ВНИМАНИЕ до родителите на деца със специфични потребности

0
1990

Скъпи родители, след дълги години на репортажи, интервюта, статии, информационни кампании, виждаме че все още има доста голяма дезинформираност по въпроса за т.нар. Хипотерапия. Искаме да ви обърнем внимание на нещо изключително важно:

МОЛЯ ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ  ЗА НУЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ НА ТЕРАПЕВТИТЕ, на които поверявате децата си. Хипотерапията не е возене на конче! И никак не е достатъчно да имаш база и кротки коне, за да го правиш. Когато посещавате психолог, логопед и т.н. очаквате тези специалисти да имат нужното образоване и опит, за да помогнат на детето ви, същото важи и за този ТЕРАПЕВТИЧЕН МЕТОД, за който е нужен ТЕРАПЕВТ. Това означава две неща:

  1.     висше образование, даващо законово право за терапевтична работа с деца със        специфични нужди;
  2.     допълнителна следдипломна квалификация за работа с метода.

Относно т.2 е важно да отбележим, че такава в България няма как да бъде придобита, тъй като все още нямаме образователна система и курсове за този метод на терапия. Специалистите трябва да се сертифицират в чужбина, ако имат желание да предлагат тази терапия (да вметна, че аз не познавам много, които да са го направили). Обучението включва теоретична и практична част в различни направления, но най-общо – психотерапия с помощта на коне (equine facilitated psychotherapy) и физиотерапия с помощта на коне (equine facilitated physiotherapy). С други думи специалистите, които могат да работят този метод с децата ви са преди всичко психолози, логопеди и рехабилитатори, останалите видове специалисти от помагащите професии, като специални педагози, социални работници, медицински сестри, отново САМО СЛЕД придобито право за работа с метода към някоя от чуждестранните асоциации, могат да предлагат АКТИВНОСТИ С ПОМОЩТА НА КОНЕ (equine assisted activities), което е различно от терапия, за която преди всичко е нужен терапевт. 

Оставям и термините на английски, както са общоприети в световен мащаб, за да може да си направите проучвания при желание. 

Пиша този алармиращ пост, понеже популярността на метода набира сила, с това и хората по конните бази, които го практикуват нецелесъобразно и без нужното образование за това. Битки с тях отдавна съм се отказала да водя, в нашия терапевтичен Център залагаме на добрия пример и вярваме, че той ще бъде последван и от други специалисти и областта ще се разраства по един професионален, задълбочен и ОТГОВОРЕН начин. 

СПЕЦИАЛИСТИ ЦЕНТЪР „ПРИЯТЕЛИ НА ЗИТА“

ГЛАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ  отговарят за изготвянето и изпълнението на терапевтичните програми на децата: 

Направление ПСИХОТЕРАПИЯ С ПОМОЩТА НА КОНЕВеселина Фелдман, психолог, изучавала „Клинична психология – Психоаналитична перспектива“, НБУ. Имам два международни сертификата за работа с метода на терапии с помощта на коне и вече 9г опит в терапиите с деца и коне. Основател и председател съм на Сдружение Конна Терапия и мениджър терапевтични програми в Център Приятели на Зита, където се провеждат заниманията на децата с конете. 

Почти всяка година посещавам международни конференции и световни конгреси, с цел обогатяване на опита и знанията и следване на световните тенденции в развитието на терапията. Участвам и в международни проекти с теоретична и/или практична насоченост в областта. 

Направление ФИЗИОТЕРАПИЯ С ПОМОЩТА НА КОНЕАнна Радова, Чехия – Физиотерапевт и лектор в чешки и международни обучителни програми по терапии с помощта на коне. От 2012г работи като физиотерапевт в Caballinus, център, специализиран в терапиите с помощта на коне за деца в Прага. От 2017г Анна е и лектор към Чешката Асоциация по терапии с помощта на коне (CEFTA) в курс „Терапии с помощта на коне за малки деца и бебета”,  в който се обучават чуждестранни и  чешки студенти. От 2021 е ментор и супервайзор на физиотерапевтичните програми в Център Приятели на Зита, София. Два пъти в година Анна идва в България, за да консултира нашите деца, да изготви терапевтичните им програми и да ги изработим заедно на терен. Съвместно с нашия екип, Анна провежда и интензивни терапевтични курсове за деца с двигателни нарушения в София и други градове на страната. 

За повече информация за Чешката Асоциация и възможностите за обучение:

ПОМОЩНИ СПЕЦИАЛИСТИ – асистенти в работата на главните. Участват в обсъждането на клиничните случаи и определянето на терапевтичните планове на децата, както и в тяхното изпълнение: 

Диляна Цветкова психолог, изучавала „Клинична психология – Психоаналитична перспектива“, НБУ. От 2004 г. активно работи с деца и възрастни с невронетипично развитие и техните семейства. Супервайзор на училище и психолог към център за деца с езикови проблеми. Обучения и квалификации към Българска Асоциация по Психодрама. Участник в поредица от психоаналитични обучителни практически френско – български семинари и конференции в областта на психичното развитие. Обучение по „Сензорна Интеграция и представяне на Global Training Method“. Участник в международен проект „Иновации в Хипотерапията“ по програма Еразъм. Член на Сдружение „Конна терапия“ от самото му създаване през 2015г. 

Габриела Христова – логопед, магистратура Логопедия в СУ. Практика в Специализирана болница за рехабилитация на ДЦП “Света София”. Работи с деца с нарушения в езиково-говорно и комуникативното развитие, интелектуален дефицит, нарушения в сензорната интеграция, заекване, деца от аутистичен спектър. От 2019г. е сертифициран консултат в сферата на слуховите стимулации с програмата за слушане The Listening Program – Advanced Brain Technologies. Обучения, свързани с изследването и създаването на програми за интегриране на примитивните рефлекси. През 2020 г. преминава обучение по “Сензорната интеграция” към Mode Le Roux Academy и редица последвали обучения с практическа насоченост. От 2020 г е член на Сдружение „Конна терапия“.

Цветелина Петкова – медицинска сестра, Медицински университет София. Работила в отделения по неврохирургия и сърдечна хирургия. Член на Сдружение „Конна терапия“ от 2022г. 

С уважение и пожелание за успешна терапевтична година за всички дечица

Веселина Фелдман /председател Сдружение Конна Терапия/

ИНФОРМАЦИОННИ РЕПОРТАЖИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име