Хафлингер

0
7858

Хафлингер е стара порода малки коне, която произхожда от тиролските планини на Австрия. Те са здрави и яки планински животни, използвани за фермерска работа, товарене и превоз. Името идва от село Хафлинг, което било част от Австрия преди Първата световна война, а сега се намира в Италия. Началото на съвременния Хафлингер може да се проследи от 1874 г. и раждането на жребец 249 Фоли, който произлизал от усъвършенствана местна тиролска кобила и полуарабският жребец 133 Ел’ Бедави XXII. Всички чистокръвни коне от породата водят до родословието на този жребец.

В средновековието до много от селата и фермите в Тирол се достигало само по тесни пътеки, за които се изисквало чевръсти, пъргави коне, които да стъпват сигурно и надеждно по земята. Те били използвани за товарене и превоз. Произведения на изкуството от началото на 19 век в този район изобразяват малък благороден кон с товари и ездачи прекосяващи стръмни планински терени.

По време на Втората световна война настъпила значителна промяна в практиката на коневъдството. Военните имали нужда от стада коне и по-късите и силни хафлингери чудесно отговаряли на условията. След войната, височината и усъвършенстването на породата се завърнали с подчертано развитие на малкия размер, който да е подходящ за яздене и впряг, със силна физика, здраво устройство, едра костна система и опростен характер

През 1958 г. фермерът Темпъл Смит от Уодсуърт, Илинойс внася от Австрия в своята ферма породата хафлингер заедно с породата липицан и започва програма по развъждането им. Въпреки че коне от тази порода се внасят от Германия, Холандия, Англия и Италия, повечето от тях продължават да идват от Австрия.

 

Хафлингерите са:

  • В повечето случаи възприемчиви и по-спокойни от другите породи
  • По-малки (до 152 см) но със силни мускули и способни лесно да носят на гърба си големи ездачи
  • Кротки и устойчиви
  • Не толкова плашливи като по-големите породи

Характеристики

Уникалността на хафлингерската порода е не само в красивата му окраска, но и предимно в това, че лесно се привързва към хората, притежава изключително добронамерен характер, който е изграждал през вековете на близко съжителство и работа рамо до рамо с планинските селяни, служел за всякакви цели и на всички членове на семейството.

Конете Хафлингер бързо стават специални членове от семейството. Те имат непресторено доброжелателство към хората, предразполагащо отношение и искрено желание да угаждат. Енергични, жизнени и способни да вършат работата на много по-големи коне, като изискват по-малко грижи и поддръжка. Лесно се тренират, интелигентни са и имат дълъг живот. Като мирни и здрави коне, те се плашат по-малко и са особено подходящи за детска първоначална езда, така и за първи животни в базата на нови собственици. Много пъти треньори и ветеринарни лекари коментират как един хафлингер те гледа спокойно, докато друга порода би избягала.

Съвременните представители на тази порода са разпространени по целия свят, като изпълняват голямо разнообразие от различни функции – теглене, товарене, леки впрягове и комбинирани такива, уестърн езда, преходи, обездка, прескачане, волтижировка и терапевтична езда. Самата порода се състезава с останалите и често показва изненадващи качества за размера си като атлетичност и сила.

Хафлингерите са особено подходящи за детска езда, макар да са достатъчно силни да носят и големи хора. Изключително приятелски те много се радват на компанията на хора. Интелигентността на породата им позволява да се учат много бързо, но това може да е и в техен ущърб при неопитни ездачи. Често остават недостатъчно тренирани, тъй като се адаптират бързо към нови ситуации, като показват безстрашие и огромно желание да се харесват.

При правилно обучение, конете порода хафлингер имат потенциала и темперамента да бъдат превъзходни в много дисциплини. Имат дълъг живот, като понякога стигат до 40 години!

Външният вид на породата се отличава с елегантност и хармоничност. Главата е изящна и изразителна с големи очи. Имат добре оформени средна част и крупа, която не е нито твърде дълга, нито прекалено къса. Конете от порода Хафлингер  е добре замускулен, с изчистени и прави крака с добре оформени и ясно очертани стави. Разплодните жребци са с ясно забележими мъжки черти, а кобилите с безупречни женски черти. Краката са с ясни, жилести стави и равна позиция и са в права линия при поглед отпред или отзад. В профил предните крака са прави, а задните са под ъгъл от 150 градуса при скакателната става и ъгъл 45-50 градуса при четките.

  • Главата е благородна и суха и добре приляга на цялото тяло.
  • Очите са големи и разположени напред.
  • Ноздрите са широки.
  • Имат бяло чело и правилно разположени уши.
  • Вратът е със средна дължина и по-тънък при главата.
  • Ганашите са добре изразени.
  • Колената са широки и плоски.
  • Скакателните стави са /широки и мощни.
  • Бабките са дълги и добре развити.
  • Копитата са кръгли, ясно обособени и здрави.

Вървежа при хафлинерите е прилежен и ритмичен. Тръсът и лекият галоп са пъргави, енергични, атлетични с естествено движение.

Стандарт за развъждане на породата

Представителите на порода хафлингер съществуват в различни размери и цветове, но стандартът може да ви даде повече от идея за това какво да очаквате, когато търсите идеалния за семейството ви хафлингерски кон. Повечето от тях са на височина от 135 до 150 см и тежат от 360 кг до 590 кг. Имат малка, плоска, леко вгъната глава с широко-разположени очи и малки уши, силен, извит врат и добре сложено тяло. Гръдният кош и крупата са широки, краката са силни и добре изтънени с големи и твърди копита. Цветът им обикновено е нюанс на кестеняв, като варира от много светло рус до шоколадов или на петна. Гривата и опашката при тази порода могат да бъдат много гъст и дори двойни, в различни гами на бяло до светложълт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име