8 често срещани кожни болести по конете

0
5076

Ето пак… тази странно изглеждаща подутина, лющещ се участък или плешивина по козината на коня ви. Изглежда безобидно и не притеснява коня, когато го докоснете и все пак не изчезва.

Може ли да ги пренебрегнете или трябва да ги лекувате? Отговорът зависи от причината за появата им, която може да е бактериална, гъбична или вирусна инфекция, ухапване от насекомо, слънчево изгаряне, алергична реакция, протриване или нещо друго, което околният свят може да поднесе на един кон.

Добрата новина, според Уилиам Милър – професор по дерматология към Cornell University (USA), e че много кожни болести по конете не са сериозни, дори някои от тях се смятат за козметични проблеми, които не е задължително да бъдат третирани, и в повече от случаите собствениците на животни могат да се справят сами с проблемите.

Но има едно важно условие! За да е ефективна терапията, трябва да сте сигурни какво третирате, защото някои проблеми, които се появяват по абсолютно различни причини, могат да изглеждат по подобен начин. Прибягването до любимото ви мазило и прилагането му върху кожата може повече да навреди, отколкото да помогне. Мехлем като вазелина, например, може да запуши фоликулите на косъма, а други домашно приготвени лекове – да раздразнят кожата.

Още повече, казва Милър, постоянните кожни проблеми рядко са свързани само с кожата. Те може да са индикатори на разклатена имунна система, предизвикана от недостиг или липса на подходяща храна, старост или болест. Затова, колкото и елементарен да изглежда проблемът, ако не се лекува и продължава да се появява периодично, свържете се с ветеринар. Той не само ще установи произхода на проблема, но и ще ви помогне да създадете план за лечение, който може да включва диета, прием на лекарства, промени в цялостния режим на коня.

Все пак, ако забележите от рано една от описаните по-долу 8 болести, бихте могли спокойно да се справите и сами:

 1. Мокрец (англ: Rainrot)
 • Външен вид: грапави корички които образуват издутина със снопчета косми. Коричките се образуват по хронично влажните части на тялото – обикновено по горната част на тялото, където водата се стича по раменете, задните крайници, долната част на краката или по муцуните на някои коне, които често стоят в кал или пасат във висока, мокра трева. С времето тези корички се обелват, оставяйки малко, кръгло, оголено петно. Понякога на обеленото място може да има гной.
 • Причини: Мокрецът е бактериална инфекция. Причинителят (Dermatophilus congelensis) може да се намира върху кожата без да причинява проблеми, но се размножава бързо във влажна среда. Ако бактерията намери отворена част по кожата – малка рана или ухапано от насекомо място, може да причини инфекция. Всичко, което излага на риск имунната система на коня – възраст, липса на витамини, болест – го правят по-податлив на инфекции; дори когато пуска зимна козина, тъй като тя съдържа в себе си много влага.
 • Необходимо ли е лечение? Да. Инфекцията е неприятна за животните, дори понякога болезнена и може да доведе до цели участъци с липсваща козина.
