Dacia Duster пред гръцките богове

0
2886

Без легенди и митове, а истински бестселър, е обновения Duster на Dacia, който бе представен на международен тест-драйв в Атина в края на ноември.

Не просто създаден, за да се впише в историята, а направен да покори бъдещето с 4х4 задвижване (от Nissan), уникални офроуд способности, икономични двигатели и качествено нов интериор, възможност за данъчен кредит (за определени модификации) и цена без аналог спрямо качеството.

Напук на снежна България, гръцката столица ни посрещна с най-топлите краски на зимата, допълнени с многолико небе, щедро слънце и приказни пейзажи на чийто фон блесна мускулестият всъдеход Dacia Duster. Предварително начертания маршрут за пробното шофиране на знаменития модел бе от магистралата до високопланинските терени и за финал неподправен офроуд в сърцето на мраморна кариера.

Никога не съм криела страстта ми към румънската марка, като това се подкрепя и от личният ми избор за служебен автомобил в лицето на Sandero, а при всеки тест на Duster се убеждавам, че именно това ще е следващия нов „кон“ на препускащата ни редакция. Аз съм от убедените клиенти с аргументи в избора си, с богат опит на шофьор, който се чувства прекрасно в интериора, с управлението, външния вид и цената по поддръжката на автомобила.

Видео 1                   Видео 2                     Видео 3                   Видео 4

Най-новият и най-продаван модел на Dacia, нахлува на пазара с българския подпис на дизайнера Емануил Клисаров (виж свързваща статия тук). И ако срещата с талантливия дизайнер в България разкри създаването на внушителния външен вид на Duster, то Гърция поднесе най-впечатляващите условия за изпитания, в условията на мраморната кариера „Дионисий” край Атина. Там където стъпват и работят високопроходими тежки машини, безупречният Duster разкри всичките си предимства от задвижване 4х4, просвет от 210 мм, контрол за спускане по наклон (HDC), асистент за потегляне по наклон (HSA), монитор с компас с информация за ъгъла на наклон на автомобила и своята забележителна проходимост в тежки условия.

Виж галерия със снимки Dacia Duster 4×4 тук.

На вниманието на клиентите са два бензинови (115 и 125 к.с) и два дизелови (с 90 и 110 к.с.) двигателя, като моделът се предлага с предно и 4х4 задвижване. Всички модификации се предлагат с механична 6-степенна скоростна кутия, а при някои от версиите може да се поръча и автоматична трансмисия. Такъв бе 1,5 dCi „автоматик“, с 110 к.с., само с предно предаване, чиито умения имах удоволствието да провокирам по различни терени. 6-степенната автоматична скоростна кутия EDC е с двоен съединител и въпреки отличната динамика и лесната формула „газ – спирачка“, моите предпочитания остават към моделите с ръчна трансмисия. Един от тях е 1,2 литровия TCe с 125 „коня“, който ме грабна още на летището в Атина. Отлично пътно поведение, безпощадно преодоляване на кални и каменисти терени със забележително нисък разход на гориво от 4,5 до 5,5 литра на 100 км.

Виж галерия със снимки на екстериора на новата Dacia Duster.

И двата модела, с които ми се падна да кръстосвам гръцката столица, бяха само с предно предаване, но по–късно се удивих от невероятните способности на 4х4 задвижването със същия 1,2 TCe двигател със 125 к.с. Естествените и изкуствени препятствия, подредени за преодоляване в мраморната кариера над Атина, поднесоха неповторимо изживяване с новата Dacia Duster. На българския пазар мотори ще се предлага именно тази модификация от гамата със задвижване 4х4. Както и досега Duster ще предлага и LPG версия.

Виж галерия със снимки на новия интериор на Dacia Duster.

Наред с всички обновления, с безключово стартирането на двигателя, чрез системата Start – Stop&Go, с ново модерно табло и бутони с нови седалки, с подлакътник за шофьора и регулиране на лумбалната опора, и с още по-обезшумено купе, с по-голям по багажник (478 литра -версията 2WD и 467 литра – 4WD), второто поколение на Duster запазва най-голямото си достойнство – цената. Тя остава непроменена въпреки всички новости и повечето екстри в различните нива на оборудване. Изборът от базовия модел до различните нива на оборудване започват от 21 990 и стигат до 37 190 с ДДС. За справка, най-високото ниво (Prestige) ще се предлага на цена от 30 992 лв. без ДДС.

Като допълнително оборудване се предлага и теглич тип “лебедова шия” за теглена на ремаркета и каравани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име