Renault Megane R.S. – медалист и в зимните Олимпийски игри

0
2708

През лятото да си бърз, мощен и маневрен е значително по-лесно, отколкото през зимата, когато думата имат тежките атлети въоръжени с 4х4. Заснежените и заледени пътища не са проблем за новия спортен модел на Renault Megane, закодирал в надписа си R.S. спортните гени на Renault Sport.

Прилепна на пътя, прилепна и на мен, защото обичам спортното шофиране, от което очаквам доза адреналин. На фона на снежнобелите пътища с новото Renault Megane R.S си осигурявам и доза слава – никой не остава равнодушен към специално създадения за модела цвят – Tonic Orange.

Натискам газта и броя…ускорение от 0 до 100 км/ч. за 5,8 секунди!

1,8-литровия 4-цилиндров бензинов турбодвигател в синхрон с 6-степенната механична скоростна кутия ми дават шанс да усетя 280 к.с. максимална мощност при 6000 об/мин. И като за капак, новият Megane R.S. е оборудван със система за четири задвижващи колела 4Control, която дава завидна пъргавина на версията Sport (тестваният модел на снимките) в острите и стабилност в бързите завои при по-висока скорост.

Неслучайно спортните модификации  на марката са вдъхновени от  моторните спортове и се конструират в специалното подразделение Renault Sport. Именно там е роден и новият шампион – трето поколение Renault Megane R.S.

Представен за пръв път по време на Автомобилен салон Франкфурт 2017, спринтьора в леката атлетика по всичко личи, че ще наследи славата на предшествениците си –  еталон на пазара на т. нар. „горещи“ хечбеци от сегмент С.

Създаден на базата на хечбека с пет врати, скоростният Megane, сега дефилира с ново оформено мускулесто тяло – раздути повърхности и широка предна решетка. Удължените фарове се допълват от оригинални С-образни дневни LED светлини, а в долната част под предната броня има голям въздухозаборник.

Калниците са подчертани с леко разширение, а спортната визия се допълва от масивен спойлер на покрива над задната стъкло, ниски аеродинамични прагове под вратата, задна релефна броня, 19-инчови джанти и голям трапецовиден накрайник на изпускателната тръба, от който при пълна газ излиза най – гърлената симфония от моторен рев.

При настаняване в салона на новото Renault Megane R.S., след затварянето на вратата ме посреща звук наподобяващ едновременно сърцебиене и рев на диво животно готово да атакува. Е това ако не е предизвикателство за начало на тест ?

Този кратък саунд за „Добре дошли“ в салона на Megane R.S. се излъчва и със скоростна анимация на 8,7-инчовия екран на мултимедийната система R-Link 2. От този таблет се управляват и други функции, като климатроник, Bluetooth, аудиосистема, навигация и др.

Тапицираните с алкантара спортните седалки са с големи странични опори. Педалите са с типичните са автомобилния спорт метални подложки. Воланът е облицован с два вида кожа в различните зони и е обшит с червен едър шев. Тази комбинация е стилната нишка в цялото купе, която ще видите и в ръчната спирачка, скоростния лост и седалките.

Най-важните данни необходими на водача се проектират върху екран точно пред погледа и могат да се сменят от волана. В различните режими на движение, оборотомер и скоростомер могат да се сменят приоритетно. Менюто е допълнено с нови функции, сред които е измервателя на времето за ускорение от 0 до 100 км/ч, налягането и температурата на маслото.

Стандартно новото Renault Megane R.S. е оборудвано със система за безключов достъп, електрически стъкла и огледала, двузонов климатроник, Bluetooth, аудиосистема Bose, сензори за паркиране отпред и отзад, сензори за светлина и дъжд, круиз контрол с ограничител на скоростта, стабилизираща система ESP и 6 въздушни възглавници. Опционално могат да се поръчат камера за обратно виждане, автопилот за паркиране, система за автоматично спиране, наблюдение на платното за движение, разпознаване на пътните знаци, следене на „слепите” зони и много други.

Обемът на багажника е 434 литра, а при сгънати задни седалки нараства до 1247 литра.

Новият Megane R.S. вече е с изцяло нов 1,8-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор и директно впръскване на горивото с мощност 280 к.с., което позволява с охота да се достигнат 6000 об/мин. Максималният въртящ момент от 390 Нм е наличен в широкия интервал от 2400 до 4800 об/мин.

Мощният прилив на тяга се усеща при рязко ускорение и е придружено със як гърлен звук от изпускателната система.

За перфектен „нисък“ старт помага технологията Launch Control, която не позволява на колелата да се приплъзват в началото. 6-те предавки на механичната скоростна кутия са с къс ход. Като опция се предлага 6-степенна автоматична трансмисия с два съединителя EDC с пера на волана за ръчна смяна на предавките.

При комбинирано шофиране в градска среда и мощна тяга в отсечките, където може да си позволите да понатиснете газта извън града, разходът ще отчете приятните 8,7 л/100.  Този резултата се променя, обаче когато пришпорите „ конете“ на Megane R.S по магистрала и не пускате нито за миг „юздите“. В този случай едни 10л/100 км са ви в кърпа вързани. Ако сте разумни и устоявате на изкушението за скорост, средния разход от 7,1 л/100 км е абсолютно постижим.

Системата за четирите завиващи колела – 4Control в новия Megane R.S. позволява при скорост до 60 км/ч задните колела да завиват обратно на предните, което прави колата по-маневрена. При скорост над 60 км/ч всички колела завиват в една посока, което допринася за по-добрата стабилност на пътя.

Пет са режимите на шофиране в зависимост от настилката и желанието на водача:  Comfort, Normal, Sport, и Perso. Горещо препоръчвам режима Race за всички с по-гореща кръв. А когато сте с децата на задната седалка режима Comfort ще ви осигури всичко от което се нуждаете за наслада при дълъг път: круиз контрол,  предупреждение за безопасна дистанция и превишаване на скоростта.

Renault Megane R.S. стартира с базова цена на модела от 57 090 лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име