 • Лечение: Първо, изолирайте коня от влага и го оставете на място, където козината му може добре да изсъхне. Има разнообразие от антибактериални сапуни. Третирайте всеки ден в продължение на седмица с такъв сапун. Продължителността на лечението зависи от продукта и от степента на развитие на инфекцията. Премахването на корички, които са се разхлабили, може да помогне при лечението, тъй като кислородът убива бактериите. Не махайте корички, които не са узрели за падане – това ще причини болка на коня. Ако до седмица състоянието на коня не се е подобрило, потърсете помощ от ветеринар. Той вероятно ще ви предпише лекарства или антибиотици, особено ако се е появила и друга инфекция.
 • Предпазване: осигурете сухо място за конете, където да могат да се подслонят при влажно време. Може да се сдобиете и с водоустойчиви попони. Слагайте ги само върху суха козина. Почиствайте често конете, за да премахнете калта и мърсотията, защото те задържат влага. Дезинфекцирайте попоните и аминуцията, които са имали допир с инфектиран кон, преди да ги използвате отново.
 1. Трихофития (гъбичен дерматит)
 • Външен вид: кръгли плешиви участъци, покрити с твърда, грапава кожа. Такива проблеми се появяват най-често по муцуната, врата, раменете, гърдите, под седлото или опаса. Инфектираните участъци могат да са болезнени и сърбящи, но обикновено не причиняват дискомфорт и конят изглежда напълно здрав.
 • Причини: независимо от името, тенията е гъбична инфекция, която може да се причини от няколко организма от семейство Trichophyton или Гъбите, наречени dermatophytes, консумират кератин (протеинът, който формира структурата на косъма и клетките на епидермиса). Гъбичките могат да оцелеят с месеци в околната среда, по оградата или амуницията и могат да бъдат пренасяни върху кожата в продължение на 3 седмици преди да се появят първите следи от инфекция. Могат да бъдат пренесени върху други животни и да бъдат афектирани всички членове в стадото.
 • Необходимо ли е лечение? Да. Оставени без третиране, наранените участъци ще продължат да се уголемяват и разпространяват.
 • Лечение: ако подозирате, че конят ви има гъбичен дерматит, веднага го изолирайте от другите животни, включително котки и кучета. Подстригването на козината около нараненото място и премахването на коричката ще намали източника на храна за гъбичките. Може да се използва и дезинфектант, както и шампоан против пърхот. Първо почистете с обикновен дезинфектиращ препарат като chlorhexidine (хлорхексидин). След това подсушете добре и нанесете антибактериалния мехлем. Повторяйте лечението докато инфекцията не стихне. Слънчевата светлина и кислородът също помагат за елиминирането на бактериите. Обадете се на ветеринар, ако до седмица не настъпи подобрение.
 • Предпазване: съхранявайте амуницията и четките на конете на отделни места и не ги споделяйте с други. Поставяйте под карантина новодошлите коне (поне за две седмици), за да се уверите, че не пренасят болести. В случай на зараза, дезинфектирайте и почистете наличната амуниция и оборудване, измийте боксовете и огражденията в общите помещения. Помнете, че и вие може да се заразите! Винаги носете ръкавици, когато работите с инфектирани животни и амуниция.

