Войнягово с квалификации и официален старт за конете от Рисиста порода

0
3174

На 20 юни на хиподрумната писта край карловското село Войнягово се проведе официалното откриване на първия полусезон на дисциплината надпрепускане с двуколки. При спазване на всички условия на безопасност и превенция на разпространението от коронавирус на събитието присъстваха официални гости и зрители. Почти половината от явилите се за първи път млади коне, успяха да покрият норматива от 1600 метра за максималното време от 2,35 мин. и това им осигури място в стартовите списъци за сезон 2020. В квалификациите не се допуснаха повече от четири коня в една гара с оглед на новата ситуация и стрес в които попадат младите кончета ( публика, шум, различна обстановка ).  С 300 метра по -дълга дистанция бяга за квалификация при 4-годишните и по – възрастни коне само един рисак (6-годишния General Gines), собственост на Красимир Асенов, който е и треньор и запрежчик на коня. Останалите непокрили норматива коне ще имат този шанс през следващите състезателни дни определени от БАРК (Българска асоциация за рисисти коне) по календар.Още с първите стартове видимо пролича дългият застои и липсата на състезания до момента, които неминуемо са се отразили върху формата на конете. Въпреки това обаче рисаците дадоха добри резултати, които с течение на времето ще стават още по-добри, коментираха запрежчици и треньори.

Kон Форлан и Илчо Илчев

В първа гара „Приз Откриване за 3-годишни коне на дистанция 1 900 метра“ с категорична победа се разписа кон Forlan на Илчо Илчев (запрежчик и треньор). Втори след него финала пресече жребец Inter Sem  на Стефан Петров (собственик, треньор и запрежчик ), а трети от общо 6 стартирали участника стана кобила Miss Cobra, управлявана от Борис Генчев ( собственик и треньор на кобилата – Георги Генчев)

Във втора гара „ Приз общински съвет гр. Карлово“ на 1 900 метра за 4-годишни и по-възрастни коне от Рисиста публиката наблюдава 5 коня, като най-бърза бе 7-годишната кобила Mona Lisa управлявана от Цветан Пърмаков (собственик и треньор ). Втора финала премина кобила Ipera на Димо Куцидимов (треньор и запрежчик ) и трети в таза гара стана жребец отново от конюшните на Илчо Илчев – Kumieployed.

Цветан Пърмаков с 9-годишната кобила Бомба Де Жавю

В трета гара с приз на името на генералния спонсор „ Итали“  на дистанция 2 100 метра за 4-годишни и по-възрастни коне се представиха също 5 коня.  Тук 10-годишния опитен жребец Bars Parvi за пореден път защити името си и безапелативно победи умело управляван от запрежчика Стефан Петров (собственик и треньор). На 3 секунди и 50 стотни разлика от победителя финалната линия премина 8-годишния кастрат Aclassicgrandcru на Красимир Рахнев ( треньор и запрежчик). Трети в това изпитание се класира кастрата P.S. Conffes на Илчо Илчев, с което запрежчика от Симеоновград показа че има кон за всяка гара и успя да влезе в челната тройка в общо три гонки .

Барс Първи и Стефан Петров

Най-многобройна от страна на участници се оказа IV-та гара отредена само за коне от породата Френски рисак. Надпрепускането се проведе на дистанция 2 100 м за 4-годишни и по-възрастни коне. Тук много добре се представиха конете закупени и внесени през 2019 г.  На буреносния старт застанаха 11 отбрани рисаци в готовност да атакуват първото място. Но опита, рутината и натрупаните шампионски титли си казват думата и 9-годишната кобила Bomba De Gamville управлявана от Цветан Пърмаков (собственик и треньор) грабнаха трофея за първо място. Така Пърмаков демонстрира отлична форма за него и конете си и започна сезона с две първи места.Втора по време стана 6-годишната кобила Estonie Jihaime  (Eстония  )управлявана от запрежчика Йордан Ангелов. Кобилата е собственост на Диан Недев , а се тренира от Христо Пенев, който е и председател на БАРК. С трето място и розетка в тази оспорвана гара се класира тандема – кобила Екстрийм Билк и запрежчик Стоян Бакърджиев

Следващото състезание от първи полусезон за коне от Рисиста порода при добри метереологични условия ще се проведе на 27 юни отново на пистата във Войнягово.

 

Видеоматериал от състезанието може да гледате в Yuotobe канала HorseMediaBG

Галерия със снимки от състезанието тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име