ТЕХНИКАТА НА ПРИТИСКАНЕ НА МАДИГАН

0
640

Техниката на притискане на Мадиган или Торакално притискане на Мадиган е подход, който се прилага при новородени кончета, които показват признаци на неправилно приспособяване към новата среда през първите 24 часа след раждането си. Това състояние е известно като Синдром на неонатална неправилна адаптация и се среща при около 2-5% от новородените кончета. Бързо раждане, асистирано вагинално раждане или раждане чрез цезарово сечение са рискови фактори за синдрома на неонатална неправилна адаптация.

След раждането си тези кончета изглеждат здрави, но скоро след това те започват да проявяват признаци на неврологични аномалии и често са дезориентирани, летаргични, странят от майка си, имат малък или никакъв рефлекс за сукане, объркани са, некоординирани и неконтактни. Те също така могат да имат и метаболитни проблеми, включително нарушена терморегулация и чревна подвижност. Наскоро беше открито, че имат анормални хормонални нива. Тези кончета в голяма част от случаите не могат да оцелеят без необходимата специална подкрепа. Някои от новородените са леко засегнати, а други – по-тежко и нивото на необходимата интервенция ще зависи от тежестта на състоянието на отделното конче. По-голямата част от кончетата – около 80% от тях реагират благоприятно на ветеринарните грижи и се възстановяват напълно в рамките на 1-2 седмици.

Синдромът на неонатална неправилна адаптация е регистриран преди повече от век и все още точната причина за това поведение не е известна, но последните проучвания и постижения в изследването на това състояние на някои новородени са довели до по-доброто разбиране на патогенезата на този синдром. Преди се е смятало, че вероятната причина за това състояние е липсата на достатъчно кислород по време на родилния процес, но фактът, че повечето кончета с този синдром се възстановяват без някакви трайни последици, което е необичайно за животни, изпитващи хипоксия, поставя под съмнение това разсъждение. Наскоро е разработена нова теория, според която причина за този синдром са невростероидите в кръвта на кончето, които действат като успокоителни до раждането и поддържат кончето в спокойно състояние, докато е в утробата на майката. Като потенциална плячка на хищниците, кончетата трябва да могат да стоят и бягат малко след раждането си, а за да стане това, в тялото на кончето трябва да спре производството на невростероиди, докато то се ражда. Физическият натиск, който изпитва кончето, докато преминава през родовия канал е сигналът, който кара тялото на кончето да прекрати производството на тези невростероиди.

Когато раждането е бързо или става чрез цезарово сечение, този сигнал не е получен и кончето има продължаващо производство на невростероиди. Кончета със синдром на неонатална неправилна адаптация показват повишени нива на невростероиди в кръвния си поток. Проучвания показват, че новородени с този синдром, при които е приложена Техниката на притискане на Мадиган, имат 15 пъти по-голяма вероятност за възстановяване в рамките на един час.

Друго проучване на ветеринари, които са използвали тази техника показва, че кончетата, при които тя е била приложена( с или без друга медицинска терапия) са се възстановявали 3,7 пъти по-бързо, отколкото другите кончета, при които не е било приложено притискането на Мадиган. Не се посочват някакви странични ефекти от приложението ѝ.

Техниката за притискане на Мадиган е разработена от д-р Джон Мадиган от Калифорнийския университет в Дейвис, който е специалист по неонатология на конете и е кръстена на него през 2012. Според Мадиган преминаването на кончето през родовия канал, което нормално трае 20 минути, активира биохимичен превключвател, който позволява на новороденото да премине от спокойното сънно състояние в утробата към будно съзнание, което е много важно за оцеляването му. Когато този естествен процес бъде нарушен по някаква причина, новороденото конче остава в спокойното състояние, при което е било в утробата и не може да се ориентира в новата среда. Техниката на Мадиган има за цел да имитира физическото налягане, което кончето преживява, минавайки през родовия канал и по този начин да активира превключвателя, което да го доведе до желаното будно състояние. Тази техника има потенциала да ускори процеса на възстановяване при засегнатите кончета и да намали необходимостта от симптоматично и поддържащо лечение.  Мадиган отбеляза, че когато се прилага върху жребчета със синдром на неонатална неправилна адаптация с постоянно напрежение в продължение на 20 минути, техниката на притискане имитира процеса на раждане и спира производството на невростероиди, които поддържат жребчето спокойно, когато е в утробата (Madigan, 2021).

