Терен в бившето летище „Бършен“, край Сливен възкръсна в професионална писта за надпрепускане с двуколки и коне от Рисисти породи

0
1290

След 8 години хиподрумното трасе изградено на територията на бившето летище „Бършен“ край град Сливен домакинства кръг от календара на Българската асоциация за Рисисти коне (БАРК). На 23 септември по 1000-метровото трасе се впуснаха общо 31 рисисти коне, разпределени в 4 гари. Шестия състезателен ден в спортния календар на БАРК стартира с I гара на 1600 метра за 2-годишни коне пред погледа на завидна за дисциплината многочислена публика. 6 млади и не толкова опитни кончета се впуснаха по широката, но прашна писта, а победителя се открои още на първия завой, когато на чело излезна гордостта на пловдивска област жребец MOISEI. Запрежчик Стоян Радев прекоси първи финала и така осигури горда победа на Ангел Стоилов – собственик и треньор на жребеца.

Жребец MOISEI

Във втора гара под прекия поглед на двамата стартьори (по правилник единият на старта, другият на 60-я метър на пистата, за да следи за галопни махове) в пряка битка се впуснаха отново 6 рисисти коне сред които 3 жребеца и 3 кобили на 3-годишна възраст. Още в самото начало поради галоп бе дисквалифицирана кобила LITLLE LADY, а повелият в началото опитен запрежчик Илчо Илчев бе изпреварен от двама конкуренти след много екшън по пистата. В крайна сметка победата отмъкна Ангел Стоилов, който в тази гара бе и собственик и треньор и запрежчик.

Ангел Стоилов

Трета гара за 4-годишни и по възрастни коне само от породата Френски рисак представи 9 кобили на дистанция 2100 метра. В тази определено красива и емоционална гонка победи най-голямата по възраст 10-годишна кобила DIANE SOYER собственост, тренирана и управлявана от Цветан Русев. И това бе изненадата в тази гара, защото никой не слагаше в предварителните прогнози представителят на домакините, които дни преди състезанието вместо да тренира се занимаваше с организацията.

Кобила DIANE SOYER

В последната за деня гара на дистанция 2100 метра за 4-годищни и по-възрастни коне от рисисти породи на старт се впуснаха 10 от най-силни коне в шампионата до момента. След много оспорвана надпревара първи финала пресече стопанина, треньор и запрежчик на 8-годишния кастрат MELLBY GLADER – Христо Пенев, който е председател на БАРК и един от спомоществователите на пистата в Сливен да възкръсне за нов живот в хиподрумната си история.

Христо Пенев с победа в IV гара

Подробен тв. репортаж от състезанието очаквайте в предаването „Конете на България“ по Агро тв на 4 октомври от 21:00 ч, а разширен видео материал може да гледате в ютюб канала horsemediabg.

Запрежчик Борис Генчев

Фото и дрон: Иван Кисьов
Видео Ивелин Солаков

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име