Беговият сезон стартира на хиподрума в Сандрово

0
3249

Първите официални стартове за 2018 стартираха тази събота- 21 април, на хиподрумната писта в село Сандрово, с 8 гари, 85 коня и над 3 000 души публика.

Депутати, областни управители, кметове, доайени в конния спорт и лично световният и олимпийски шампион по свободна борба – Валентин Йорданов, бяха сред официалните гости на трибуните, дошли да уважат първите за годината стартове при беговите коне.

Галерия откриване конни състезания Сандрово

„Нека победят най-добрите“, каза по време на официалното откриване главният организатор и инициатор за изграждането на пистата през 2017- Иван Йорданов от село Сандрово. Неподправен, както винаги, сърцатият домакин и коневъд и този път спретна перфектно състезание, в което на старт застанаха наистина най-добрите. Състезанието се превърна в многолик празник с подкрепата на фирма „Ассет Иншурънс“ и десетки други спомоществователи и приятели на хиподрумния спорт България.

С фолклорна програма и приветствия, сезонът стартира със слънчево настроение, образцова писта и безупречна организация. Двама спикъра се редуваха на микрофона, така че публиката и за миг да не скучае и да знае какво се случва по трасето. Десетки щандове за конна амуниция и търговски сергии допълваха атмосферата, в която най-ярко блестяха конете готови да покажат своите възможности в различните гари.

Надпреварите стартираха с приз „Откриване“ и класирани коне през 2017, на дистанция 1600 метра за 3-годишни коне от ЧАП. 8 жокеи се впуснаха в луда надпревара, но първа до финала стигна кобила Тангра, а секунди след нея финиша прекоси и кобила Китана и двете от конюшните на домакина Иван Йорданов. С трето място се разписа кобила Скарта, собственост на Валери Костадинов от село Долни Дъбник. Четвърти остана жребецът на Риза Ризаев от Русе. Победителите бяха наградени от зам. кмета на община Русе – Димитър Наков.

Галерия приз „Откриване“ 

Следващият приз „Нетуоркс“ се проведе за некласирани през 2017 година, 3-годишни коне от ЧАП на 1600 м . В гонката стартираха 11 коня, но най-бърза на финала бе кобила Чики Кики на Мюждат Изет от село Искра който е и стопанин, и треньор и жокей едновременно. Втори стана жребец Маер Бой, собственост на Илхан Илханов от село Просена. Трета се класира кобила Опасна на Драгомир Димитров от село Иширково. Четвърти финала пресече жребец Исен на Махмуд Хасан от град Руен.

Галерия приз „Натуоркс“

Приз с името на генералния спонсор „Ассет Иншурънс“ се проведе на 1600 м за 3-годишни и по-възрастни коне от ЧАП. Категоричен победител тук стана жребец Кодияк на варненеца Пламен Панайотов. Втори се класира жребецът Фокс Кечър на Иван Димитров от Сандрово, трети – жребец Фолкън на Йвайло Стойлов от селцето –домакин и четвърта финишира кобила Поетик Принцес на Бисер Калев от Русе. Наградите връчи организатора Иван Йорданов.

Галерия приз „Ассет Иншурънс“

Четвъртата гара бе приз в памет на Изабела Венелинова, която загина наскоро нелепо в пътен инцидент. 19-годишната Изабела беше дългогодишен кореспондент на списание ЕЗДА за този район на България. Вечно усмихната и отдадена със сърце на беговите коне, Изабела бе известна с прекрасните си фотографии, репортажи и познания в света на конете. С този приз всички които я познаваха изразиха своята съпричастност към загубата на нейното семейство и се поклониха пред паметта й.

Галерия приз „Изабела Венелинова“ 

В надпреварата за 2-годишни коне от ЧАП, 1000 м, участваха 11 коня, като най-бърза се оказа кобила Айриш Гърл, собственост на Риза Ризаев, който се оказа и рожденик в деня на състезанието. Втори стана жребец Дада на прочутия собственик на ЧАП от село Севар – Левент Незиров. Третото място завоюва жребец Посейдон на Ведат Веждиев от град Попово, а четвъртото място остана за жребец Аберони на русенеца Бисер Калев. Награждаването в тази специална гара извърши зам. областният управител на Русе г-н Свилен Иванов

Приз „Спринтьорски“ застави на старт 10 жокея в битка по надпрепускане на дистанция 1200 м за 3- годишни и по-възрастни коне от ЧАП. Най-добър резултат показа кобила Мини Лайт на Мюждат Изет от село Искра. Втора стана кобилата на Драгомир Димитров – Съндей Бел и трета кобилата на Вальо Минчев от село Юпер – Дооне Доан. Четвъртото място остана за Сандра Соул на Иван Йорданов от Сандрово. Наградите в този приз връчи Иван Василев, председател на Асоциацията на беговите коне у нас.

Галерия приз „Спринтьорски“

В приз „Кметство Сандрово“ на 1800 м, за 3-годишни и по-възрастни коне от ЧАП, в пряка конкуренция мериха сили 12 „спринтьори“. Победата бе за жребец Ал Бахи от конефермата на известният стопанин Драгомир Димитров от Иширков. Втора по време се класира кобила Абимелек на Цветан Димитров от Русе. Третото място взе жребец Свист Реп Лайт на Рачо Иванов от Русе, и четвъртото успя да грабне кобила Месечинка на Гери Омара от Сталийска Махала. Победителите поздрави и награди кметът на Сандрово -Божидар Стоилов.

Галерия приз „Кметство Сандрово“

В седмата гара – приз „Встъпителен“, на 2000 м за 3-годишни и по-възрастни коне. В стартовата решетка застанаха 11 коня, но купата успя да спечели отново кон от фермата в Сандрово – жребец Леонидо, следван от кобила на Левент Незоров – Чери Хил, а трета застана кобила Реплика V на Мюждат Изет и на четвърто място – кобила Смарта Лисия на Пламен Панайотов от Варна.

Галерия приз „Встъпителен“

Финалната 8 гара и Приз „Община Русе“ бе не само с най-дългата дистанция от 2400 м, но и най-зрелищната като скоростна надпревара. В състезанието стартираха 11 коня от ЧАП и абсолютно заслужено първото място отмъкна жребец Хард Брейкър, собственост на Себайдин Себайдинов от Русе. Втори в класирането излезе жребеца на Драго Димитров – Монако Франс, трети стана Читано на Евгени Червеняшки от с. Борован и четвърта – кобила Хамла, собственост на Иван Йорданов. Така в крайното класиране домакините от Сандрово си извоюваха 5 призови места и обещаха в скоро време още едно състезание.

Галерия приз „Община Русе“

Беговият сезон продължава в своето следващо издание на 5 май в село Севар.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име