FEI наложи допълнително удължаване на спирането на всички международни събития в континентална Европа до 11 април 2021 г.

0
2021

Поради продължаващото огнище на неврологичната форма на вируса на конски херпес (EHV-1) Международната конна федерация – FEI обяви общо 28-дневно спиране на спортни събития до 11 април т.г
Целта на предприетите мерки е да се сведе до минимум по-нататъшното разпространение на агресивния щам на вируса и това решение бе взето единодушно на спешно заседание на Изпълнителния съвет на FEI . Блокирането засяга всички FEI дисциплини. Решението се основава на подробна научна оценка на риска, проведена от водещия световен епидемиолог д-р Ричард Нютон. „ EHV вече е причинил смъртта на 12 коня в Европа, но цялата еврообщност трябва да бъде нащрек и да наблюдава конете си. Настоятелно призоваваме всички европейски спортисти от FEI да избягват пътувания с конете си по време на това продължително спиране, тъй като пътуването е рисков фактор“  поясняват от ветеринарния отдел на FEI.
Удълженото блокиране се прилага за всички държави, които имат международни планирани събития в периода до 11 април – Австрия, Белгия, Испания, Естония, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Португалия и Швеция. FEI силно препоръчва, не само на посочените държави, но и на всички национални федерации в Европа да отменят националните си събития, за да минимизират движението на коне.
Това стопиране на състезанията, автоматично означава и отмяна на финалите на FEI World Cup ™ за втора поредна година след загубата на финалите през 2020 г. в Лас Вегас (САЩ) от пандемията Covid-19. Финалите на Longines FEI Jumping World Cup ™ и FEI Dressage World Cup ™ Final трябваше да се проведат в Гьотеборг (SWE) от 31 март до 4 април 2021 година.
Работата по идентифицирането на генното секвениране на този щам на вируса вече е в ход и FEI продължава да наблюдава еволюцията на вируса, чрез създадена работната група за ветеринарна епидемиология на FEI. Групата се състои от водещи световни специалисти по EHV, ветеринарен директор на FEI и старши ветеринарен съветник на FEI, подкрепени от председателя на ветеринарния комитет на FEI. Доклади и препоръки от тази група се пубикуват всекидневно на сайта на FEI.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име