Новите модели Ford Tourneo Courier и Ford Transit Courier: по-силни и по-големи от всякога

0
21

Официалният вносител на Ford за България – „Мото-Пфое“, даде урок по добротворство, като съчета представянето на двата нови модела с полезен ход в посока добруване и помощ на хора в нужда.

Изцяло новите Ford Tourneo Courier и Ford Transit Courier със своите пътническа и лекотоварна версия, се превърнаха в посланици на добра воля в инициативата „Капачки за бъдещето“. С помощта на българските автомобилни журналисти и служители на „Мото-Пфое“, бе организирано товаро-разтоварването и транспортирането на близо 1000 килограма пластмасови капачки от Ихтиман и съседните села до пункт в столицата. Прекрасната инициатива в полза на благотворителната кампания се превърна в убедителен начин представителите на медиите да се убедят в качествата на двата нови модела.

С „по-широки рамене“ готови за работа и нежна прегръдка

И двата автомобила Ford Tourneo Courier и Ford Transit Courier са станали значително по-големи от своите предшественици. Пътническият Tourneo Courier и лекотоварната му версия сега може да се похвали с повече простор в салона и по-голяма вместимост. При петместна конфигурация на интериора, полезният товарен обем е увеличен със 175 литра до показател от 570 литра, а при двуместна увеличението е 323 литра до 1198 литра.

Петместният Tourneo Courier може да прегърне цялото семейство за поредния фамилен уикенд в атмосферата на комфорт, приключенски дух и забавления. Моделът е с богато оборудване, дори в базовата си версия.

Най-атрактивен е Ford Tourneo Courier Active, който очарова със специално разработен дизайн, технологични решения и полезно оползотворяване на вътрешното пространство. С допълнителни ниши и отделения за багажи, за различни предмети и документи, салонът предлага удобства дори и за най-капризните клиенти. Моделът ще удовлетвори както професионалния шофьор за кратки и дълги разстояния, и динамичния мениджър в работна командировка с възможност салона да стане офис, така и семейно пътешествие.

Благодарение на „чупещия“ се волан с функция масичка и обособено решение за интегриране на принтер, новите Tourneo Courier и Transit Courier могат много лесно и ефективно да бъдат трансформирани в мобилни офиси. Системата SYNC 4 на Ford, която е комбинирана с 8-инчов централен екран предлага лек и интуитивен интерфейс, който винаги може да бъде трансформиран чрез интеграцията на мобилен телефон посредством жична и безжична синхронизация чрез Android Auto и Apple CarPlay.

Нивата на оборудване при Transit Courier са Base, Trend, Limited и Active, а при Tourneo – Trend, Titanium и Active. Новият Ford Transit Courier е с усъвършенствани интелигентни системи за подпомагане на шофирането, включително адаптивен круиз контрол с поддържане на лентата за движение, асистент за предотвратяване на сблъсък, асистент за намаляване на скоростта и асистент за потегляне при наклон, за паркиране и други. Не случайно Ford Transit Courier е единственият лекотоварен автомобил, с най-високата възможна платинена оценка на Euro NCAP през 2023 г.

Автомобилите с кауза и този път заложиха на доказалия се във времето двигател EcoBoost. В гамата задвижващи агрегати е една от малкото разлики, които се откриват при двата модела освен тяхното приложение. Всички варианти на Courier са оборудвани с познатият двигател с вътрешно горене и са с предно задвижване. Задвижването на новия Courier е с 1-литровия 3-цилиндров бензинов турбоагрегат EcoBoost с максимална мощност от 125 конски сили, като се съчетава с 6-степенна ръчна и нова 7-степенна роботизирана автоматична предавателна кутия. При лекотоварната версия е налична още една двигателна версия – 1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов мотор EcoBlue със 100 конски сили и 6-степенна ръчна предавателна кутия.

И двата нови модела демонстрират меко и плавно возене, дори и по неравните междуселски пътища из района на Ихтиман. Окачването е повече от перфектно, в купето няма дразнещи паразитни шумове. И пътническата и товарната версия се управляват с лекота. Надграден с пространство и сила, новият Ford Transit Courier сега предлага 25% увеличен товарен обем, така че спокойно да натоварени две европалета. Товарното отделение е с полезен обем от 2,9 куб.м. При необходимост от транспортирането на по-дълги товари, на разположение е модулен  разделител между предната и задната част на автомобила, така че предмети с дължина до 2,60 метра да се подредят практично и без проблем.

Новият Ford Transit Courier може да „носи“ на раменете си товар от 850 кг и да тегли до 1100 кг. За улеснение при работа с товари има отварящи се на 180 градуса задни врати, диодно осветление на товарното отделение, шест анкерни точки на пода, възможност за избор между дървен или гумиран под.

Още по-голяма функционалност собствениците на фирми и могат да открият във версията с двойна кабина на Transit Courier, при която благодарение на специално проектираната модулна разделителна мрежа и делимият в отношение 60/40 втори ред седалки е възможно транспортирането на пет човека и товар, или на двама човека и до 2,4 куб.м товар.

Съвсем скоро от „Мото-Пфое“ обещават и първа среща с напълно електрическата версия – E-Tourneo Courier. Лекотоварният модел на ток е с багажно отделение с вместимост от 44 литра под предния капак, разполага с мотор с мощност от 136 к. с., а интегрираната на борда му батерия ще предложи възможност за бързо зареждане с генериране на допълнителен пробег от 87 км само за 10 минути. Зарядът на акумулаторната батерия от 10 до 80% пък ще може да бъде генериран за под 35 минути.

Цената на пътническия Ford Tourneo Courier започва от 44 900 лева с ДДС, а лекотоварният Ford Transit Courier струва от 40 400 лева за ниво Trend.

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Тони Тончев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име