Потомството на жребец Ropotamo, акцент в изложението за Български тежковозен кон

0
1019

Тазгодишното 8-мо поред национално изложение за коне от породата Български тежковозен кон се проведе на 22 юни в село Орешак, на територията на центъра за изкуства и занаяти. Събитието се предхождаше от среща – семинар за собственици и развъдчици на коне от породата.През първият ден акцент в програмата бе анализ с данни и цифри от създаването на породата, нейното минало и настоящо състояние. Лектор бе г-н Пламен Левков, който запозна присъстващите с любопитни подробности по развъдните книги обхващащи три тома. За периода от 1953 до юни 2024 година се оказва, че най-силно за породата е времето между 1976 и 2000 г, когато у нас са родени 370 кончета от 130 кобили и 17 жребци (от които 4 руски и 1 съветски).

Същинската изложба с конкурсен характер посрещна 27 коне от породата Български тежковозен кон, като след преглед до участие бяха допуснати 20.  Изданието бе открито от  кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова, а сред официалните гости бяха изп.директор на агенцията по репродукция в животновъдството г-н Георги Йорданов, зам. кмета на Троян Ангел Ангелов и Негово преосвещенство Велички епископ Сионий, който пристигна от Троянската Света обител подобаващо с файтон до мястото на събитието. „ Да сте благословени всички с любовта си по конете. Тази сила и тази мощ българска в скотовъдството да пребъде.“, отбеляза в приветственото си слово към присъстващите епископ Сионий.

Така благословени стопани и зрители се впуснаха в празничния ден на 8-тото изложение на коне от породата Български тежковозен кон, което стартира с дефиле на жребците претенденти за шампионското отличие. 

Петчленна експертна комисия с председател д-р Минчо Димитров оцеянаше екземплярите по 5 показатели, като освен традиционните първо, второ и трето място и шампионска титла организаторите от НАК (Националната асоциация по коневъдство) обявиха и две специални награди: „Кон на публиката“и „Най-плодовита кобила“. 

Важен акцент в изложението бе представянето на потомството на жребец Ropotamo, чрез жребец Ricardo, женско конче Ralitsa и две мъжки Ringo Star и RendCold. 

Със 7 родени живи и здрави кончета за 9 случни сезона „Най – плодивита“ се оказа кобила Raya, родена през 2012 със стопанин Борислав Илиев от село Черни Осъм, троянско.  С най-много гласове пуснати в специална урна „Кон на публиката“стана 10 – годишния алест жребец Mavrik от фермата на Петко Радоев от Копривщица. Наградата връчи лично журналистът на  NOVA телевизия  Николай Василковски, който направи и три директни включвания от мястото на събитието. 

Шампионската титла при кобилите грабна алестата 12 – годишна кобила Nemira ( от линията на жребец Nagovor) с общ бал от оценяването 10,00 точки от възможни 10 със собственик и производител Пенчо Панталеев от село Соколово.

При жребците с трикольорната шампионска лента гърдите си окичи 10 – годишния алест Nikolay I ( от баща Napredak I и майка Lilita I ) от конюшните на Спас Костадинов от Разлог. Жребец Nikolay I също принадлежи към линията на Nagovor  и след оценките на комисията успя да събере най-голям сбор от 9,92 точки. 

При кобилите първа стана чилестата Roberta(9,68), втора след нея Raya(9,63) и трета Nelina (9,32). При жребците бяха отличени с първо, второ и трето място съответно Rikardo (9,88), Nordik (9,80) и Neron (9,72). 

При едногодишните подрастващи първо, второ и трето място спечелиха съответно  Royal (с общ бал от точки 9,64), Ruslan (9,60 ) и Renkold (9,24). При 2-годишните Ringo Star (10,00),   Sirena(9,80) и Ralitsa (9,28) се подредиха на 1,2, и 3-то място, а при 3-годишните бяха връчени само първо и второ място съответно на Reglan(9,68) и Briz (9,40).

 В края на изложението бе направена и демонстрация на силата на породата и едно от предназначенията й, а именно теглене на дървени трупи. През целия ден на събитието всички посетители имаха удоволствието да се повозят и на файтон с впряг теглен именно с коне от българската порода.  

Дефилето на жребците, представяне потомството на жребец Ropotamo, интервюта със спечелилите стопани, както и видео с всички наградени екземпляри може да проследите в ютюб канала horsemediabg и в репортаж още тази вечер (сряда 26 юни) в предаването „Конете на България“ по Агро Тв от 21:00 ч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име