Новото BMW X1 – по-внушително от всякога

0
2507

Изцяло новото BMW X1 е по-внушително от всякога. Най-малкият кросоувър в гамата на BMW е пораснал на размери и идва уверен със самочувствие, вдъхващо респект. И няма как да не е така след продадени 1,9 милиона бройки за 13 години. Неслучайно BMW Х1 се определя като един от най-успешните модели от портфолиото на германската марка. Влизайки в третото си поколение, кросоувърът като че ли най-точно онагледява слогана „Радостта от шофирането“, тъй като е изграден максимално върху стратегията за устойчиво развитие.

Нов дизайн, ново вътрешно оформление, подобрено управление и напредничава дигитализация. Новото BMW X1 e първият модел след Х3, който следва концепцията за двигатели с вътрешно горене (бензинов и дизелов), Plug-in хибрид и изцяло електрически модел. Новият компактен кросоувър е запазил разпознаваемия стил отвън, като в същото време изпъква с по-ясен и прогресивен дизайн на екстериора.

Новото BMW X1 е получило нови брони, нова радиаторна решетка, нови светлини, но е запазило приблизително същите пропорции. В същото време моделът е с 53 мм по-дълъг, с 24 мм по-широк и с 44 мм по-висок от предшественика си, като достига дължина от 4,50 метра, широчина 1,85 метра и височина 1,64 метра, а междуосието е нараснало с 22 мм и вече е 2,69 метра.

Мускулест и типичен за моделите BMW X-дизайн

Предницата на новото BMW X1 изпъква с плоските LED фарове, голяма и почти квадратна BMW бъбрековидна радиаторна решетка, X-образни линии, насочени навън, както и впечатляващи хромирани елементи в долния въздухозаборник. Отзад хоризонталните линии, плоското стъкло на задния капак, отличителни LED светлини и „раздутите“ калници допринасят за постигането на типичната SAV-визия.

В допълнение, като алтернатива на базовото оборудване се предлага и версията M Sport, която наред с други акценти, израз на динамичната радост от шофирането, разполага и с големи отвори за отвеждане на въздуха за охлаждане. Всички варианти на модела разполагат серийно със 17-инчови алуминиеви джанти, , като при пакетите на оборудване xLine и M Sport колелата са 18-инчови, а като опция за първи път се предлагат и 20-инчови джанти. Палитрата от опции за цветове на каросерията включва 12 нюанса, включително и матовия Frozen от каталога на BMW Individual.

Дигитализация в кокпита и простор в интериора

В кокпита на новото BMW X1 е поставен новият извит дисплей iDrive с операционна система от осмо поколение. Напълно дигиталната атмосфера включва 10,25-инчов информационен дисплей пред водача и 10,7-инчов сензорен контролен дисплей на мултимедийната система. В предната част на централната конзола са подредени нов скоростен лост, подвижен подлакътник с интегриран контролен панел и ниша за съхранение на смартфони със скрито осветление. Благодарение на серийния BMW Live Cockpit Plus, новото BMW X1 е с модерна графика и лесна структура на менюто с разширени функции, като управлението на командите става с докосване или глас.

В новото BMW X1 са поставени предни седалки с много възможности за корекции, електрическо регулиране с функция памет, с масаж и лумбална опора. Предлагат се и спортни седалки, а задните седалки могат да се регулират надлъжно в интервал от 13 см. На втория ред седалки новото X1 предлага три пълноценни места с повишен комфорт. За разширяване на багажното отделение от 540 литра, след сгъване на облегалката на задната седалка, обемът на багажника се увеличава до 1600 литра.

Стандартното оборудване е по-богато и включва двузонов автоматичен климатик, спортен кожен волан, навигация, система за предупреждение за челен сблъсък и асистент за паркиране. Като опции са налични амбиентно осветление, панорамен стъклен покрив и аудиосистема Harman Kardon. Като опция се предлага теглич, който за първи път в новото BMW X1 се прибира и изважда електрически само с натискане на бутон. Списъкът се допълва от сензори за дъжд, автоматично управление на фаровете, четири USB-C порта, два извода за захранване с мощност 12V и значително по-голям брой асистиращи системи за подпомагане на водача.

