Хайредин за пореден път обедини три в едно

0
5063

Кметството на врачанското село Хайредин за пореден път поднесе блестяща организация по повод конните състезания представени в три дисциплини: прескачане на препятствия, гари по надбягване и турнир по надтегляне с тежковози. 10 000 лв. бе наградния фонд осигурен от кметството и дарителството на фирма „Лечови“ и в трите състезания, които стартираха на зеления терен на местния стадион „Огоста“ събраха многобройна публика в празничния 15 април.

Виж галерия със снимки тук.

В първото изпитание „Бърз паркур за деца и неучаствали коне „Х” – паркури с 6 броя препятствия на височина 90 см се представиха петима ездачи, но с победа си тръгна Лоуган Сондърс с кон Каси от ККС „Панорама”, с. Буковец без грешки за време 26 сек. и 27 стотни. Втора се класира Мариела Орушка с кобила Спейси от отбора на домакините, без грешки за време 40:42 сек. Трети се класира Тодор Рачев – младши с кон Грегори от ККС „Рачев”от село Галиче, който преодоля паркура с 4 наказателни точки за време 33:98 сек.

Кристън Иванова и кон Ларсън от ККС „Монтана” се представиха подобаващо добре, но поредица от отбивания пред препятствията не им даде възможност да влязат в класирането, въпреки чистото преминаване. Въпреки това, тандема получи поощрителна награда. С розетка за чист паркур се сдоби и 14-годишният жребец от породата Арабска Шагия – Мерзух, язден от Любомир Комитски (село Сираково) които направиха резултат от 32:48 сек.

Второто изпитание предложи „Бърз паркур за 4-годишни коне“ на височина до 100 см. На трасето през 12 препятствия преминаха общо 7 състезатели, но с най-добро време и без наказ. точки се разписа Валентин Рангелов с кобила Персия Валмонт от ККС „Монтана” (65:97 сек). След него втори се класира Олег Горанов с кон Лейди от ККС „Бутан“, с време от 68:20 сек. Трети с 4 наказ. точки стана представителят на домакините Марио Руменов с кобила Либерия (71:21 сек.).

В третото предизвикателство „Бърз паркур за 5 и 6-годишни коне“ с височина на препятствията до 110 см се конкурираха 10 тандема, като двама ездачи участваха с по два коня. След оспорван паркур първи се класира Димитър Николов с кон Ъпстар без грешки за време 51:20 сек, а втори стана Николай Венциславов с кобила Голда (50:31) и двамата от клуб „Панорама”. Трети в изпитанието стана Денислав Александров с кон Каре от ККС „Плевен” без нак. точки за време 64:97 сек.

Най-интересен за зрителите се оказа баражния паркур за 7-годишни и по-възрастни коне, с височина на препятствията до 120 см. От стартирали 12 участника, до бараж стигнаха само 4. Илиян Илиев и с двата си коня: Непал и Данобилс от ККС „Кайлъка” – Плевен; Ивайло Рачев с кон Грегори от от ККС „Рачев”, с. Галиче и Денислав Александров с кон Каре от ККС „Плевен”, гр. Плевен. В баража състезателите трябваше да преодолеят 5 препятствия, чиято височина достигна 130 см. Така след супер оспорвана битка първото място взе Денислав Александров с кон Каре с 4 нак. точки за време 23:22 сек. Втори се класира Илиян Илиев с кон Данобилс също с 4 нак.точки (24:94 сек.) и трети Илиян Илиев с кон Непал с 4 наказ. точки и 28:15 сек.

В гладките бягания публиката се наслади на три гари. Като в гонката на 1000 метра дистанция за Чистокръвни Английски убедително победи кон Авантаж, следван от кобила Агресия и трета кобила Маврика.

На финала на спортния ден в турнира за надтегляне при тежковозните коне, като безспорен победител се наложи стопанина Калин Пешев от село Торос, който отмъкна първо и трето място в най-тежката категория, която приключи с товар от 1800 кг, след оспорвани три категории.

Следващото състезание в северозападна България ще се проведе в село Бутан на 29 април.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име