7 отличени коне по време на най-големият животновъден форум у нас 

0
60

На провелото се в два дни национално животновъдно изложение в Сливен 2024 (18 и 19 октомври) наред със стотиците първокласни селскостопански животни участваха и коне. Екземплярите от местни, интродуцирани, комерсиални и дори екзотични породи показаха на практика богатия генетичен фонд и разнообразие в родното животновъдство. „Ден на българския производител“ бе слогана на тазгодишното издание, като акцента бе върху всичко което ражда златната ни земя. 

Над 150 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи, биволите от породата „Българска мурра“, 9 породи коне, многообразие от зайци и породисти кучета впечатлиха професионалисти, фермери и посетители. Със свои щандове в двудневното изложение участваха и производители и преработватели на плодове и зеленчуци, които представиха богат фермерски базар. Организатор на ежегодното събитие е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.

Форумът бе открит от зам.-министъра на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев, зам.-министър д-р инж. Мирослав Маринов, кметът на град Сливен Стефан Радев, областният управител Чавдар Божурски и изпълнителния директор на ИАСРЖ Георги Йорданов. Сред официалните гости бяха представители на ДФ „Земеделие“, Българската агенция за безопасност на храните, народни представители, представители на браншовите организации в сектора.

„Политиката на министерството на земеделието е насочена към подкрепа за устойчивост и финансово стимулиране на животновъдния сектор. Тече трети програмен период, в който се подпомага дейността на развъдните организации за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните. Размерът на държавната помощ за 2024 г. е 9 млн. лв.“, каза зам.-министър Деян Стратев. По думите му за първи път в нея е включена геномна оценка на млади разплодни животни от комерсиални породи говеда, което допринася за създаване на по-бърз генетичен ресурс в популацията. 

Голям интерес сред посетителите предизвика церемонията по награждаване на отличените животни в отделните категории. При конете бяха наградени стопаните на коне от породите:  Български тежковозен кон, Арабска шагия, Чистокръвна арабска, Европейски рисист кон, Български рисист кон, Чистокръвна английска, Плевенски кон, Хафлингер и Дунавски кон. Специална награда получи ферма „ Пенелопе“, чийто стопани развъждат магарета и понита. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име