Остава един ден до старта на Европейската джет ски купа

0
2119

Столичният кмет – Йорданка Фандъкова, открива грандиозното водно събитие в парк Иструм, язовир Искър (7-8 септември), а с изнесено предаване, от водите на Искъра, за вас ще работи БНР

Лично г-жа Йорданка Фандъкова ще вдигне стартовия флаг на първата серия джетове, които ще открият Европейския шампионат, с най-добрите състезатели във водомоторните дисциплини. Сред официалните лица ще бъде и г-н Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – Европейска столица на спорта“. Фондацията е съорганизатор на събитието заедно с Българската федерация по водомоторен спорт. Шампионатът започва в събота (7 септември) от 10:00 ч., като за зрителите са обособени удобни места за отлично наблюдение. Входът за запалянковците е свободен, а подстъпите към събитието са от към пътя Самоков-Ихтиман и са отбелязани със специални указателни табели.

Българското национално радио ще има 2-часово изнесено предаване с преки репортажи от брега на парк Иструм. Екипи на няколко наши и чуждестранни телевизии ще имат директни излъчвания и подробни материали от атрактивните двудневни надпревари през уикенда. До момента са пристигнали всички състезатели от чужбина (Гърция, Турция, Сърбия, Унгария Румъния и Кипър), които днес направиха и първите си тренировки по 1 700 – метровото водно трасе, маркирано с 27 шамандури. Според регламента на Европейския шампионат, професионалистите ще правят по 10 обиколки, а участниците в клас жени и деца – по 4. Слаломите, които се очаква да бъдат гвоздея в атрактивната водна битка, ще са с дължина 100 метра и ще предоставят възможност на двама състезатели едновременно да стартират. На принципа на директните елиминации, класиралият се на първо място продължава напред. За прецизното изпълнение на всеки участник ще следи съдийски екип от Унгария. Действията на арбитрите и домакините на проявата ще бъдат през цялото време под строгите погледи на двама делегати от Международната федерация по джет ски.

Който събере най-много точки след летящия старт и покаже най-добро майсторско изпълнение, както и свръх бързина, за да финишира като шампион, ще има възможност да набере актив, който ще му даде правото и квота за участие на Световното първенство по джет ски в Тайланд тази година.

В светлите часове на двата състезатели дни ще наблюдаваме общо 11 категории в три манша. Вечерта на 7 септември (събота), след 19:00 ч., под и над водите на Искъра ще има виртуозни изпълнения в 6 категории с по 1 манш. За „дъвка“ на очите на публиката е предвидена нощна шоу програма, в която ще видим спиращи дъха номера над водите на язовир „Искър“. Сред умопомрачителните светлини и звука на джетовете, нощната програма ще фокусира вниманието върху футуристичния флайтборд – спектакъл, в който участниците ще преминават през огън и вода, ще правят въздушни пируети и ще оставят зрелищни следи от фойерверки.

През всичките часове, за журналистите отразяващи събитието ще работи пресцентър, а за публиката ще бъде на разположение и изграден мини автосалон с гамата SUV автомобили на Хюндай.

инфо: Пресцентър – „Европейска джет ски купа София 2019“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име