Двадесет и два спорта ще бъдат представени на Параолимпийските игри в Париж 2024 г

0
434

22 спорта в 23 дисциплини (пара колоездене включва две дисциплини – писта и шосе) и общо 549 събития, разпределени в 269 сесии (сутрин, следобед и вечер). Въпреки че Параолимпийските игри в Токио се проведоха в рамките на 12 състезателни дни, Параолимпийските игри в Париж през тази година ще се проведат в 11, но с по-наситена програма.  Конните надпревари са в дните от 3 до 8 септември в градините на Шато дьо Версай.

Спортистите няма да започнат да се състезават в сряда, 28 август, когато е денят на церемонията по откриването. По-скоро събитията ще започнат на следващия ден, давайки възможност на всички да се насладят на това изключително вдъхвовяващо събитие. 11 спорта на 11 различни места около и в Париж ще стартират на 29 август, сред тях е ръгби в инвалидни колички. Тук въпросът ще е „Кой ще наследи Великобритания, която взе златото на Игрите в Токио през 2021 г.? Едно е сигурно – САЩ, които се класираха на второ място, ще търсят реванш.

Нито един ден от Параолимпийските игри няма да мине без раздаване на медали. Първите параолимпийски шампиони от Париж 2024 ще бъдат обявени на пистата на велодрума Saint-Quentin-en-Yvelines на 29 август, където състезанията ще започнат в 11:00 часа сутринта. В ранната вечер забавлението ще продължи под грандиозния купол на Grand Palais с първите финали по пара таекуондо, докато първите финали по пара плуване ще се проведат в Paris La Défense Arena в Нантер. Други необикновени места ще посрещнат зрители в този важен ден на първи. Параатлетите ще се представят надпревара по стрелба с лък, баскетбол с инвалидни колички, а South Paris Arena ще групира три различни параолимпийски дисциплини в една зона – боча, пара тенис на маса и голбол.  В тазгодишните Параолимпийски игри няма да има нови дисциплини, но парабадминтонът ще започне второто си параолимпийско участие в Париж на 29 август. Тази нова параолимпийска дисциплина се радваше на голям успех в Токио, където французинът Лукас Мазур беше обявен за шампион. През 2024 г. събитията по парабадминтон ще се проведат в Porte de La Chapelle Arena.

От Айфеловата кула до Ролан Гарос

Състезанието по футбол ще започне в петък, 30 август в най-типично парижкото място, в подножието на Айфеловата кула. Междувременно, същия ден, само на метри от световноизвестния паметник, тенисисти ще излязат на легендарните клей кортове на стадион Ролан Гарос, за да започнат най-селективния турнир по тенис в инвалидни колички в света.

10 дни пара плуване и атлетика

Зрителите ще се насладят на 10 дни състезания по паралека атлетика (30 август-8 септември) и пара плуване (29 август-7 септември), което е достатъчно време за вълнуващи изпълнения и нови рекорди. Белязани със скорост, сила, експлозивна енергия и издръжливост, тези спортове са едни от най-емблематичните в параолимпийската програма. 

Първият уикенд на Параолимпийските игри (31 август-1 септември) ще предложи наситена програма с 16 спорта.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име