В галоп към Олимпийските игри в Париж

0
336

50-дневното обратно броене до началото на състезанията по конен спорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. започна. Трите олимпийски дисциплини обездка, всестранна езда и прескачане на препятствия ще заемат централно място в красивите градини на двореца Версай от 26 юли до 6 август, така че ето някои неща, които бихте искали да знаете, когато отбелязвате календара си и правите плана си, който да следвате от началото до края, независимо дали пътувате до френската столица или наблюдавате действието отдалеч. Първоначално построен като обикновена ловна хижа, великолепният Château de Versailles / Дворец Версай е дом на Луи XIV през 1682 г. и се превръща в епицентър на френските кралски особи. През 1883 г. той става национален музей, отворен за обществеността, и това е първият френски обект, получил статут на ЮНЕСКО за световно наследство през 1979 г.

Събитията в Париж през 2024 г. ще се проведат в 2000 акра парк с временна открита арена, оградена от няколко трибуни в сърцето на градините на двореца. В момента тече вътрешно обзавеждане, включително боксове за конюшни, ветеринарната клиника, медийния център и съдийската кула. Основните характеристики на препятствията за крос-кънтри, като водни скокове, и канави, са завършени от известно време, а други препятствия ще бъдат въведени като предварително конструирани преносими бариeри и позиционирани от дизайнера на трасето през следващите седмици. Конете ще започнат да пристигат на 24 юли. Първата инспекция на конете е в петък, 26 юли в 09.30 ч., а на следващия ден ще стартира обездката отново в 9.30 ч. местно време.

Крос – кънтри изпитанието със сигурност ще привлече огромна публика в неделя, 28 юли, тъй като звукът от галопиращи копита ще гърми над кралската трева от 10.30 сутринта и ще продължи до 15.00 часа. В понеделник, 29 юли, след втората проверка на конете в 08.00 ч., отборните и индивидуалните медали ще бъдат раздадени след финалната фаза на прескачането. Отборните медали ще бъдат решени в изпитанието, което започва в 11.00 часа, а в 15.00 часа първите 25 ще се борят за индивидуалната титла.

Тестът по обездка за всестранна езда ще бъде Олимпийските игри 2024 5* тест (къс), трасето за крос-кънтри ще бъде с дължина максимум 5800 метра с максимално време от 10 минути. А височината на паркурите във финалната фаза на прескачането ще бъде 1,25 м за отборното състезание и 1,30 м за индивидуалното.

Общо 16 отбора и 48 спортисти ще се състезават за отборните медали, включително домакините от Франция заедно с Германия, Нова Зеландия, Великобритания, САЩ, Ирландия, Швеция, Швейцария, Белгия, Холандия, Полша, Канада, Бразилия, Австралия, Япония и Италия. Отборните състезатели се борят и за индивидуални медали. Допълнителни 17 места за индивидуална квота се разпределят чрез олимпийските групи на ФЕИ и общото олимпийско класиране на международната федерация. Регионалното разпространение обхваща Северозападна Европа, Югозападна Европа, Централна и Източна Европа, Централна Азия, Северна Америка, Централна и Южна Америка, Африка и Близкия изток и Югоизточна Азия.

Първата инспекция на конете за обездка ще се проведе в неделя, 28 юли от 08.00 ч., а в 11.00 ч. във вторник сутринта на 30 юли първите 30 тандема ще се състезават в Гран при, докато останалите 30 ще направят изпитанията си на 31 юли в сряда. Първите десет класирани отбора в Гран при, включително тези, които са равни за десето място, ще се класират за FEI Grand Prix Special, който ще започне в 10.00 часа на 3 август и ще реши отборните медали.

Втората инспекция на конете по обездка ще се проведе в 08.00 ч. на 4 август и ще бъде последвана в 10.00 ч. от състезанието за Гран при свободен стил. Това е индивидуалното финално състезание, което е отворено за 18 комбинации, класирани от FEI Grand Prix. Индивидуалната церемония по награждаването е насрочена за 13.30 часа в неделя следобед. 

Ще има общо 15 отбора и 45 състезатели, заедно с 15 индивидуални състезатели. Класиралите се отбори са Франция, Дания, Великобритания, Германия, Швеция, Холандия, САЩ, Австрия, Белгия, Испания, Полша, Канада, Австралия, Португалия, Финландия. Други 15 държави ще бъдат представени от индивидуални участници. Местата се разпределят чрез олимпийските групи на ФЕИ, квалификационните събития и списъка с олимпийските ранглисти на ФЕИ.

Скачащите коне пристигат на 30 юли и тяхната първа проверка на конете се провежда на следващия ден, последвана от вечерна тренировка от 17.15 до 20.00 часа. Отборната квалификация в четвъртък, 1 август, започва в 11.00 часа и е отворена за 20 отбора, състоящи се от по трима спортисти на отбор, като се зачитат и трите резултата. Отборният финал, който започва в петък, 2 август в 14.00 ч., е отворен за десетте най-добре класирани отбора в състезанието в четвъртък, включително тези, които са на десето място. Отборите, които се оттеглят преди старта в петък, няма да бъдат заменени и всички отбори, участващи в отборния финал, започват отново с нулеви наказания.

Надпреварата за индивидуалните медали ще се проведе в рамките на два дни, започвайки в понеделник, 5 август, със 75 стартиращи, от които първите 30 ще преминат към индивидуалния финал във вторник, 6 август, като тече в обратен ред на класирането и всички започват отново на нулева линия. 

Финалното състезание, което ще започне в 10.00 часа, ще се проведе по Правилата за прескачане на препятствия чл. 238.2.2, с бараж в случай на равенство и ще доведе до края на състезанията по конен спорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. 20-те квалифицирани отбора са Франция, Швеция, Холандия, Великобритания, Ирландия, Германия, Белгия, Австрия, Испания, Швейцария, Израел, Полша, САЩ, Канада, Мексико, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Австралия, Япония и Бразилия. Други 15 държави ще бъдат представени от индивидуални състезания и отново местата се разпределят чрез олимпийски групи на FEI, квалификационни събития и олимпийския ранглист на FEI.

Игрите на XXXlll Олимпиада са точно зад ъгъла. Не пропускайте тропот на копита….

Текст и снимки: ФЕИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име