Жив конен артилерист гледа конните състезанията в Крива Бара

0
2937

С двудневно конно състезание по прескок, в галоп и с тежковози, северозападното село Крива Бара отбеляза своя традиционен празник на 22 и 23 май.  „Да посрещнем толкова много коне в три различни дисциплини и да подарим вълнуващи емоции за зрителите е проект , които не само цели подкрепа за коневъдите в района, но е и поредния мотив младите да участват в различни спортни инициативи“, сподели за EzdaPress кметицата на община Брусарци Наташа Михайлова.

Наташа Михайлова

За публиката двата празнични дни се превърнаха в нестихващ конен панаир, а за 94-годишния Асен Еленков в балсам за очите и душата. Бай Асен цял живот се е занимавал с коне, а в казармата е бил конен артилерист.

Асен Еленков

Дълго и разпалено може да разказва за силата на конете, как теглят, мъкнат и да носят на гърба си оръдия. „ На коня не му трабва бой, трябва му храна и работа“,  разказва щастливия да види толкова много коне на едно място старец. Самият той похвали всички ездачи, които пряко наблюдава в изпитанието „Х-паркури“ за млади коне. Това бе и първият старт от двудневните надпревари в Крива бара със 17 явили се коне. Първото място грабна Теодора Пелова с кобила Пакира Вал Монт от ККС „Монтата“, втора се класира Цвети Каменова с Корида от ККС „Вършец“, а трета стана Карол Лайбрет с кон Принц от ККС „Калоян 92“.  „Дисциплината прескачане на препятствия сега се завръща по нашите земи.

Йордан Йорданов

Пазим си традициите с беговите и тежковозните гари, на на височина отдавна не са скачали коне на този терен“, отбеляза организатора на конкур ипика Йордан Йорданов, за когото идеята Крива бара скоро да влезе и в официалния календар на БФКС е сърцата мечта.

Валентин Рангелов

В изпитанието на височина до 100 см стартираха 12 ездачи, но до бараж стигнаха само 6 от тях, като в крайна сметка с още 10 см отгоре първото място грабна опитния и дългогодишен състезател от ККС „Бутан“  Олег Горанов, а с трето си тръгна Ралица Димитровd от ККС „Сливишки герой“. В  следващото изпитание на 115 см, Горанов успя да вземе едно второ и едно трето място, като отстъпи първото на Ивайла Каменова с кобила Чикуито от спортен клуб „Вършец“.  „ Заложих на лек и в същото време динамичен паркур, така че конете да имат добре поле за изява, а състезателите да азгърнат възможностите си.“, поясни за зрителите майстора на трасето Валентин Рангелов.

Надскачане

На финала на препятствията се проведе и атрактивно надскачане, където в пряк двубой за купата на Крива Бара се надскачаха две очарователни амазонки, но с успешен скок на 150 см победи Йвала Каменова, а с утешителната втора награда остана Теодоро Пелова с кобила Лорана от клуб „Монтана“.

Вторият състезателен ден в северозападното селце започна с щури бегови гонки с коне от ЧАП и полукръвни, които привлякоха многобройна публика. Най-бърз на дистанция 1000 метра бе жокей Валентин Атанасов с кобила White snowflake собственост на Юсуф Касим и треньор Левент Незиров. В гарата на 1200 метра, убедително спечели кобила Ена на Драгомир Димитров от Иширково. От конюшните на същия собственик бе и Конти Шоу, който победи на дистанция 1600 метра, а в разразилата се битка за 3-годишни коне, първото място грабна кон Башаран с жокей Нурай Хамил и притежание отново на Юсуф Касим. В най-дългата обиколка на 2200 метра се наложи кон Сигрит Нансен на Наташа Михайлова от град Брусарци.

Минути след снимките с победителите при беговите коне, организираният трети терен за конни надпревари вече очакваше в два коридора съперничеството между най-силните коне сред тежковозите. В 6 категории се разигра битката по надтегляне, като стартирайки от 430 кг собствено тегло на конете и товар от 600 кг, оспорваната надпревара продължи 5 часа и стигна до внушителните тон и 100 собствено тегло на конете и 3 тона товар. Жаркото слънце  и темпертурите стигащи до 29 градуса не отказаха нито един зрител и нито един участник от зрелищните дотоварвания. На финала на последната серия, когато товарната шейна се гънеше под напора на 3 тона и 150 кг, своята категорична сила заяви кон Макс, собственост на Генади Величков от Сталийска махала.

Двудневния конен маратон бе организиран от община Брусарци, със съдействието на фирмите: Теди ООД, Ломско пиво, Дикистрой, AutoBox – Монтана и Строител Криводол.

Телевизионен репортаж от двата състезателни дни в Крива баба, може да видите в предаването „Конете на България“ брой 30 тук

Подробни видео материали от различните дисциплини тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име