Конните надбягвания в Севар с впечатляващи 7 гонки и 5 домакински победи

0
483

Празника на разградското село Севар и тази година бе отбелязан с внушителни бегови гонки за коне от Чистокръвна Английска (ЧАП) и Чистокръвна Арабска породи (ЧАрП). В общо 7-те гонки участваха 58 жадни за препускане коне от цялата страна и с хъс за награден фонд от 10 000 лв. Спортната надпревара наблюдаваха близо 4000 зрители в слънчевия 11 май.

Домакини на събитието бяха кметът на село Севар Леман Сюлейманова, кметът на община Кубрат Алкин Неби и председателя на Общинския съвет в Кубрат Нуршен Халилова. Организатор на перфектно протеклото състезание за поредна година бе местният клуб по конен спорт „Севар“, начело с треньора Левент Незиров. 5 първи места грабнаха жокеите и конете от конюшнята на талантливия Незиров, което за сетен път доказва отличната бегова школа в Севар. Победителите в надпреварата получиха купи, призови ленти и парични награди. Шест гари бяха отредени за ЧАП и една за ЧАрП.

В I гара на дистанция 800 метра за 2 – годишни коне на старт застанаха 11 млади кончета (ЧАП). Впечатляващ брой оне, което иде да покаже добра ръзвъдна дейност от страна на стопаните. Първа финала пресече кобила Белфаст Чайлд, собственост на Туана Незирова от севар със жокей Нурай Хамил.
II гара на 1800 метра за 3-годишни и по-възрастни коне даде изява само на 6 бегови атлети. Най-бърза в гонката бе кобила Оникс Анджел със стопанин Юсуф Касим от село Прелез и жокей Валентин Атанасов.
III гара на дистанция 1500 метра за 3-годишни коне застави на старта 13 „англичани“, но първи финала скоростно прекоси жребец Лавир язден от стопанина си Мюждат Иззет от село Искра.
В IV гара на 1500 метра за 3-годишни и по-възрастни стартираха 7 коня от ЧАП, но най-бърза се оказа кобила Чантарелла собственост на Аурио Мазилу от Румъния поверена на старта на жокей Валентин Атнасов.
V гара бе отредена за коне от ЧАрП с дистанция 1200 метра в която 4 конкуренти пребори пъргавата кобила Марая, собственост на Иван Димитров от село Сандрово.
VI гара на 1200 метра за 3-годишни и по-възрастни отново от ЧАП, поднесе на зрителите зрелищна надпревара между 8 спринтьори, но първи през финала прелетя жребец Ултра Поинт от конефермата на домакините и собственик Туана Незирова. Пойн бе под седлото на жокей Валентин Атанасов.
Най-дългата VII гара на 2200 метра за 3-годишни и по-възрастни коне, отприщи надбягване между 8 „бегача“, но победата грабна кобила Бънглей на Сесил Зихни от град Завет и яздена от Нурай Хамил.

Следващото състезание с бегови коне ще се проведе утре (18 май), в село Крива Бара, община Брусарци.
Снимки: Мехмед Азис

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име