Jeep Compass – легендарния 4х4 вече и на ток

0
1272

Дон Корлеоне или кръстникът на така популярния сегмент 4х4 отдавна се знае е Jeep ! Типично за своя свободолюбив нрав, Jeep вече е в списъка на производителите, които щадят природата и имат силата да понесат ангажимента за това. В отговор на новата „зелена вълна“ в автомобилостроенето се ражда и новия Compass 4xe. Прословутият с безкомпромисната си проходимост Jeep Compass, вече е с обозначението 4xe, а на българския пазар се предлага версията със зареждащ се в контакта Plug-in хибрид. Хибридният всъдеход е оборудван с батерия с капацитет от 11,4 кВтч и в комбинация с електромотора с мощност 60 к.с. които осигуряват пробег до 50 км в изцяло електрически режим.

Jeep Compass PLUG-IN HYBRID е автомобил, който обединява новия и стария свят – конвенционалния бензинов двигател с електромотор. Само на ток модела изминава до 50 км, което за градско придвижване на кратки разстояния е отлично решение. Като хибрид Jeep Compass 4xe отчита малък разход на гориво, като батерията се зарежда от кинетичната енергия, докато шофирате. Разход на гориво е около 2,2л/100 км. Батерията е интегрирана в пода и големината й не отнема от обема нито на багажника (420 литра), нито на купето. Тъкмо обратното, сега купето на новия Jeep Compass е с повече възможности в модерен стил. Ергономично пространство с повече светлина, с двоен шибидах на покрива (допълнителна опция) и умело комбинирани качествените елементи в интериора, с повече място за пътуващите на задните седалки.

Тих, но не и скромен.

Когато се придвижва на ток, новият Jeep Compass 4xe се вписва идеално в градската среда с модерната си, дори елегантна визия и Plug-in хибридната технология, която осигурява нулеви вредни емисии. Хибридната система в новия Jeep Compass 4xe съчетава подобрена производителност със системна мощност до 240 к.с. и задвижване на четирите колела, както и ниско въздействие върху околната среда с по-малко от 50 г/км CO2 в хибриден режим.

Непокорен офроуд дух в крак с времето

Jeep Compass 4xe сега е въоръжен с 1,3-литров 4-цилиндров турбобензинов двигател с мощност от 180 к.с. Електрическия мотор захранван от батерия с мощност 11,4 кВтч е разположен между задните колела и добавя още 60 к.с. Батерията може да се презарежда по всяко време, както у дома , така и от обществена зарядна станция. Така сумарно мощността на хибридната система достига 240 к.с. Бензиновият двигател осигурява въртящ момент от 270 Нм, а електродвигателят произвежда 250 Нм въртящ момент. Комбинацията от двата двигателя прави ускорение от 0 до 100 км/ч за 7,3 секунди, максимална скорост от 130 км/ч в електрически режим и до 200 км/ч в хибриден режим. Бързата реакция и плавното превключване на 6-степенната автоматична скоростна кутия превръща всъдехода в истински спортист при шофиране по магистрала. Това става чрез допълнителни функции, които включват специфични показатели за електрифицирано шофиране, като например Sport Mode, който въздейства директно на динамиката на двигателя и отзивчивостта на педала на газта, настройвайки компонентите на автомобила за по-спортно шофиране.Новият Jeep Compass 4xe разполага с три режима на шофиране – Hybrid, Electric и E-Save. Електрическият режим е идеален за града, хибридният режим предлага оптимална ефективност на системата, а режимът E-Save спестява или зарежда батерията.Уникално добра е функцията E-Coaching, която следи стила на шофиране за по-ефективно управление на енергията, а при активиране системата Selec-Terrain™ механично в предпочитания режим, предвид терена и условията, може  просто да оставите автоматичния режим да вземе решение вместо вас.Нивата на оборудване с които Jeep Compass 4xe ще изкушава клиентите си са три – Limited, S и Trailhawk, с богат набор от технологии и системи за безопасност: нов 7-инчов TFT цветен дисплей, който предоставя на водача информация за електрическото шофиране като нивото на зареждане на батерията, обхват в електрически режим, процент на мощност и нива на презареждане.На централната конзола е поставен 8,4-инчов сензорен цветен екран на системата Uconnect, актуализиран с нови раздели за показване на потока на мощността и история на шофиране, задаване на време за зареждане и други настройки за зареждане. Новият Jeep Compass 4xe разполага с нови услуги на системата Uconnect, като пет различни пакета за разширено свързване и полезни услуги за безопасност и комфорт. Jeep Compass разполага с 70 активни и пасивни функции за безопасност, включително системата за предупреждение за челен удар и асистента с предупреждение за отклоняване от лентата на движение (стандартно за всички модели). Модела разполага със сензори за паркиране на преден и заден ход, индикатор за обект в сляпото петно, задна камера с динамични линии, автоматична система за паркиране и други.

Истински всъдеход извън пътя със задвижване 4х4

При Jeep Compass със задвижване 4х4 задните колела се свързват чрез многоканален съединител, разпределящ теглителната сила в съотношение 50:50. Въртящият се бутон за режимите на задвижване на всички колела е разположен на централната конзола. Изборите за режимите според терена са : автоматичет, спорт, сняг , пясък и кал и режим за каменисти терени (само за версия Trailhawk).

Новият Jeep Compass 4xe може да се види и тества в шоурума на „Витоша Ауто” – новият представител за България на легендарната американска марка Jeep, където ще ви посрещнат и обслужат като VIP клиент.

Технически характеристики

Jeep Compass 4xe 240 PHEV Trailhawk

  • 1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател и електромотор
  • 6-степенна автоматична скоростна кутия
  • 240 к.с. системна максимална мощност
  • 270 Нм въртящ момент на бензиновия двигател при 1850 об/мин
  • 250 Нм въртящ момент на електромотора
  • 7,3 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 200 км/ч максимална скорост
  • 2,2 л/100 км среден разход на бензин
  • 50 г/км емисии на СО2
  • 86 590 лева цена на тествания модел

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име