Прическа за шампиони

0
3710

Грижа за дългата грива: Гривата и опашката се разресват всекидневно, като опашката предварително се напръсква със спрей, за да може това да става по-лесно. Сачмо по природа има малка опашка, затова Анна отначало я оставя да порасне. Конете с буен растеж на гривата тя подстригва на няколко дни, за да не се подвиват израстващите косми. Подкъсява дължината на опашките им приблизително на височината на бабковата става. Гривата се поддържа с помощта на ножица на приблизителна дължина от дванадесет сантиметра. Местата зад врата и на холката, където се поставя юздата или чула, се подстригват. При Сачмо, така да се каже, няма перчем, така че Анна не може да направи нищо повече.

Гледачката: Анна Клениук идва от Полша. Там самата тя многократно е сядала на седлото и е придружавала брат си на турнири. След завършване на училище тя взела решение да се занимава с коне. Полага грижи за конете на Изабел Верт. Целта на Анна е да стане физиотерапевт на коне.

СплитанеАнна шие – атрактивен, спестяващ време и обикновен вариант за направата на фризури. Важно и съвсем различно от класическото ластично сплитане е, че се взема дълга коса от гривата, най-малко един гребен. Когато плитката е готова, гривата се повдига в основата нагоре и се придава дъгообразна форма. Получава се формата на роза, чийто център е готовата плитка. Това се получава само, ако се вземе достатъчно коса. Анна подготвя гривата, при което тя я навлажнява и втрива восъчна вакса за коса. По този начин плитките по-късно блестят красиво и по-късите косми не стърчат отстрани. Зашиването започва по обичайния начин – сплита се колкото е възможно по-надолу, накрая се увива ластик. Повдига се приблизително на височина от един сантиметър и се фиксира с втори ластик. Сега вече става напрегнато! Сплетената плитка се навива навътре като охлюв и се притиска здраво в основата на гривата. Иглата с конеца (той трябва да е малко по-здрав от обикновения конец) се промушва през навития охлюв отдолу нагоре, горе-долу на мястото, където за първи път е обърнат края. Това е почти на средата. Анна изтегля конеца през охлюва и оставя края му, дълъг около пет сантиметра, да виси. След това промушва обратно иглата през плитката, отново на същото място. Анна промушва конеца пет пъти напред-назад и в края прави възел с тази част от конеца, който предварително е оставила да виси. Най-накрая отрязва с ножица завързаните краища. При Сачмо недостатъчната окосменост позволява сплитането само на една обикновена плитка, разделя се наполовина по класическия начин, а след това се дели още веднъж на четири. Полученото се завързва с ластик. Шест зашити плитки, шикозни, направени за 15 минути без никакво усилие и съвсем обикновени, просто да не повярваш.

Сачмо е шампион и си го знае. Анна описва фаворитът на Изабел Верт „Сат-чи“ като доминантен: „В конюшнята той има думата.“ Иначе е „бебето в конюшнята.“ Той е мил и гальовен и независимо през коя врата трябва да влезе – най-напред получава захарче. По време на турнир още в ранна сутрин го сплитат, за да е достатъчно спокоен, докато дойде време за старта, защото „когато има плитка, то той вече знае, че е време и се вълнува“. Върховна повеля е да се държи настрана стресът от звездата на конюшнята. По време на сезон 2006/2007 в зала Сачмо беше в почивка и колегата му по конюшня Варум също не трябваше да излиза. Сега, точно за зеления сезон, отново се тренира сериозно. В делничните дни конете в конюшнята на Верт само се почистват: чесало, специални четки. След особено напрегната работа се измиват с хладка вода и накрая се поставят под солариума. Естествено копитата се измиват всекидневно и се смазват. Преди турнир Сачмо получава баня с шампоан на цялото тяло.

Последна „шлифовка”След като гривата е направена, маслото се изчиства от копитата и Анна масажира с шепа бебешко олио ноздрите и около очите. Целият кон се полира още веднъж с кърпа и Сачмо е готов за голямото представяне.

