Практически съвети за подготовката на коня за изложба

0
3193

1. Измийте и изкъпете коня си в деня преди изложбата, а преди това почистете добре копитата му. Направете го в следната последователност: копита, крака, опашка, грива, тяло.
2. Не излагайте продължително време тялото на коня на течаща студена вода. Не бихте искали на другия ден да имате схванат или болен кон. Използвайте маркуч с душ-наконечник. Отлично решение е кофа с хладка вода и гъба.
3. Използвайте бебешки шампоан, катранен или глицеринов сапун. Ако купувате шампоан за коне, вземете такъв, който е подходящ за цвета на вашия кон. Не къпете тъмен кон с шампоан за бели коне!
4. Не забравяйте да изцедите добре водата от тялото на коня! Ако не разполагате с уред за изцеждане, гумена, пластмасова или метална гъвкава лента с гладки ръбове ще свършат работа.
5. Поставете попона на коня, а ако нямате такава, приспособете старо одеяло, което съберете на гърдите на коня с връзки или велкро. Вържете одеялото също и под корема и опашката, за да не се измести и свлече. Така конят ще остане сух и чист или поне в по-голямата си част.
6. Ако нямате специален спрей за грива и опашка, втрийте малко количество балсам за коса, докато косъмът е още влажен. Разресвайте опашката, когато е почти или напълно суха. Мократа опашка може да сплетете на няколко плитки, които ще разрешете на другия ден, за да бъде къдрава и бухнала.
7. Една стегната френска плитка на кочана на опашката ще придаде красота и елегантност на коня. Ако не знаете как се прави, помолете някой съмишленик от нежния пол да свърши тази работа вместо вас. Сплетената опашка бинтовайте стегнато с широк бинт, за да не попаднат в плитките парченца сено, слама, стърготини или др. Махнете бинта на мястото на изложението, срешете опашката и поправете френската плитка, ако има нужда.
8. Не забравяйте да подрежете опашката равна и с дължина до средата на свирката. Ако конят държи опашката си повдигната при движение, подрежете я малко по-ниско.
9. Не подрязвайте гривата на черта, тя трябва да изглежда естествено! Подравнете я чрез проскубване или вертикално подрязване върха на косъмчетата.
10. Ако гривата е разделена на две, обърнете я на едната страна (за предпочитане е на дясно) като я сплетете или хванете на кичури с ластичета, докато е още мокра след миенето или добре навлажнена. Разрешете я на следващия ден.
11. Ако решите да се потрудите повече и да представите своя кон със сплетена грива, знайте, че по-голям брой плитки правят късия врат да изглежда по-дълъг.
12. За лесно разресване, омекотяване и уплътняване на косъма може да втривате по малко кокосово масло в основата на гривата през 4-5 дена. Разресвайте редовно опашката и гривата на коня си поне 3 дни преди изложението.
13. Белите „чорапки“ на вашия кон ще станат още по-бели, ако докато косъмът е още влажен, втриете в него талк, бебешка пудра, бяла шивашка креда или тебешир. Когато сте на мястото на изложбата и косъмът е напълно сух, изчеткайте излишъка от талка, пудрата или др. с мека четка по дължината на косъма. Носете със себе си парче креда или тебешир, с които да замаскирате евентуални петна, ако има такива.
14. Бинтовайте краката на коня или поне задните за през нощта и по време на транспорта, ако не разполагате с транспортни гамаши (протектори). За подложка на бинтоването използвайте правоъгълни парчета от мека дебела тъкан от естествен материал – одеяло, тънко кече, ваталин или др. Подложката трябва да обхваща добре свирката и бабката, и да стига до средата на копитото. Бинтът трябва да е широк и задължително Нееластичен. Не стягайте прекалено превръзката, за да не се нарушава кръвообръщението. Не използвайте изкуствени материали, те могат да предизвикат алергична реакция и обрив!
15. За да придадете допълнителен блясък на космената покривка, смесете 50-60 мл бебешко олио с около 2л вода и с изцедена гъба нанесете по тялото на коня по дължината на косъма.
16. За да впечатлите съдиите с професионализъм, намажете муцуната, ноздрите, областта около очите и под опашката с вазелин или бебешко олио (вазелинът е по-добър).
17. Ако не разполагате със специална смазка за копита, нанесете върху тях свинска мас или вазелин, те също ще им придадат блясък.
18. Направете шарки на задницата на коня като използвате мека плътна четка или гъсто гребенче. Шахматно подредени квадрати или правоъгълници ще изглеждат добре.
19. Съобразете пътуването си така,че да си осигурите достатъчно време за дооправяне тоалета на коня, също и вашия преди старта.
20. На пазара за екипировка и аксесоари за коне ще да намерите практични неща и козметика за коня, но и с подръчни материали може да се справите чудесно.

автор: Анелия Райчинова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име