Нашите без финал на Световния шампионат по издръжливост във Франция 

0
271

Общо 119 атлети взеха участие в Световния шампионат по издръжливост за 2024 г. Събитието се проведе на 7 септември в Монпазие в южната част на Франция в условията на проливен дъжд и много тежък терен. 

Н. В. Шейх Насър Бин Хамад Ал Халифа​ от Бахрейн защити триумфално своята титла на Световния шампионат по издръжливост на FEI, спечелвайки индивидуалното злато с неговия 10-годишен сив кастрат. Франция спечели отборно злато у дома си пред развълнувана публика в Монпазие. Китай и Малайзия завършиха отборния подиум със сребро и бронз.

Негово височество Шейх Насър бин Хамад Ал Халифа и капитан на Кралския отбор по издръжливост, спечели златния медал на 160 km FEI World Endurance Championship 2024 в Монпазие, Франция. Конят на Шейх Насър бин Хамад Ал Халифа – Everest La Majorie беше отличен с наградата за най-добро състояние на коня. Това е втората поредна година, в която Негово Височество печели световната титла, след победата му в предишния шампионат, проведен в Бу Тиб, ОАЕ. „Е, аз съм над луната, нямам думи, с които да опиша това. Благодарен съм на моя екип, семейството ми и на всички, които ми помогнаха. Беше битка, времето беше много лошо, теренът също, но го направихме със сърце,” каза Шейх Насър след победата си. Тази година той завърши състезанието за 8 часа и 32 минути, пред Саид Ахмед Ал Харби от ОАЕ, който завърши втори, и Мелоди Теолисат от Франция, остана трета. 

На завършилия ФЕИ Световен шампионат по издръжливост бе отличена и най-младата ездачка, участник в състезанието. Само на 22 години от Индия – Нида Анжум, завърши състезанието и така стана първата индийка, завършила шампионат по издръжливост. Състезавайки се срещу 118 ездачи от 40 страни, тя затвърди мястото си в историята на индийския конен спорт с това забележително постижение. Това престижно събитие, организирано от Международната федерация по конен спорт, е забележителен момент за индийския конен спорт. Изключителното в представянето на Нида е не само младостта, преминаването й през строг процес на проверка и силна конкуренция от глобални конни сили като ОАЕ, Бахрейн, Испания, Франция, Италия и т.н., страни, известни със своите дълбоко вкоренени традиции и модерни съоръжения в конния спорт. Общо 45 участници успяха да завършат успешно състезанието.

Яздейки 12-годишната си кобила Петра дел Рей, Нида завърши 160-километровото трасе само за 10 часа и 23 минути, преодолявайки предизвикателствата, включващи шест изтощителни обиколки при много лоши метереологични условия. По време на шампионата бяха елиминирани 73 коня.

Видео: линк   https://www.facebook.com/watch?v=499079596237836

За съжаление петимата ездачи от България, не успяха да завършат. Десислава Алексиева със Samodiva, Мирослав Боршош с Еtelka Du Vialaret , Денис Фурлански с Debra, Катина Лютова с  Hop Kaq и Николай Николов с Tanzania бяха нашите общо пет тандема участници в шампионата, които коментираха: „ Дъждът в пет часа сутринта ни смаза. Не бяхме подготвени за такава кал. Трасето бе много тежко точно поради дълбоката кал.“ Състезателят ни Денис Фурландски стигна почти до края, завърши 5 – ти етап, но коня му беше много изморен и нямаше как да продължи. Неприятностите на нашите спортисти започват още по време на предварителния преглед, когато конят на Мирослав Боршош не бе допуснат да участва заради изтекла ваксина. Това е голям пропуск от страна на португалските му треньори и недопустима грешка за нивото на шампионата.  Вет комисията категорично заявява, че на такъв шампионат не могат да направят компромиси. Според насоките на ФЕИ, благосъстоянието на коня е от изключително значение. Както конете, така и ездачите трябва да са здрави, компетентни и в добро здраве, преди да им бъде позволено да се състезават.

Снимки: ФЕИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име