Nissan LEAF – най-модерният и масов електрически автомобил в Света

0
1581

Познайте какво е това. Светлини от бъдещето – картина в която въздуха е кристално чист, защото липсват бензиностанциите и автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. В такава атмосфера, изградена специално за пристигането на Nissan LEAF в България, журналистите посрещнаха модела само седмица след европейската му премиера.

По особено атрактивен и креативен начин Nissan представи в столицата на новия Nissan LEAF – най-модерния и масов електрически автомобил в Света (EV), икона за визията за интелигентна мобилност на компанията. Моделът ще бъде звездата на щанда на Nissan по време на Автомобилен салон София 2017, който ще се проведе от 14 до 22 октомври в Интер Експо Център. Чрез LEAF, Nissan представя бъдещето на марката, развитието и интегрирането на новите технологии.

Изцяло електрически, новият Nissan LEAF е първият автомобил на компанията в Европа, който първи ще въведе части от най-модерната технология за подпомагане на водача. LEAF е оборудван с последните иновативни решения като e-Pedal, позволяващ да шофирате и натискате педала на спирачките по един напълно нов и безпроблемен начин. Новото поколение е с напълно променен дизайн, с елегантно оформление отвътре и отвън и изминава по-голямо разстояние, благодарение на пробега с едно зареждане от 378 км.

Nissan Intelligent Mobility e проектът на компанията, чиято цел е да предефинира бъдещето в шофирането. Той се грижи да развие ролята на автомобила, която да е нещо повече от само начин на придвижване.

Nissan Intelligent Mobility се определя от начина, по който автомобилът се управлява, задвижва и интегрира в обществото. Фокусната точка на Nissan Intelligent Power в новия Nissan LEAF е неговия e-powertrain, който предлага подобрена енергийна ефикасност, увеличен въртящ момент и мощност за по-добра динамика. В допълнение към този нов задвижващ тракт идва високотехнологичния пакет литиево-йонни батерии, които осигуряват по-висока мощност и капацитет за съхранение на енергията. Наред с подобрената енергийна ефикасност, новият електрически задвижващ тракт предлага вълнуващо, линейно ускорение с мощност от 110 кВт. Въртящият момент е увеличен до 320 Нм, което води до по-бързо ускорение. Пробегът на новия Nissan LEAF е увеличен до 378 км (New European Driving Cycle) с едно зареждане.

Nissan Intelligent Driving: технология, предназначена да подобри удоволствието от шофирането, безопасността и да намали умората

Новият Nissan LEAF разполага с три основни нови технологии за интелигентно шофиране. Първата е високотехнологичната система за подпомагане на водача ProPILOT. Използвана при движение в една лента на магистрала, тя улеснява шофирането, прави го по-спокойно и сваля напрежението от водача.

Втората – ProPILOT Park, ще промени начина, по който хората мислят за паркирането. Когато я включите, тази технология ще поеме контрола върху завиването, ускорението, спирането и избора на предавка, за да насочи автоматично автомобила в мястото за паркиране. Това сваля напрежението по време на паркиране, като извършва маневрата изключително прецизно.

Третата – e-Pedal, е революционна технология, която трансформира начина, по който шофираме. Тя позволява на водачите да потеглят, ускоряват, намаляват и спират, като само регулират натиска върху педала на газта. Когато вдигнете крака си от него, автоматично се задействат регенеративни и конвенционални спирачки, които постепенно спират автомобила на място. Автомобилът остава на място, дори и спрял на стръмен наклон нагоре, докато не натиснете отново педала на газта. Начинът на работа на e-Pedal позволява на водачите да изпитат по-голямо удоволствие, когато излязат извън града.Конвенционалният педал на спирачките все още трябва да се използва при ситуации, налагащи агресивно спиране.

Nissan Intelligent Integration: захранване чрез батерията на обществена инфраструктура

Новаторската визия на Nissan за потенциала на електрическите автомобили не спира до захранването на новия Nissan LEAF. Батериите на автомобила могат да се използват и за мобилни енергийни устройства.

Технологията Vehicle-to-Grid (V2G) комбинира двупосочно зареждане, което позволява електрическите автомобили да са изцяло интегрирани в електрическата мрежа. Тя помага да се подобри обработването на непрограмируеми потоци от възобновяеми енергийни източници, като по този начин ги прави още по-широко интегрирани и достъпни. Системата работи, като позволява на собствениците на Nissan EV да се свързват към мрежата, за да играят активна роля в мрежовите услуги, като същевременно дават възможност за алтернативен източник на доходи. След като веднъж тази технология навлезе масово на пазара, V2G ще промени правилата на играта за собствениците на електрически автомобили Nissan, тъй като те ще станат активни участници на енергийния пазар.

Работата по развитието на едно по-устойчиво общество означава ежедневно да взимаме по-добри решения

xStorage системата за съхранение на енергия, черпи от колективния опит на най-добрите в индустрията, за да направи домашното потребление на електричество по-ефикасно и по-устойчиво. xStorage Home съхранява енергия в най-икономичните часове от денонощието, като контролира как и кога тази енергия се използва, спестявайки по този начин пари на клиентите и подобрявайки цялата енергийна система. Той безпроблемно интегрира в един блок целия хардуер и софтуер, необходими за контрол и съхранение на енергията, от която се нуждае едно домакинство. Използван за осигуряване на мрежови услуги, xStorage Home може да се зарежда от мрежата или да се разрежда в мрежата, за да генерира гъвкавостта, необходима за допълнително увеличаване на ползите от възобновяемата енергия.

Клиентите ще се възползват и от новоразработен интерфейс на приложението за смартфони, което позволява на собствениците да следят заряда на батерията на своя нов Nissan LEAF, да откриват най-близката до местоположението си зарядна станция или да охладят автомобила до идеалната температура преди потегляне.

Новият Nissan LEAF заменя модела от първо поколение, който се превърна в най-продавания електрически автомобил в Света. Над 283 000 клиента избраха LEAF от старта на продажбите му през 2010.

Технически характеристики (спецификациите са в процес на окончателна хомологация).

Екстериор (мм)

  • Обща дължина 4480
  • Обща широчина 1790
  • Обща височина 1535/1545
  • Междуосие 2700
  • Следа отпред/отзад 1540/1555
  • Минимален просвет 150
  • Коефициент на въздушно съпротивление (Cd) 28
  • Гуми 205/55R16 или 215/50R17

Тегло празен (мин.) 1535

  • Брой пътници 5
  • Брутно тегло 1765-1795

Батерия: Литиево-йонна батерия

  • Капацитет 40kWh

Електрически мотор: EM57

  • Макс. мощност 110 кВт (150 к.с.)/3283~9795 об/мин
  • Макс. въртящ момент          320 Нм(32.6kgf・m)/0~3283 об/мин
  • Макс. скорост           144 км/ч

Производителност

  • Възможен пробег 378 км NEDC (New European Driving Cycle)
  • Време за зареждане (нормално зареждане) 16 ч (3kW) 8 ч (6kW)
  • Време за зареждане на 80% (Бързо зареждане) 40 мин

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име