме истинска спортна дейност.

 

Кой се грижи за здравето на конете? Имаме си ветеринарни лекари, които провеждат здравния контрол на конете. Имаме разработен двигателен режим. Когато хората са ни ангажирани по други събития, сме подсигурили алтернативен вариант за поддържане на формата им – движение на свобода, тренинги и др.

Провеждате ли обмяна на опит с колеги от Европа? Сверявате ли си часовника? Аз лично съм ходил във Франкфурт 2002 г., запознат съм с работата на тяхната конна полиция. През 2004 г. тук идваха колеги от Мюнхен, после наши колеги им върнаха визитата. Смея да твърдя, че нивото ни е много добро. Отстъпваме само по критерии на боксовете. Конюшнята ни е стара, от 60-те години, но я стопанисваме добре.

Володя Кръстев

Володя Кръстев е началник на втори сектор Сили за превенция и охрана към Столична дирекция. „Водачи на служебни животни“ се води сектора. Състои се от две групи, едната е конна полиция, другата – служебни кучета.

Да научим нещо за кучетата? Всяко животно се отглежда в отделна клетка или т. нар. питомник. Всеки водач си има зачислено куче. Почти всички са немски овчарки имаме два шнолцера и две белгийски овчарки. Главно изпълняват задачи по охрана на обществения ред в кварталите с малцинствено население – във “Факултета”, в “Христо Ботев” и при операции в гористи, затревени, релефни и изобщо труднодостъпни места. Има и един взвод от 10 човека, който дава дежурства в Столична дирекция на полицията, където се занимават с изземването на мирисови следи от местопрестъпленията. Това е похват, който преследва извършители на престъпления по горещи следи. Кучетата, също като конете, се използват при охрана на масови мероприятия, предимно футболни мачове. Кучето се използва само в краен случай за задържане на извършител на престъпление. В специализирани операции в пресечена местност, когато се претърсват големи райони, конете и кучетата имат основна функция.

С какво конният полицай е по-добър от моторизираният или от този пеш? Полицаят с кон в охрана върши работа за 10 обикновени полицаи. При различните събития са нависоко, виждат недалеч, имат по-голям поглед над случващото се. Колегите с автомобили не успяват да проникнат там, където конят успява. В парк, гора, градинки или терени, пълни с хора на митинги и протести. Например характера на един футболен мач е такъв, че феновете се стичат в последните минути и на входовете на стадионите се струпват по 500 човека. И като напънат тези хора да влязат. В същото време трябва да се извършват проверки. А добре познаваме българския футболен запалянко. Всеки нервничи, блъска се, недоволства. На фона на тази ситуация два коня като застанат успоредно на влизащите и работата се усмирява и вървят един по един, имат респект ,съобразяват се с присъствието на униформения, възседнал това голямо животно. Самият кон всява също доза респект. Не случайно в цял свят се използва за охрана и контрол.

Полицаите на коне трябва ли подобно на пътните да се представят при проверка на гражданите. Това е задължение при извършване на проверка. Трябва да ви се представи и да каже какво иска.

Хората, които нямат допир до конете, например не знаят, че не се минава наблизо зад задните крака на коня. Как полицаите успяват да ги опазят? Ето това залагаме в процеса на обучение на коня и ездача-служител. Това е разликата при нашите коне от всички останали. Състезателният кон ще стане нервен и ще ритне някого, личният ви кон ще ни изхвърли по време на полска езда, друг кон ще ни захапе, но при нас е точно както в системата ни – ред и дисциплина дори и при конете. Обучаваме ги да са много спокойни, въпреки обстановката. Защото примерно при вземане на решение да се действа с физическа сила някъде, последствията в този случай могат да бъдат много страшни, да има жертви и пострадали. Конят притежава страшна сила, тя може да бъде разрушителна, ако не е насочена и подчинена в ръцете на ездача.

Случвало ли ви се е да гоните с кон беглец? Да, но в тези случаи боравим и с други средства на полицията, радиостанциите. Няма смисъл да се преследваме дълго, колегите от другите постове вече чакат беглеца. Всичко е въпрос на добре измислена схема и професионализъм.

Как се държат коне и кучета в единна операция? Няма проблем, защото те тук си съжителстват така или иначе на едно и също място. Кучетата са свикнали с конете и обратно.

В кои други случаи хората могат да наблюдават конни полицаи в центъра на София? На паради. Представяне на конен строй. Истински вълнуващо събитие с парадна стойност. Конният строй винаги закрива парада. Не мога да скрия, че колегите ми са най-снимани от присъстващите граждани. Най-много ни се радват, вероятно заради конете или поради факта, че не сме често срещани в ежедневието. Доскоро името ни беше Конен ескадрон. Промени се с новата структура на Столична дирекция на полицията от май месец тази година. Друго място в годината, когато правим и проверка на уменията ни, това е Тодоровден. Организираме съвместно с общината тук в кв. Бенковски прескачане на препятствия, саблена сеч, прескачане в горящ огън…

Валентин Джевелков

Главен полицай Валентин Джевелков, командир на група Конна полиция. Ездата му е в кръвта. Бил е спортист по модерен петобой, когато чул, че има свободни места в конната полиция, веднага кандидатствал. Активен състезател е по обездка, двукратен републикански шампион за млад кон в конкур ипик с 4-то място до момента в състезания. Съчетал е работата с хобито, което го прави реализиран и щастлив.

В конната полиция в София има 8 дами от 23- до 42-годишни. Една от тях е Лилия Савова, на 32 години, от които 11 е подарила на група Конен ескадрон. Завършила е средното си образование със специалност организатор маркетинг и мениджмънт, сетне и академията на МВР. Школата си по езда минава при имена като Димитър Генов, Васил Чанев, Георги Гаджев, а когато решава да

Лилия Савова

е „конен полицай“, родителите и съпругът й са съсипани от избора й. Все още се усъвършенства като състезател и скромно разказва за първите и втори места по републикански и областни първенства.

На провокацията, как я възприемат мъжете, млада, красива, секси и на кон и полицай…, отговаря: „Не се интересувам как ме приемат хората. Важното е как изпълняват разпорежданията ми на конен полицай и как и аз си изпълнявам задълженията. Горда съм с професията си.“ За нея работата с животните е разнообразна и динамична, и тя не би я сменила. Казвам й, че е нежна, крехка, а тя на мига ми отвръща строго: „Жилава съм!“ Обещава да се видим на зимната лига. Ще й стискам палци вече съм във фен-групата й. Клубът им се представя с 6 състезатели.

Имат млади коне, които подготвят за обездка, но и в конкур ипика ще участват. Точно на тези турнири проверяват и ако трябва коригират нивото си. „Спортните умения ни помагат в професионалните задължения, най-вече дисциплината и постоянството“, казва Лилия Савова. Отново я провокирам – имало ли е случай на събития да изпитате страх? „Не, в такива моменти няма време за страх. Единственото, за което се мисли, е да се предотврати безредицата, да се спре насилието и да се спасява живот.“

Репортаж и снимки: Борислав Петров

Архив сп. ЕЗДА, 2007

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име