Dacia с пропан-бутан за цялата си гама модели, под името ECO-G

0
1435

Dacia е единственият автомобилен производител, предлагащ в пълната си гама модели с пропан бутан. Тези дни марката представи своя нов LPG ECO-G двугоривен (бензинов и LPG) двигател двигател, който ще се предлага за Duster, Sandero, Logan и Logan MCV. Този двигател подобрява производителността, като същевременно намалява разхода на гориво и CO2 емисиите.

Успоредно с това лидерът по продажби у нас Dacia отпразнува 15 години от лансирането си в Европа с новата лимитирана серия Blue Line. Тази специална версия е налична за моделите Duster, Sandero Stepway и Logan MCV Stepway, като всички версии от  лимитираната серия са налични за поръчка във всички представителства на марката в България.

Базирана на ниво на оборудване Stepway за Sandero и Logan MCV и ниво на оборудване Prestige за Duster, лимитираната серия Blue Line се предлага в пет екстериорни цвята (шест за Duster), включително цвят, който прави своя дебют в гамата на Dacia – син „Метал“. Лимитираната серия предлага богато стандартно оборудване и полезни Dacia технологии, включително камера за заден ход и заден паркинг сензор, автоматичен климатик и 7-инчов сензорен екран с aудио-навигационна система Media Nav Evolution.

В екстериора впечатление правят 16-инчовите стоманени джанти със специални декоративни двуцветни тасове със син център, имитиращи алуминиеви джанти (17-инчови алуминиеви джанти със син център за Duster), страничната колона на вратата с черно лаково покритие (за Sandero и Logan MCV) и страничните огледала в черен цвят с лаково покритие.

Интериорният дизайн е също толкова изискан, със специална текстилна тапицерия в черен и син цвят, синя, декоративни елементи в син цвят по въздуховодите и дръжките на вратите, и черно лаково покритие на централната конзола (за Sandero и Logan MCV).

Лимитираната серия Blue Line е налична за поръчка в България на цени от 24 340 лв. с ДДС за Sandero TCe 90 до 37 870 лв. с ДДС за Duster dCi 115 4×4.

Синя линия със син пламък

Dacia предлага гамата си двугоривни модели на конкурентни цени, без да прави компромис с надеждността (без допълнителни разходи в сравнение с еквивалентна бензинова версия). Цената на пропан-бутан горивото е значително по-достъпна (до повече от половината от цената на литър бензин или дизел). Ако средният разход на LPG двигател е малко по-висок, общият разход на гориво на километър се намалява с до 30% в сравнение с бензинов двигател и до 8% в сравнение с дизелов двигател.

Автомобилът може да работи или на бензин, или на пропан-бутан. Той е оборудван с два отделни резервоара, един за бензин и един за пропан-бутан. С два пълни резервоара автомобилът има кумулативен пробег от над 1000 км.

В допълнение Dacia ECO-G автомобилите имат достъп до подземни паркинги благодарение на безопасната си система, включваща предпазен клапан, възвратен клапан и ниво на пълнене, ограничено до 80%, и не са засегнати от ограниченията за движение в случай на високи нива на замърсяване на въздуха.

Интеграцията на пропан-бутан в автомобилите Dacia е операция, извършвана директно в завода. За клиента това означава: лесна поръчка, без допълнително забавяне и едно лице за контакт за гаранцията и поддръжката на автомобила в мрежа, обучена за работа с тази технология. Още от своя дизайн, бензиновият двигател е проектиран да работи на гориво с пропан-бутан. Допълнителният резервоар за пропан-бутан, изработен от високоякостна стомана, е разположен на мястото на резервната гума, без да докосва резервоара за бензин. Възвратен клапан, 80% ограничител на запълване, ограничител на дебита, електромагнитен клапан и предпазен клапан допълват техническата система.

Преминаването от бензин на пропан-бутан и обратно се извършва по два начина: ръчно, чрез специален превключвател, разположен в купето (избраният режим след това се повтаря при следващо стартиране на двигателя) или автоматично, когато резервоарът за пропан-бутан е празен.Предимство е и инсталираният на мястото на резервната гума резервоар за пропан-бутан , което не отнема от обема на багажника.Моделите с двугоривни двигатели се предлагат с гаранция от 5 години или 100 000 км подобно на останалите автомобили в гамата.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име