Hyundai IONIQ 6 има толкова ток, че дава и на другите

0
254

Тестваме един от малкото автомобили, който засега може с пълно основание да защитят честта на електрическите возила

Още с раждането си получил оценка – отличен 6, този аеродинамичен модел на Hyundai още в първите си месеци спечели под носа на конкурентите си редица световни и европейски награди. Определено обявен за талант, само година след производството си, Hyundai IONIQ 6 вече има в актива си наниз от отличия: „Световен автомобил на годината” за 2023 г., „Световен дизайн“, „Най-добър електрически автомобил в света“, „Най-добър фирмен автомобил“, „Златен волан”, „Седан на годината” за 2023 г. на автомобилните награди на американско списание за мъже GQ. У нас Hyundai IONIQ 6 беше избран за „Електромобил на годината“ за 2024 г.

Елегантният седан с четири врати има впечатляващ силует, обтекаеми форми за максимално оптимизиране на аеродинамиката с много нисък коефициент на въздушно съпротивление от едва 0,21. Резултат по-добър от този на BMW i8, от Porsche Taycan, дори и от Теsla Model 3.

Този втори електрически модел от гамата на южнокорейската компания е проектиран на специфичната платформа за електромобили E-GMP и както го определиха колеги по перо, това е най-разумният електрически автомобил.

Обтекаемите форми са толкова изящно слети, че не създават предпоставка за личното тегло на този елегантен джентълмен, което е близо 2 тона при голямата му дължина от почти 5 метра. Под удълженият преден капак са крити общо 325 к.с. и специални щори в предната броня, които се отварят само при необходимост от охлаждане на електромотора и батерията. За перфектната аеродинамика допринасят още наклонено предно стъкло, заобленият покрив, гладката линия на задното стъкло и багажника, плоското дъно, колелата и скритите дръжки на вратите. Джантите стандартно са 18-инчови, но има и 20-инчови като опция.

Безпогрешно уникален отвън, Hyundai IONIQ 6 предлага и голямо гъвкаво рационално пространство и отвътре. Луксозният салон посреща с премиум обстановка, без да е забравен елементът при използването на еко и рециклирани материали. Въпреки ниският и спортен ръст на модела, позицията на водача е с много добра позиция за шофиране. Предните електрически седалки са регулируеми в 8 посоки и могат с натискането на един бутон да се разгъват за бърза дрямка. Плюс това са с отопление и вентилация. Подгряване има и за волана.

Тук бутоните за управление на електрическите прозорци са преместени от вратите в централната конзола. Под тази конзола е оформено голямо и полезно пространство за голяма и пълна дамска чанта или малка раница. В централната конзола има и порт за високоскоростно безжично зареждане с функция за охлаждане, която предотвратява прегряването на смартфона. На таблото има и голяма плъзгаща се жабка. За спокойната интериорна атмосфера в новия Hyundai IONIQ 6 допринасят безупречната шумоизолация и амбиентното осветление, което може да се персонализира с 64 уникални цвята и комбинация между шест двуцветни теми.

Персонализираният инструментален панел с 12,3-инчов екран и 12,3-инчовият сензорен дисплей на мултимедийната система са точното място за интуитивно боравене от страна на водача и представяне на информация за автомобила и пътуването. Най-впечатляващото в интериора е вградения 230-волтов контакт, с който може да се захрани електрически уред или да се зареди всяко устройство до 3,6 кВт. Самата кола може да се превърне в станция на друго електрическо превозно средство. Това може да се случва, дори когато автомобилът е изключен.

Новият Hyundai IONIQ 6 със задно предаване има малко отделение под предния капак. При варианта със задвижване на четирите колела основният багажник отзад има капацитет от 401 литра и въпреки, че е с малък отвор, може да се използва рационално. Има и двойно дъно, където могат да се съхраняват кабелите за зареждане или няколко малки чанти. Облегалките на задните седалки се сгъват поотделно в съотношение 60/40 или заедно за товарене на по-дълги и обемисти предмети.

Електрическият седан се предлага с три различни версии на задвижване и две батерии. По-малката батерия е с капацитет 53 кВтч и е свързана само с електромотор на задната ос с мощност 150 к.с., постигайки автономен пробег от 429 км. Голямата батерия с капацитет 77,4 кВтч може да се свърже с версия със задно предаване от електромотор с мощност 229 к.с. или към вариант със задвижване на четирите колела от два електромотора със системна мощност от 325 к.с.

С батерията със 77,4 кВтч и с един електромотор, новият IONIQ 6 постига реална максималната автономност е 614 км, при разход от 12,9 кВтч/100 км. Архитектурата E-GMP на IONIQ 6 може да поддържа мощност за зареждане както 400 волта, така и 800 волта. Със зарядно устройство с мощност 350 кВт, батерията може да се зареди от 10% до 80% бързо, само за 18 минути.

Най-мощната версия на Hyundai IONIQ 6 с двата електромотора е и единствената, която има задвижване на четирите колела. С огромната мощност от 325 к.с. на двата електромотора и въртящ момент от 605 Нм, отличникът IONIQ спринтира от 0 до 100 км/ч за 5,1 секунди, но още по-вълнуващо е ускорението от 80 до 120 км/ч, което отнема едва 3,3 секунди.

На пътя електрическия седан е директно управление и много комфортна возия. В помощ на водача са редица високо технологични системи и функции за безопасност. Цената на безупречния Hyundai IONIQ 6 стартира от 104 900 лева. Във версията с двата електромотора струва минимум 119 900 лева. Имайки предвид, че това е електрически автомобил, с който се пътува без чувство на безпокойство относно пробега и разхода, то цената си заслужава.

Технически характеристики:

Hyundai IONIQ 6 HTRAC 4×4

  • 2 синхронни електромотора
  • 77,4 кВтч капацитет на литиево-йонна батерия
  • 1-степенна автоматична скоростна кутия
  • 325 к.с. системна мощност
  • 605 Нм системен въртящ момент
  • 5,1 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 185 км/ч максимална скорост
  • 15,1 кВтч/100 км комбиниран разход на електроенергия
  • 583 км комбиниран автономен пробег WLTP
  • 0 г/км емисии на СО2
  • 119 900 лева цена на модела (Exclusive)

Текст: Екатерина Дончева
Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име