Тежките атлети в пет категории в Илиянци

0
755

Най-дълго провежданият турнир с коне от тежковозни породи в България се проведе по традиция в празничния 24 май в столичния квартал Илиянци. 34-ото издание представи пет категории с коне от цялата страна. Организаторът на дългогодишната надпревара Владимир Алексов, както винаги не изневери на принципите си за хуманно отношение към конете и регламента повеляваше водене на конете на поводи зад тях, изрядна амуниция и строг съдийски състав на терена. Състезанието е известно със своя богат награден фонд, перфектно организирани условия за изява на конете и празничната атмосфера, която посреща голям брой любители на конете у нас.

Владимир Алексов

Първа категория посрещна 5 участника с първоначален товар от 750 кг. На финала „леките“ тежковози теглеха товар от тон и половина. С 22,60 м първенец стана кон Боран на стопанина Иво Жечев от Ихтиман. Второ място извоюва кон Дико на Николай Васков от ботевградското село Трудовец, който като стопанин на коне се „завръща“ в играта след кратко отсъствие от терена. Трета се класира кобила Лора на перничанина Йордан Бонев.

При конете със собствено тегло до 600 кг 4 коня се надтегляха за място в призовата тройка, като в последното дотоварване товара стигна до 1 800 кг. Първо и второ място окупираха конете  Лео и Руди от , съответно с 15,50 м и 9,90 м. Трети остана кон Макс на Исмаил Николов, приключили още на 1550 кг.

Турнирът в Илиянци се проведе на две трасета, което даде шанс за изява на повече коне в едновременни стартове и стегната организация. Така в трета категория се представиха четири тежковоза с тегло до 700 кг и товар от 2100 кг. С резултат от 21,30 м първото място спечели стопанина Денис Иванов с кон Макс от Илиянци. Точно 1,30 м по-малко изтегли кон Зоро на Слави Радев от известното село Бачево, а с осигурено трето място още на товар 1550 зарадва своя стопани Божидар Миланов кон Бено.

В четвърта серия за коне до 800 кг, победителят от предходната кон Лео за пореден път демонстрира отличната си спортна форма и отмъкна на тежащите със 100 кг повече от него коне първото място и в тази категория.  С товар 2350 кг Лео постигна 25,88 м. Третото място спечели отново кон на Ахмед – Бари но още на 2 100 кг , а пред него на второ се класира кон Урбан с изтеглени 20,90 м на Дарин Василев.

Последната „битка“ в Илиянци изправи в ожесточена надпревара коне със собствено тегло до 900 кг. Три исполина стъпиха на трасето с първоначален товар от 1400 кг. Специално дотоварване при всяко преминаване имаше за тежковоза Урани, собственост на домакините баща и син Владимир и Мариан Алексови, тъй като коня е със собствено тегло над 900 кг. На финала и с товар от 2500 кг първото място спечели именно Урани с преодоляване на цялата дължина на трасето от 30,00 метра. Организаторът Алексов обаче преостъпи купата си на класиралия се на второ място Владимир Ружински в тандем със своя кон Мейс, защото въпреки допълнителния товар в шейната на своя кон оцени усилията на конкурента си. Мейс изтегли 25,07 м, а класиралият се на трето място кон Зунгльо но Микаела – Атанас постигна 29,90, но с товар 2 150 кг.

 

Видео с всички участници може да проследите тук:

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име