Nissan Qashqai с нов по-икономичен бензинов двигател

0
3503

Японският кросоувър се появява на пазара в пълна готовност да удовлетвори потребителското търсене за високоефективен бензинов двигател, от който клиентите очакват динамика и нисък разход на гориво.

И ако желанието на клиентите е динамичен премиум SUV с бензинов двигател и нисък разход на гориво, то да погледнем под капака на Qashqai.

Изключително компактен, но пълен с потенциал, бензинов задвижващ агрегат. Новият високоефективен 1,3-литров бензинов двигател е разработен от алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, съвместно с германския концерн Daimler и направи своя дебют в четвъртото поколение на Mercedes-Benz A-класа. Новият мотор е преминал през повече от 40 000 часа тестове, а програмата му за валидация покрива 300 000 километра. С нисък разход на гориво и ниски нива на вредни емисии, този 1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател за първи път сега се предлага и в обновения Nissan Qashqai и замества 1,2- и 1,6-литровите версии.

Безспорно обявен за най-продаваният кросоувър в Европа, Nissan Qashqai  се предлага на пазара в два варианта на мощности със 140 и 160 к.с. Моторът със 140 к.с. е съчетан серийно с шестстепенна механична предавателна кутия, а 160-те конски сили се предлагат в комбинация с 6 – степенна механична трансмисия и в съчетание с изцяло нова 7- степенна трансмисия с двоен съединител (DCT). Такава система се появява за първи път при сериен модел на Nissan. Това осигурява на клиентите спортно и по-динамично преживяване, подобрени показатели при старт от място и плавно разгръщане на мощността. Всички версии на бензиновия модел са с предно задвижване и отговарят на новия стандарт за емисиите Euro 6d-Temp.

За предпочитане е по-мощния вариант със 160 к.с., съчетан със 7-степенната автоматична скоростна кутия, която ускорява пъргаво и има тяга от 270 Нм при 2000 об/мин. Забелязва се по-тихата работа на двигателя, подобрената динамика, подобрена реакция при ускорение, по-плавно и равномерно подаване на мощност.

По-динамичен и по-икономичен

Разходът, с който може да се похвали новия бензинов двигател на Nissan Qashqai, е от 5,2 по магистрала и до 6,2 л/100 км в градския трафик.

За перфектното пътно поведение спомагат модификациите по окачването, амортисьорите и системите за завиване. Управлението е по-директно и осигурява по-плавна обратна връзка при ниски обороти на двигателя, по-енергично ускоряване и по-бързи и по-безопасни маневри при изпреварване.

Подобрената икономичност идва благодарение на цялостното преработване на дизайна на двигателя в сравнение с предишни бензинови версии. Областите на подобрение включват системата за впръскване на горивото, дизайна на горивната камера, намаленото триене и оптимизацията на турбокомпресора.

Намалени са и разходите за поддръжка по време на експлоатационния цикъл на двигателя. Например интервалите за смяна на маслото са увеличени от 20 000 на 30 000 км.

Освен нов двигател Nissan Qashqai идва и с нови системи

И ако мъжете се интересуват от роботизирана предавателна кутия, то за дамите ще споменем информацията, че моделът е и с нова графика на бордовата инфо-комуникационна и мултимедийна система NissanConnect, която има  набор от добавени функционалности, интуитивен и лесен за персонализиране интерфейс с възможност за свързване на мобилно устройство посредством Apple CarPlay и Android Auto.

NissanConnect работи посредством 7-инчов екран, нови възможности за персонализация на интерфейса, гласово разпознаване, което се задейства чрез бутон от волана, 3D изобразяване на картите на навигацията,  функция Find My Car за лесно намиране на паркиран автомобил и други.

Цените на Nissan Qashqai с новия 1,3-литров бензинов турбодвигател започват от 35 890 лева за варианта със 140 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия, а моделът тестван на снимките със 160 к.с. и автоматична скоростна кутия започва от 40 440 лева.

Технически характеристики:

  • Nissan Qashqai 1.3DiG-T DCT
  • 1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител
  • 160 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин
  • 270 Нм максимален въртящ момент при 2000 об/мин
  • 9,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 200 км/ч максимална скорост
  • 5,7 л/100 км среден разход на бензин
  • 122 г/км емисии на СО2
  • 40 440 лева базова цена на модела

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име