3. Папиломи

 • Външен вид: сиви или розови на цвят, обикновено много малки, не по-големи от грахово зърно. Самостоятелно или в група, най-често се появяват около ноздрите, очите и понякога по ушите, гениталиите и долната част на крайниците. Растежът на брадавиците не причинява болка или дискомфорт у конете.
 • Причини: появата на брадавици може да е причинен от конния папилома вирус. Това е организъм, който може да оцелява на кожата, екипировката и други повърхности в продължение на седмици. По-младите коне (под 3 год.) са по-податливи, въпреки че брадавици се появяват и при възрастни животни.
 • Необходимо ли е да се лекува? Не. Брадавиците са безобидни, освен ако не пречат на коня да се храни, движи, мига или пречат на амуницията.
 • Лечение: отминава самостоятелно. Обикновено тези израстъци се свиват и изчезват, без да оставят следи, в продължение на около 4 месеца, докато се развива имунитетът на младите коне. При възрастните животни, брадавиците се задържат около година. Брадавици, които се налага да бъдат отстранени, се махнат с лазер или чрез хирургична намеса, но тези процедури могат да оставят белези. В лечението могат да помогнат имуностимулантите. Ако брадавиците не изчезнат сами, потърсете ветеринар.
 • Предпазване: изолирайте конете, особено младите. Дезинфектирайте екипировката.
 1. Грапавини по ушите ( papillary acanthoma, ушни папиломи)
 • Външен вид: плоски, твърди, набъбнали, бели ранички в ушите. Под тях кожата може да е розова и чувствителна. Ушните папиломи обикновено не причиняват болка и се смятат за козметичен проблем, но хапещите мухи могат да влошат положението и да доведат до това конят да се съпротивлява при слагането на юздечка и да не позволява пипане по ушите. Засегнати са и двете уши. Тези папиломи не изчезват сами.
 • Причини: появата на грапави образувания по ушите на конете е причинена от конния папилома вирус и може да се наблюдава при животни на всякаква възраст.
 • Необходимо ли е лечение? Не. Освен ако не пречи на коня.
 • Лечение: повечето коне не понасят силовото премахване на твърдите образувания, а и то може да доведе до възпаление на ушите и да влоши положението. Ако образуванията водят до чувствителност в ушите, ветеринарят може да предпише лечение с мазило, което съдържа имиквимод, лекарство, което стимулира локализирана имунна реакция и помага за намаляване на раната.
 • Предпазване: предпазете коня си от хапещи мухи. Използвайте спрей и маска против мухи, която покрива и ушите. При езда използвайте юздечка с наушници, особено ако яздите в полето близо до водоизточници. Прибирайте коня си в конюшнята на разсъмване и по смрачаване, когато мухите са най-активни.
 1. Първична себорея (пърхот)
 • Външен вид: себореята може да бъде суха и мазна. По-често в сухата си форма се проявява като малки люспи кожа по основата на гривата и опашката; може да се появят и жълтеникави петна под опаса или където се събира пот. Мазната себорея причинява големи мазни корички, обикновено по лактите, ставите в долната част на краката. При обелване те оставят плешив участък с големина около 8 см в диаметър. Пърхотът понякога е причина за неприятната миризма на пот. Конят не изпитва сърбеж, нито болка.
 • Причини: наследствеността играе важна роля в случаите, когато се появява първична себорея. Това се наблюдава най-вече при арабските и чистокръвните породи. Ако се появи, вероятно ще бъде проблем за цял живот. Важно е да знаете, че първичната себорея изглежда точно както вторичната себорея. Основната разлика е, че вторичната себорея се развива при коне, които не са я имали преди. Тя е знак, който може да придружава някои сериозни чернодробни или чревни заболявания.
 • Необходимо ли да се лекува? Не. Но повечето хора предпочитат да я лекуват по естетически причини. Посъветвайте се с ветеринар, ако по коня се забелязват признаци на себорея или ако вече е налична и се влошава без видима причина.
 • Лечение: първичната себорея не се лекува, но може да бъде овладяна. Шампоаните против пърхот, използвани по предписания начин, могат да премахнат олющената кожа и да омекотят мазните корички. Добре е да се използват препарати, предназначени за коне, защото козметиката за хора може да е твърде тежка. Нежното масажиране с мека и после по-твърда четка може да премахне коричките. Вторичната себорея изчезва след като бъдат излекувани проблемите с органите, които я причиняват.
 • Предпазване: честата грижа за външния вид на коня помага за циркулацията и произвеждането на мазнини, които пазят кожата здрава и чиста. Храненето с растителни мазнини, особено омега 3 мастни киселини и добавки, които съдържат биотин, ще допринесат за здрава кожа.

6. Нодули (твърди при допир кожни възли)