Бензин, дизел, зареждащ се хибрид и електромобил

Първоначално новото BMW X1 се предлага с два бензинови и два дизелови двигателя. Бензиновите модификации са BMW sDrive18i, задвижвано от 3-цилиндров бензинов двигател със 156 к.с. и BMW xDrive23i с 2,0-литров двигател с мощност от 218 к.с., генерирана съвместно от 4-цилиндров бензинов двигател с вътрешно горене с мощност до 204 к.с. и интегриран електродвигател с мощност до 19 к.с.

Новите турбодизелови варианти са BMW sDrive18d с мощност 150 к.с. и BMW xDrive23d с мощност 211 к.с., които се генерират в тандем от двигателя с вътрешно горене с до 197 к.с. и интегрирания електродвигател с до 19 к.с., като са допълнени от 48-волтова мека хибридна технология Mild-Hybrid със стартер-генератор с мощност 19 к.с. и 55 Нм. Всички тези варианти са съчетани серийно със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител Steptronic и с предно или двойно задвижване на четирите колела от системата BMW xDrive.

Независимо от типа задвижване, всички версии на новото BMW X1 демонстрират спортно пътно поведение и неповторим комфорт при пътувания на дълги разстояния. В това се убедихме при тестването на новото BMW X1 sDrive18d, задвижвано от 2,0-литровия 4-цилиндров турбодизелов двигател, който осигурява максимална мощност 150 к.с. Средният разход на гориво, който отчете бордовия компютър, въпреки скоростните отсечки на моменти по „Подбалканския път”, беше едва 5,5 л/100 км.

През следващата година ще се появят две нови Plug-in хибридни версии xDrive25e (245 к.с.) и xDrive30e (326 к.с.), които се задвижват от 1,5-литров бензинов турбодвигател в комбинация с електромотори със съответно 109 и 177 к.с., като пробегът в електрически режим и в двата случая варира от 78 до 89 км. Изцяло електрическата модификация BMW iX1 xDrive30 разполага с два електромотора с обща мощност 313 к.с. и 494 Нм, а високоволтовата батерия позволява автономен пробег от 413 до 438 км с едно зареждане в цикъла WLTP. Визуално електрическото BMW iX1 може да бъде идентифицирано по редица сини акценти в екстериора.

Забавно, модерно, безопасно

С оптимизирано тегло, компактният високопроходим модел BMW X1 има устойчива на усукване конструкция на каросерията, дълго междуосие и увеличена спрямо предшественика предна и задна следа, а също и модернизирано предно окачане. Другите новости включват интегрирана спирачна система, опционалното адаптивно М окачване, спортно кормилно управление и снижаване на каросерията с 15 мм.

Технологичният напредък спрямо предишния модел се изразява и в значително по-големия брой системи още в серийното оборудване като контрол на скоростта, предупреждение за удар отпред с допълнена регистрация в реално време за насрещно движение при завой наляво, както и на пешеходци и велосипедисти при завой надясно. Моделите серийно се оборудват с асистент за паркиране, включително камера за обратно виждане и асистент за движение на заден ход. Опционално се предлагат и асистент за завиване и водене в лентата, функция Stop & Go, предупреждение при слизане и т.н.

За настроение и забавна интерактивност в салона на новата Х-единичка има интериорна камера, която позволява заснемане и прехвърляне на снимките направени в купето към смартфона на клиента. Освен това в новото BMW X1 могат да бъдат използвани насочена към новия мобилен стандарт 5G Personal eSIM, BMW Digital Key Plus, BMW ID за индивидуализиране на потребителското изживяване. Това сложно изречение има една дума и това е радост.

Цените на новото BMW X1 стартират от 78 400 лева за най-малкия бензинов вариант X1 sDrive18i и от 83 500 лева за най-достъпната дизелова версия X1 sDrive18d, като и двете са само с предно предаване. През следващата година ще се появи първото изцяло електрическо BMW iX1 xDrive30, което ще струва минимум 108 000 лева.

Технически характеристики

BMW X1 sDrive18d

  • 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител
  • 150 к.с. максимална мощност при 3750-4000 об/мин
  • 360 Нм въртящ момент при 1500-2500 об/мин
  • 8,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 210 км/ч максимална скорост
  • 4,9 л/100 км среден разход на гориво
  • 129 г/км емисии на СО2
  • 83 500 лева базова цена на модела

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: BMW Group

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име