Царицата на Дунавската порода – Лейди Зет

1
2009

Всъщност кобила Лейди Зет, както в повечето случаи на щастливите истории, е купена съвсем случайно. Преди години стопаните й – Екатерина Ковачева и съпругът и Любомир Иванов, са на поредната езда в конна база „Елит“ край София, в село Градец. Там по това време отглеждат конете си на пансион.

Един ден виждат петгодишната тогава кобила от Дунавска порода Лейди Зет като ново попълнение в конюшнята. Дълго я наблюдават, без да си споделят един на друг, че са запленени от движенията и излъчването на грациозната кобила. Любомир в същото време си търси конче за полска езда, а Катето вече е влюбена в кобилата и търси момент да сподели вълнението с любимия. Лейди Зет тогава е собственост на Орлин Капланов, който години по- късно лично ще им се обади и съобщи голямата новина, че си имат шампионка.

Когато я взехме, тя беше на 5 години. От тогава се язди само от състезателката по обездка Ирина Йорданова. Идеята беше кобилата само да се обязди, да свикне, да има основните познания в ездата. Системната работа с нея обаче показа, че тя има много добри движения, че има потенциал”. И този потенциал се разгърна. Лейди Зет вече две години има класации в състезания. На държавното първенство тази го- дина за млади коне заедно със Ирина, са седми в класирането. С всяка година напредват. „Много съм щастлива като собственик. Всеки ден съм в конюшнята, всеки ден я наблюдавам. Напредва много бързо”. Това споделя гордата собственичка на шампионката от последното национално изложение на коне от Дунавска порода Лейди Зет, когато участва в изложението, но журито, съставено само от български експерти, не я оценява достатъчно добре, според Катя и тя е разочарована. Но пак от предишния собственик на Леди Зет разбира, че тази година компетентната комисия по оценяване на породата Дунавски кон ще е международна. В състава й има представители от България, от Сърбия, Унгария и Румъния. Лейди Зет се представя в конкуренция от общо 11 Кобили. Със сборен бал от 42,6 точки, оценена по пет критерия, Лейди Зет стана безапелативен шампион в категория „Кобили“.

Дори не можете да си представите колко обичам Лейди Зет. Аз не я язда, само я милвам и целувам. Тя ми е любимка. Обичам и се грижа за всичките си коне в конюшнята. Имам лично мои 5 от породите Тракенер, Български спортен кон и др. Но на сърце ми е „Блеки“, така галено я наричам заради черния й цвят“, разказва разпалено Катето. Веднага след „коронясването“ на кобилата за шампион телефоните на Катя и Любомир почервеняват от звънене. Към тях се отправят неочаквано високи цени и предложения за покупка на Лейди Зет. „Цените, които чувах, бяха наистина изкушаващи, но не мога. Аз много обичам тази кобила. С Любо искаме да си остане при нас, да я заплодим с жребец от Унгария и поколенията й да си останат тук в България, като екземпляри от порода Дунавски кон. А ако, дай Боже, първото конче е мъжко, то това е нова линия на породата в полза на родното ни коневъдство. Ние сме стопани освен със сърце и с мисъл за чисто коневъдство и спорт“, категорично заявяват стопаните на царицата на дунавските коне.

1 коментар

  1. И какво ще прави сега Лейди Зет? Стопанка ривотрилка,стопанин издирван от Интерпол ….. горкото животно …

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име