 • Външен вид: отчетливи, твърди нодули с размер на монета или по-малки, намиращи се обикновено на врата, гърба или около холката. Няколко малки нодула могат да се свържат и да образуват по-голяма подутина. Кожата е в нормално състояние, не липсва козина и няма гной. Подутините могат да се появят при коне от всяка възраст, порода и пол. Образуванията не са болезнени и не сърбят, освен ако не са раздразнени от търкане. С течение на времето могат да минерализират, което ги прави по-твърди.
 • Причини: нодулите се появяват поради разпад на колагена – протеина, който формира структурата на съединителната тъкан. Не е ясно защо това се получава. Смята се, че първопричината е реакцията на имунната система на алерген, която създава „маса”, за да го задържи. Най-често причина за появата им се смята ухапване от насекомо, одраскване след подстрижка или друга травма.
 • Необходимо ли да се лекуват? Не. Нодулите са безвредни, освен ако не влизат в търкане с амуницията или продължават да нарастват, защото конят ги чеше.
 • Лечение: ветеринарният лекар може да инжектира котрикостероиди в нодулите, за да намали размера им. Ако те все още са налични след 3 или повече инжекции, които се поставят през две седмици, може да се наложи оперативно премахване. Нодулите се третират по-трудно, ако вече са калцирали, което е причина, някои лекари да препоръчват по-агресивно лечение още при появата им.
 • Предпазване: предпазвайте коня си от ухапвания на насекоми.
 1. Краста
 • Външен вид: в началото се появяват малки подутини, последвани от плешиви петна с втвърдена кожа. Забелязват се по долната част на крайниците, в повечето случаи на коне от тежковозна порода, но може да се наблюдават и при другите породи. При по-сериозни случаи, кожата се изтърква. Крастата предизвиква сърбеж и конят ще се чеше и хапе по краката. В  редки случаи крастата може да се появи и по други части на тялото.
 • Причини: това е паразитна инфекция причинена от някои дребни кърлежи, които не се виждат с просто око. Срещат се: краста, която засяга долните части на краката на животните; краста, образуваща рани под гривата, опашката и челюстта по слабините и мишниците и крастата, която се появява по лицето, врата и раменете на конете.
 • Необходимо ли да се лекува? Да! Крастата предизвиква неудобство не само на конете. Може да причини трайно удебеляване, белязване на кожата, нарушение в движенията на ставата над копитото.
 • Лечение: продукти срещу паразити могат да са от полза. Те трябва да съдържат разтвор на калциев полисулфид, органофосфати или параметрин, които могат да бъдат нанесени чрез спрей или с нанасяне по краката. Приемането перорално на ивермектин (лекарствен препарат, който се използва за лечение на заболявания, причинени от кръгли червени) или моксидектин (ендектоцид, активен срещу широк спектър вътрешни и външни паразити) също могат да помогнат. Лечението се повтаря 3 или 4 пъти на интервал от 12-14 дни. Подстригването на краката може да помогне препаратите за външно приложение да достигнат по-лесно до кожата, но не е задължително, особено ако инфекцията е в начален стадий. Потърсете ветеринар, ако лечението не действа. Може да се наложи употребата на антибиотици за лекуване на вторични инфекции.
 • Предпазване: крастата се предава директно от кон на кон. Не допускайте общуването на здраво със заразено животно. Някои коне могат да са само носители на болестта и да предизвикват повторното й появяване в конюшнята ви.
 1. Въшки
 • Външен вид: загуба на козина поради чесане. Забелязват се първо по раменете, врата, главата и в основата на гривата. Наблюдава се сърбеж по афектираните места. На добра светлина могат да се видят плоски насекоми, около 4 мм в дължина и техните яйца. Общото състояние на коня може да не е енергично и с отслабена имунна система. Инфекцията с въшки обикновено е по-силна през зимата, но може да се прояви по всяко веме на годината.
 • Причини: По конете ходят два вида въшки. Едните са тези, които се хранят с мъртва кожа (Damalinia equi). Те се появяват по врата, основата на опашката и хълбоците. Другият вид въшки са кръвосмучещите. Те предпочитат по-дълга козина и могат да се намерят под перчема на коня, гривата, опашката и ставата над копитото със силно окосмена долна част (ботушки). Всички видове предизвикват сърбеж и раздразнение на кожата.
 • Да се лекува ли? Да. Освен че дразнят кожата и коня, въшките могат да причинят и анемия.
 • Лечение: Някои от ефективните продукти са: permethrin, спрейове и избърсващи препарати, пудри и шампоани. Преди употреба прочете внимателно указанията. Пероралният ивермектин може да помогне, но само срещу кръвосмучещите въшки. Препаратите няма да убият яйцата и заради това лечението трябва да се повтори след 2 седмици.
 • Предпазване: предава се от кон на кон или чрез споделена екипировка. Важно е да се почисти цялата амуниция, за да се избегне повторното пренасяне на въшки. Почистете четките си с препарати или ги сложете в кипяща вода. Потниците могат да се стерилизират чрез машинно пране и сушене на висока температура. Сменете постела и почистете основно боксовете.

Кожата на вашия кон, като първа защита срещу насекоми и бактерии, ще понесе своите щети в жизнения цикъл на коня. Знаейки какво да правите (и да не правите) и кога да се обръщате към ветеринар, ще помогнете да запазите коня си по-здрав и силен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име