Преместване на кон от пасище за гледане в конюшня

0
2361

Със смяната на сезоните настъпват промени в отглеждането на любимите ни коне. Съобразяването с тези изменения има важно значение за избягването на евентуални здравословни проблеми и за запазване виталността на животните.

По-добре за коня е промяната да настъпи постепенно, в период от десетина дни, тъй като това ще даде време на храносмилането му да се приспособи към промените в хранителния режим. В зависимост от годишния сезон и качеството на пашата, някои коне може да са получавали твърд фураж и сено на полето. В такъв случай рязката промяна на хранителния режим няма да представлява проблем.

Как да процедирате?

Прибирайте животното в конюшнята за по няколко часа на ден. Давайте му малка дажба (0,5-1,5 кг) гранули за коне или подобен продукт плюс 2-2,5 кг навлажнено сено. На алергичните коне трябва да се предлага накиснато сено или сенаж.

Ако конят е пуснат сам или с още един-два коня, може да ги храните на полето. Винаги ги наблюдавайте, докато се хранят, за да не си отнемат храната или да се ритат. Тази практика не е подходяща, ако отглеждате повече от два-три коня на полето.

Ако конят не е получавал твърд фураж в периода на паша, давайте избрания от вас продукт постепенно и увеличавайте количеството в съответствие с физическото натоварване и тренировъчната програма.

В случай, че се наложи да приберете коня направо в конюшнята, опитайте да му подсигурите поне няколко часа на ден престой в падок или го извеждайте на повод да пасе по двайсетина минути.

Дневната дажба трябва да включва две-три порции по 0,5 кг гранули за коне или техен еквивалент, както и достатъчно сенаж или навлажнено сено – около 9-11 кг. Не давайте зърно поне през първата седмица, защото има риск да се появят отоци по краката. Ако възнамерявате да храните животното със зърно, внесете го постепенно в менюто му.

Често след лятната паша се налага сваляне на килограми. Постепенно приучете коня към дажби храна, които са по-малки, но с по-високо съдържание на концентриран фураж. С увеличаване на порцията концентриран фураж може да намалявате дажбата сено. Ако животното е на диета за сваляне на тегло, постелът му трябва да е от талаш или друг подобен материал, а не от слама, за да не прибегне към яденето му.

Съветите са извадка от книгата „Пълен наръчник по отглеждане на коне и организация на конюшня“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име