След прилагане на техниката, резултатите могат да бъдат мигновени – в успешни случаи кончето се изправя на крака, будно и ориентирано е и веднага разпознава майка си и се свързва с нея (Madigan, 2021).  Въпреки че резултатите от притискането могат да бъдат незабавни, то не винаги е успешно. Някои кончета няма да покажат никакво подобрение, а други може да се подобрят, но не напълно.

Тази техника е полезна не само в случаите, когато се касае за Синдром на неонатална неправилна адаптация. Тя може да се прилага при кончета на възраст до 3 дни и тъй като при нея кончето ще легне и заспи, е полезна в случаи, когато се налага то да е неподвижно при компютърни томографски сканирания и други различни медицински процедури. Когато налягането се освободи, нивата на седативни невростероиди в кръвта намаляват значително, нормалното съзнание и поведение се връщат, често доста бързо, в рамките на няколко минути.

Прилагането на техниката на притискане на Мадиган обикновено включва следните стъпки:                                                                           

– Използва се дълго, меко и дебело въже с незатягаща се примка в единия край.

– Кончето се поставя в тиха, безопасна и контролирана среда. Кобилата трябва да бъде държана близо и в полезрението на кончето, но ограничена, за да не се намесва или да стъпва върху него.

– Държейки въжето, застанете от едната страна на кончето и прекарайте примката отдолу нагоре зад лакътя на близкия до вас крак  между предните крака на кончето и покрай врата му от срещуположната ви страна и до холката, където през нея изтеглете част от въжето да се получи клуп(примка). Затегнете така, че въжето да приляга плътно към кончето, но без да има натиск.

– Направете 2 намотки около гръдния кош на кончето, като при първата отново изваждате клуп/примка, а при втората прекарвате остатъка от въжето през клупа и го затягате да прилегне плътно към тялото на кончето. Въжето трябва да минава около ребрата на кончето, а не около корема му.

– Застанете при опашката на кончето и издърпайте въжето в една линия с опашката му. Опъвайте плавно въжето, в отговор на което кончето трябва да легне. То ще легне бързо и ще заспи дълбоко. Не забравяйте да подложите нещо меко под главата му, за да предпазите окото му.

– Задръжте този натиск в продължение на 20 минути, за да се имитира раждане и след това внимателно  отпуснете въжето и бавно го отстранете от тялото на кончето.

Не насилвайте кончето да става, оставете го да спи още, ако желае. Когато стане, оставете го да прави каквото иска и го наблюдавайте. Може да имитирате поведението на кобилата като го пощипвате нежно по задницата и гърба, за да осигурите тактилна стимулация. Не се опитвайте да подпомагате кърменето и да бутате кончето към кобилата.

По време на притискането с въжето наблюдавайте внимателно кончето, за да се уверите, че натискът не е прекалено силен и то не показва признаци на страдание.

Преди да пристъпите към използването на тази техника, трябва да се определи причината за поведението на кончето и се намери най-подходящото лечение, за което е най-добре да се обърнете към ветеринар. Процедурата трябва да се извърши, след като е установено, че новороденото няма респираторни(дихателни) проблеми, нервно-мускулни заболявания или счупени ребра.

Това откритие се прилага и при други животни като теленца, козлета, агънца и други.

Превод: Анелия Райчинова 

P.S. През 2021 година д-р Боряна Иванова с този метод спасява новоредено конче в конна база westernbg. За този случай говори стопанинът на кончето Кирил Войнски в предаването „ Конете на България“ брой 4/ 2021 г. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име