Две щастливи майки с подиум от първия пара конен ден

0
188

И двете раждат децата си преди година, въпреки физическите си увреждания и заболявания. И двете се подготвят за пара олимпиадата в Париж с хъс и безпощадни тренировки. И двете застанаха на почетната стълбица с медали. Децата им бяха тяхното вдъхновение. Наташа Бейкър от Великобритания и Катрин Кристенсен от Дания спечелиха подиуми във Версай от първия пара конен ден.  

Състезателката по конен спорт Катрин Кристенсен спечели сребърен медал в първия ден от пара конния спорт в Париж 2024 г. Британската пара атлетка по конна езда Наташа Бейкър грабна бронза на гърба на любимия си кон Dawn Chorus. Преди да стъпи на манежа Наташа изпрати въздушна целувка на бебето си Джошуа, което бе в скута на баща си на трибуните. Това бе много трогателен момент в Шато дьо Версай във вторник – първия ден от състезанието по параолимпийски игри по обездка в Париж през 2024 г.

Наташа Бейкър

34-годишната шесткратна параолимпийска златна медалистка роди сина си Джошуа през 2023 г. и каза, че възстановяването й след бременността и раждането е било трудно и дълго. Бейкър призна, че не е в перфектната спортна, в каквато беше на олимпиадата в Токио през 2020 г.  „ Истината, е че жонглирам с това да бъда най-добрата майка и в същото време да полагам усърдие да бъда и добър спортист. Обичам спорта и конете, но майчинското чувство е много по-велико усещане. 20 месеца бях извън ездата. Това е най-дългото ми отсъствие от седлото.”  

Друга щастлива майка в лицето на 28-годишната ездачка Катрин Кристенсен привлече вниманието на зрителите, която секунди преди да стартира направи видеовръзка с родния си дом и видя дъщеря си Агнес. Това бе нейната невероятна мотивация с която тя се впусна в битка за медал. Конят й Goerklintgaards Quarter беше малко уплашен, преди изпълнението.“ Той по начало е много напрегнат и затова трябва да го напътствам да бъде спокоен на арената“, каза тя. Тренировките за пара олимпийските игри абсолютно й е помогнало да „влезе“ във форма след раждането. „След като родих трябваше много да тренира. Всички лекари в Дания ми казаха: „Фантастично е как тялото ти е реагирало на бременността заедно с мускулната дистрофия – това е моята диагноза. Сега се прибирам с медал вкъщи при най-голямата ми победа в живота – моето дете. Ще занеса в родината ми моите преживявания и емоции – никога не съм била на толкова величествена арена, като тази в двореца Версай “, споделя развълнувано Кристенсен. 

Катрин Кристенсен

От пресцентъра на събитието обобщават още в бюлетин до медиите, че  параолимпийската обездка е единственият артистичен спорт на параолимпийските игри.  Спортът, понякога наричан конен балет, е за демонстриране на връзката между животно и човек чрез движение. Ездачите се оценяват за точност, качеството и артистичния израз на тяхната езда. Състезанията продължават до 8 август.

Текст и снимки: ФЕИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име