Езда в залеза на годините на коня

0
2477

Ако обмисляте план за пенсиониране на стария си приятел за езда и сте решени да го изпратите да си почива на поляната, то преди това прочетете този материал. Щом хората над 50 години могат да подобрят своята физическа издръжливост, защо това да не може да стане и при конете? Положителният ефект от редица упражнения може да бъде ползотворен както при хората, така и при животните. Нека разгледаме някои от възможностите.

Ветеринарите експерти споделят от работата си с по-възрастни коне, че те могат да бъдат активни и след 20-годишна възраст. Но за да ги държим активни, въпреки намаляващия мускулен тонус и общо благосъстояние, трябва да променим изцяло диетата и начина на живот на по-старите коне.

За начало трябва да се направи цялостна оценка на коня от личния ветеринар и от личния подковач. Само след като разберем състоянието и възможностите му бихме могли да си поставим реалистични цели , да направим промени в упражненията, които не биха навредили на неговите стареещи стави, кости и мускули и да го върнем обратно в активност.

Цялостен преглед. От него ще стане ясно състоянието на коня, неговата стабилност, дихателната и мускулно-скелетни системи. Преглеждат се също  очите, ушите и устата, и по-специално зъбите. Обикновено по-зрелите коне имат  изгнили зъби и остри върхове, което от своя страна може да предизвика неправилно храносмилане, а от там и наднормено тегло.

Специалистите подковачи от своя страна посочват, че правилното подрязване и поставяне на подкова са изключително важни при започване на рутинни упражнения поради повишения стрес върху крака и копитата на животното. При по-старите коне превантивните мерки относно подковаване и подрязване може да спомогнат за намаляване на травматичния шок, ще улеснят сгъването и разгъването, както и ще облекчи куцотата или несиметричността на походката, поради артрит или дегенеративни ставни заболявания, например.

Ако прегледите установят, че конят няма сериозни заболявания и травми, може без притеснения да започнете да го подмладявате. Но има и още нещо важно – режимът на хранене.

Факт е, че функцията на голямото черво се променя с възрастта на коня. Това създава повишена нужда от по-високо качество протеини, алтернативни форми на груб фураж и допълнително витамин B. Специализираните храни за възрастни коне са добри за коне, които не могат да поддържат теглото си, поради неправилно дъвчене на храната, или защото неговото тяло не може да усвои ефективно хранителните вещества. От друга страна липсата на физически упражнения и диета, богата на грешните вещества, може да направи по-възрастните коне с няколко килограма отгоре.

Наднорменото тегло е особено лошо за по-старите коне и причинява допълнителен стрес на старите краката и ставите, както и на сърдечно-съдовата система.

Веднъж започнали дадена диета може да откриете, че червата на коня са загубили способността да извличат напълно калории и хранителни вещества от фуража. Ще трябва да се консултирате с ветеринарен лекар, за да се гарантира, че вашият старши кон получава диетата, която му доставя достатъчно енергия и хранителни вещества, без да го претоварва с вредни и излишни съставки.

Упражненията – ключът към постигане и поддържане на тялото в тонус и възвръщане към младостта. За да стартирате вашата програма, трябва да направите точна организация. Това означава списък, с който да се проследява напредъкът на коня. Заради възрастта, трябва да се увеличат подгряващите упражнения, да се намали нивото на интензивност и продължителност на упражняващите периоди.

Започвайте всяка тренировка със стречинг упражнения за увеличаване на гъвкавостта и обхвата на движение, по този начин се намалява рискът от нараняване. Ако конят продължава да е вдървен или има болезнено място, може би е добре първо да го масажирате и след това да го загреете добре чрез енергично ходене в продължение на 10 минути. Така кръвта достига до мускулите, а ставите се отпускат.

След това започнете с упражненията, които трябва да са дълги, с бавни периоди на постоянна работа, за да се създаде основа за добър мускулен  тонус и да се подобри състоянието на сухожилията и ставните връзки. Добре е да разделите на няколко етапа работата с коня за няколко месеца напред. В първия етап започнете с бавни темпове. Започнете с 3 до 5 км. силен, стабилен темп, на равен терен, по този начин ще си направите разходка за 30-45 минути. Продължете с това упражнение докато конят ви е в състояние да изпълни задачата комфортно, дори да продължи повече от няколко седмици. Постепенно увеличавате пробега и стигаме до етап  две – ходене по хълмове в комбинация с равен терен. Когато и този етап стане комфортен за коня, добавете третия етап – тръс през кратки интервали по мек, равен терен. Когато конят бяга в тръс на равен терен за продължителни периоди, стигате до последния етап – тръс по хълмист терен. Имайте предвид, че целта на поетапните тренировки е да се постигне максимална полза с минимум стрес за коня.

Безспорно конят ви ще се почувства още по-добре, ако го зарадвате с масаж. Използването на масаж само веднъж седмично ще помогне на мускулите на вашия любимец. Масажирането преди и след тренировка подобрява кръвообращението, носи храна в мускулите и ги тонизира.

Има три основни техники за масаж: плъзгане, компресия и директен натиск. За да изпълните плъзгане трябва с помощта на дланта си да прокарате ръка по кожата на коня надолу по дължината на мускула, за да усетите ако има някъде напрежение, стягане или аномалии. След като сте открили проблемните зони, приложете компресия като натиснете в мускула и завъртите ръка в полукръг към опашката на коня с ритмични, помпени действия. Накрая с помощта на палеца можете да приложите директен натиск за изключително навързани тъкани. Натиснете във възела и задръжте налягането в продължение на 30 секунди, освободете, повторете за 40 сек. и освободете! Повторете и задръжте още 60 секунди.

Докато масажирате, трябва във всеки един момент да сте наясно с реакцията на вашия кон. Ако определена техника изглежда болезнена, трябва да спрете. Избягвайте области по тялото с болезнени рани, подути участъци и т.н.

Подмладяването на коня е дългосрочна задача. Това изисква търпение, информираност и ангажираност. Ще се убедите, че конят ви се чувства много по-добре и е по-щастлив. А вие от своя страна ще преоткриете партньор, с когото ще продължите да яздите до залеза на слънцето.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име