Новото Renault Clio – самозареждащо се хибридно изживяване

0
1814

Покана за тест-драйв на обновеното Renault Clio в България! Темата събужда интерес в две поколения дами от моето семейство. Мама разказва мил спомен от времето на вносителя на марката „Промобил” и пъргавата малка градска кола от 90-те.

Дъщеря ми на мига прави справка за Clio с „чичко” Google: „О, името идва от древногръцката митология, а моделът има над 16 милиона продажби по света от първото си поколение през 1990 до момента”. Уау!

Време е да се намеся и аз: „Петата генерация на Renault Clio направи своя дебют през 2019 година и 4 години по-късно моделът вече е обновен с революционен дизайн и носи новото лого на марката“.

Сега Clio стъпва на пазара с голям избор на двигатели с версии на бензин, дизел, пропан-бутан, както и електрифициран хибрид, който се движи предимно на ток.

Именно този икономичен хибриден вариант пристигна най-напред в България и екипът на EzdaPress вече го тества.

На фона на новата решетка с шахматен мотив гордо стои новото лого на марката от матов сатиниран хром. Светлинният подпис е вдъхновен от новото лого на Renault, пречупено на две и обърнато, като два бумеранга. Фините, изцяло LED предни фарове комбинират до пет светлинни лъча, които автоматично се адаптират между дълги и къси светлини.

Промяна има в задната броня, в задните светлини и ауспуховите накрайници, които могат да са скрити или видими в зависимост от нивото на оборудване и дали е хибрид или не автомобилът. Новото Clio се предлага в седем цвята на каросерията, като цветовете ледниково бяло и оранжево са безплатни, а 17-инчовите джанти са в пет различни дизайна.

Видимата трансформация на модела продължава и в интериора. От вътре обновеното Renault Clio запазва своят просторен салон за автомобил от този клас с инструментално табло със 7- или 10-инчов дигитален дисплей с висока разделителна способност и информационни графики.

Стандартното оборудване включва базовата аудиосистема, а по-високите версии са с мултимедийната система Easy Link, която има две версии за безжична връзка чрез Android Auto и Apple CarPlay. При едната на централната конзола има 7-инчов сензорен екран, а като стандартно оборудване за версията Esprit Alpine се предлага 9,3-инчов екран с вградена навигация. Мултимедийната система Renault Easy Link дава възможност за дублиране на смартфон и осигурява достъп към всички приложения, налични на мобилното устройство, както и до цялото съдържание.

След проведения силно емоционален и зареждащ тест-драйв на обновеното Clio има какво да споделя и на мъжката част от нашето семейство, но този път слушателите са от три поколения. Разказвам на дядо, баща и син, че моделът има богата гама от двигатели с избор за различни източници на енергия, сред които бензин, дизел и версия, която комбинира бензин и пропан-бутан (LPG), както и набор от електрифицирани възможности за задвижване.

Хибридният вариант на Clio, наречен E-Tech full hybrid с мощност 145 к.с., се състои от 1,6-литров 4-цилиндров атмосферен бензинов двигател с вътрешно горене с максимална мощност 69 кВт (94 к.с.), електромотор с мощност 36 кВт, който задвижва автомобила или поддържа работата на бензиновия агрегат и вграден електрически стартер-генератор с мощност 18 кВт, който стартира автомобила.

Към хибридната система има и литиево-йонна батерия с капацитет 1,2 кВтч, която осигурява електроенергия и се зарежда само по време на шофиране без да може да се зарежда с кабел. Може да се ползва режима e-SAVE, при който батерията изобщо не се използва, а се „запазва” за по-късен етап на шофиране. Ефективната хибридна система  може да намали разхода на гориво чрез пълно използване на електрическо задвижване.

Хибридното Renault Clio E-Tech full hybrid се движи на ток през 80% от времето на шофиране в града и намалява средния разход на гориво с до 40%. Добата новина за фамилия, като нашата, обитаваща 12-я етаж в панелен блок, без собствен гараж е предимството в случая, че Clio се зарежда само с бензин, няма кабел за зареждане, но рекуперира енергия много услужливо.

Има специален бутон EV за шофиране в чисто електрически режим, като до скорост от 50 км/ч може да се движите само на ток, но електромоторът често поема отговорността за задвижване дори при скорости над 90 км/ч. Превключването между бензиновия двигател и електромотора е плавно и почти незабелязано. Когато електромоторът работи, бензиновият агрегат се изключва напълно, след което се рестартира абсолютно безшумно. Бензиновият двигател работи с четири предавки от трансмисията, а електромоторът е свързан с две.

Хибридната система работи в 14 различни режима, за да оптимизира ефективността на задвижването. Освен позицията D за движение напред, лостът на автоматичната скоростна кутия има и позиция B. При спускане, след като се освободи педала на газта, скоростта намалява и батерията се зарежда. Така при спускането от прохода Предела в посока Банско с екипа си заредихме „догоре” батерията с ток.

След около 230 км при смесени условия на движение, регистрирахме комбиниран разход от 4,3 л/100 км, което е повече от отличен резултат. Без идея за икономично шофиране, а по-скоро обратното, с двама човека на борда, с пуснат климатик и спазване на ограниченията, новото Clio се представи повече от прекрасно по планински серпентини, магистрала и шофиране в градска среда, където разходът на бензин може да падне и до 3,1 л/100 км., ако имаме работа и шофираме само в града.

Новото Renault Clio вече се продава у нас с три нива на оборудване – Evolution, Techno и Esprit Alpine. Последното и най-високо ниво на оборудване е повече от впечатляващо. С по-спортни предни седалки, с по-добра странична опора и тапицерия с бродирани лога Alpine, отличителни шевове и френското знаме. Воланът с червени, бели и сини конци – лек намек към спортното наследство  на Esprit Alpine. Renault предизвиква пазара с обновеното си Clio с цени стартиращи от 31 990 лева. Цената на версията Esprit Alpine E-Tech full hybrid 145 започва от 53 990 лева.

Технически характеристики на тествания модел:

Renault Clio E-Tech full hybrid 145

  • 1,6-литров 4-цилиндров бензинов + два електромотора
  • Автоматична многорежимна скоростна кутия
  • 145 к.с. системна максимална мощност
  • 205 Нм системен въртящ момент
  • 9,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 175 км/ч максимална скорост
  • 4,2 л/100 км среден разход на бензин
  • 175 км/ч максимална скорост
  • 95 г/км емисии на СО2
  • 53 990 лева цена на тествания модел (Esprit Alpine)

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Светослав Ханджийски

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име