Балканския шампионат на EEФ завърши с дълга българска следа в Истанбул 

0
150

Турската  конна федерация в сътрудничество с Европейската федерация по конен спорт  (EEF) домакинстваха Балкански шампионат, който събира най-добрите ездачи и спортисти на Балканите

Шампионатът включва две големи състезания: обездка от 1 до 4 септември и прескачане на препятствия от 4 до 8 септември 2024 г. Национални отбори и индивидуални състезатели от Албания, България, Румъния, Сърбия, Гърция, Албания, Хърватия и Турция представят свои спортисти и коне в стремежа за така желаната Балканска купа. Това е 57-ото издание на шампионата, в който участват 157 ездачи и 160 коне.  Най-доброто класиране, което България постигна бе първото отборно място при жените в прескачането на препятствия, две първи места за на Валентин Джавелков и неговият кон Диас, едното от които в теста Prix St. Georges . Джавелков спечели и сребърния медал на Балканския шампионат по обездка.

В категория деца първо място спечели и тандема Лора Тахтаджийска и Салвадор, както и едно второ място в индивидуалния тест. Във финалното изпитание на третия ден от шампионата – Индивидуален тест за деца, Лора Тахтаджийска и Салвадор донесоха още един сребърен медал на Балканския шампионат. В отборното изпитание нашият отбор спечели второ място, като разликата им с отбора победител беше по-малка от 2%.

При Юношите през първия ден в отборното изпитание Сияна Райкова и Сиско кид спечелиха третото място. В Индивидуалния тест на юношите нашите състезатели се представиха на високо ниво, като заеха трето, четвърто и пето място. Във финалният трети ден – свободен стил за юноши Андреа Кръстева и Найт Пауър спечелиха второто място на Балканския шампионат по обездка. Сияна и Сиско се класираха на призовото четвърто място, а Софи и Дублин на шеста позиция. В прескачането на препятствия България взе бронз, след прекрасното представяне на Елена Николова и Лун Де Миел. Бронзово отличие спечели и Десислава Миланова с Казента.  В категория деца нашият отбор в състав Марта Колушева с Фюри Даржон, Лора Чолакова с Вени Види Вичи, Марая Георгиева със Суийт Сенди и Рая Христова с Меркур. 

снимки:Fb БФКС и Лиана Панделиева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име