Бурзитът

0
3467

Бурзите представляват торбовидни образувания изпълнени с малко количество слузеста или синовиална течност. Разполагат се под или над сухожилията, но без да ги обхващат, както и подкожно в зоната на костните израстъци и около ставите.

Те биват два вида:

Вродени (синовиални) – образуват се още през вътреутробното развитие на кончето при формирането на ставите и сухожилията. Тяхната функция е да подпомагат приплъзването на сухожилията по твърдите костни или хрущялни повърхности.

Придобити (слузести) – формират се обикновено до първата година след раждането. Появяват се в резултат от механични травми (натиск, удари). Разполагат се най-често подкожно и тяхната функция е да предпазват сухожилията и ставите от директни механични въздействия.

Бурзитът представлява възпаление на слузестите бурзи. Той може да протича остро и хронично, и от своя страна да бъде негноен (което е по-добрия вариант), а при намесата на гноеродни микроорганизми да се превърне в гноен (което е свързано и със съответните последици). Най-често се засягат бурзите в областта на лакътната и скакателната става.

Защо се възпаляват?

Главните причини са в условията на отглеждане на конете, като тренировъчният режим няма особено значение за тяхното възникване, а по-скоро за развоя им. От този вид травма страдат предимно тежките и едри коне.

  • Най-често при лежане по „кравешки“, т.е. по време на лежане конят поставя предните си крайници под тялото и по този начин краят на копитото или подковата упражняват постоянен натиск върху бурзата.
  • При лягане на твърдо и липса на достатъчно дебел постел
  • При отглеждане на коневръз или в тесен бокс, при което конете не могат да легнат спокойно.
  • При неправилно подковаване, при продължително залежаване.
  • Бурзите в областта на скакателната става се възпаляват често при коне, които обичат да подритват в бокса или да се натискат по стените.
  • По рядко при възпалителни процеси на структурите около самата бурза.

Как точно протича възпалителния процес?

Както вече изяснихме, функцията на бурзата е да предпазва ставата като смекчава травматичното въздействие. Нормално тя е със съвсем малки размери, има формата на цепка и е изпълнена с малко слузеста течност. Затова не можем да я видим. Под влияние на многократно повтарящата се травма настъпва оток на стените й, и тя започва да се изпълва с течност (кехлибарено жълта с провлачена консистенция, понякога примесена с кръв). При своевременно отстраняване на причините и правилно лечение течността се резорбира и бурзата добива нормалинте си размери, структура и функции. След като един път се е появила, това не означава, че ще е за последно! Особено ако не установим коя е първопричината. Често тя отново се появява, и пак се прибира, като накрая добива хроничен характер. Стените и се удебеляват, нараства още повече, сраства с кожата и подкожната тъкан (а като усложнение може да срастне и със ставната капсула, което прави лечението и още по-трудно). При намесата на гноеродни микроорганизми и изпълването й с гнойна течност е възможно да се самоотвори (да фистулира).

Времето за което може да нарастне бурзата е различно – от няколко часа до дни.

Как изглежда възпалението, какво може да ни ориентира?

В областта на лакътната или скакателната става най-често се забелязва ограничена подутина, която в началото е топла, не много твърда с големината на кокоше яйце до топка за тенис, подвижна, а при разклащане течността в нея флуктоира, може да има лека куцота поради слабата болезненост. При хроничните случаи нейните размери значително нарастват – до хандбална топка, подутината е студена, твърдо-еластична, безболезнена, а куцотата е от механично естество поради големите и размери и срастването с околните тъкани.

Какво трябва да направим, за да не допуснем възникването на бурзита?

  • На първо място би трябвало да поставим целесъобразното отглеждане на конете;
  • Да осигурим добър дом – светъл, просторен бокс, в който могат да лягат, стават и да се движат спокойно без да са притиснати от стените;
  • Боксът да бъде застлан с дебел постел и на достатъчна площ, за да може конят сам да избере къде и как да легне;
  • Поддържайте конете в добро телесно състояние (както вече споменахме, страдат тежките коне), затова им осигурявайте достатъчно движение;
  • Не оставяйте коня да се залежава дори да боледува от друго;
  • Грижете се копитата да бъдат редовно подрязвани и подковавани (особено ако вече един път се е проявил проблема);
  • Наблюдавайте конете, научете навиците им, по какъв начин лежат.

Какво трябва да направим, когато вече имаме такъв проблем?

  • На първо място трябва да се обърнете към ветеринарен лекар. Важно е да обясните, кога за първи път се е появил проблема, лекуван ли е или е изчезнал от само себе си, колко пъти се е появявал. На базата на тази информация лекарят може да предпочете начина на лечение;
  • Махнете подковите;
  • Направете постела по-дебел или преместете коня в по широк бокс;
  • Ограничете движението, за да намалите допълнителното дразнене на бурзата;
  • В процеса на лечение бъдете упорити и спазвайте препоръките и указанията на ветеринарният лекар;
  • Знайте, че докато не подобрите отглеждането на вашите коне, трудно ще се отървете от бурзита.

Сега малко и за лечението!

В началото проблемът може да се реши само медикаментозно. По-трудно обаче става, когато не се обърне внимание навреме и процесът стане хроничен. В този случай изходът е само в оперативното му отстраняване (пълна екстирпация). Не се плашете от това. Както вече споменахме, разположението на бурзите е подкожно и ако не са усложнени (т.е. ако се обърне внимание навреме), отстраняването им протича като чисто козметична операция. В случаите, когато бурзата е сраснала със ставната капсула, пълното й премахване може да бъде невъзможно и да се прояви отново. Друг вариант е медикаментозното й прегаряне (медикаментозен кюртаж), но той не дава сто процента ефективност.

Имайте предвид, че колкото и добре ветеринарният лекар да е извършил операцията, от особено значение е следоперативния период, в който вие сте на ход.

  • Бъдете внимателни и взискателни;
  • Обърнете изключително внимание на хигиената в конюшнята и в бокса (почистете, варосайте, сменете изцяло постела с чиста слама);
  • Имайте предвид, че в първите седмици конят не бива да ляга, за да не замърси раната или разкъса конците (осигурете стабилно и безопасно връзване);
  • Не бива да излиза в първата седмица, за да не дразни операционната рана. Това навежда на мисълта, че трябва да съобразим дажбата (само овес и по-малко сено или люцерна), за да предотвратим коликите и ламинитът. Не бива да ви плаши това, че конят може да отслабне, след това той отново ще се възстанови;
  • Спазвайте стриктно инструкциите на ветеринарния лекар и това, което зависи от вас (правете промивките редовно);
  • Обърнете внимание на мухите, които изобилстват около операционната рана.

Не подценявайте бурзита – от прост козметичен дефект, той може да ви създаде големи поблеми. От една страна той изисква продължително и упорито лечение, при което не е изключена възможността и за оперативна намеса. От друга страна, въпреки че не е животозастрашаваща, възпалената бурза причинява неудобство на коня и намалява неговата работоспособност и спортни качества.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име