Петер, Пийти или Пиету – Шатърфлай, някога известен като Рошльо, разпознава името си от конюшнята на немски, английски и финландски. Нищо чудно, в Германия той си е като у дома, ездачката му е американка, а гледачката му Ано е от Финландия. Тя се грижи за 14-годишния кастрат откакто той шестгодишен се появи в конюшнята на Мередит Михаелс и Маркус Беербаум. Aно знае, какво нервира чувствителното животно и най-често е „там, където е той.“ Шатърфлай мрази например да бъде подстригван. Въпреки това той трябва да мине процедурата три до четири пъти през зимния период. Колегите му, които са по-малко чувствителни, на всеки две седмици минават „под ножа.“ Само за краката няма милост, тъй като много често ги мият и тези, които имат къса козина, изсъхват по-бързо, трябва да бъдат подстригвани един път в месеца – това са звездите на прескока в конюшнята Михаелс–Беербаум. Само при конете, които послушно се съгласяват и нямат проблем с това, ушите се избърсват. На Пийти му е позволено да задържи козината по ушите си.

Грижи за козинатаАно разчесва най-напред целия кон с почистваща ръкавица. Шатърфлай е много чувствителен и не харесва твърдите четки. Четката с дълъг косъм отстранява големите нечистотии, кърпата се грижи за фината шлифовка и отнема прахоляка. Преди турнир измиват Шатърфлай целия заедно с главата, краката, опашката и гривата. Изключение може да се направи само, ако температурите паднат под минус десет градуса.

Грижа за дългата грива: Опашката се разресва всеки ден, но космите на горната месеста част не се подкъсяват или фризират. Ано използва спрей за гривата и опашката, за да поддържа косъма еластичен, така че да не се откъсват косми от опашката. Тя подкъсява опашката един път на месец някъде на височина до средата на крака и поддържа гривата на Шатърфлай с ножица на равномерна дължина от около дванадесет сантиметра. Перчемът израства, както си иска. Ано отрича разделянето на гривата – oт това гривата става твърде тънка за гала-представлението.

Грижи за копитатаКопитата един път дневно се омасляват отвътре и отвън. Това се случва най-вече следобяд в рамките на рутинната програма за грижи към Шатърфлай. За турнирите копитата се измиват и блестят от чистота, а преди старта се омасляват от външната страна.

СплитанеСтават 33 плитки, ако разбира се Ано има достатъчно време да стилизира гривата на Шатърфлай в лукс-версия. Затова са и необходими 40 минути. Ако трябва да стане по-бързо, са и достатъчни 20 минути, през които може да приготви точно 20 плитки. Шатърфлай се наслаждава на тези минути преди голямото представяне. „Винаги го сплитам в бокса, тъй като там е най-спокоен и заспива, докато аз съм заета.“ Като начало тя отделя около два сантиметра от гривата и фиксира останалата с гребен. След това навлажнява отделената част с гъба и сплита гривата толкова здраво, колкото е възможно съвсем до долу. Със стандартен ластик за грива тя завързва навлажнения край, обръща го на почти един сантиметър дължина и увива още веднъж със същия ластик подвития край. След това гривата се повдига още три пъти, докато образува малка „маймунска люлка“ (фризура с плитки). Първоначално употребявания ластик Ано навива около пръста си и го ползва накрая, за да прикрепи фризурата. Перчемът му фризира по френски (селска плитка), като започва от подстриганото място зад ушите, тя най-напред отделя три кичура с малко косми. Всеки път, когато прехвърля при сплитането, добавя по няколко косъма. Продължава дотогава, докато се завърже цялата коса в основата на перчема. Тогава следва вече познатото – сплита се съвсем до долу, обръща се, фиксира и готово.

Старт на турнираПоследно излъскване – очите, ноздрите, основата на опашката и гривата се изтриват с напоена с масло бебешка кърпичка.

Грижа за дългата коса: Гривата на Браксис се разресва всекидневно и на всеки шест седмици се подстригва. Тя трябва да е дълга приблизително колкото една ръка. Конете на Ингрид Климке печелят с прекрасно фризираните си опашки. Кармен ú издава тайната на грижите – просто е, трябва да се остави да израсте. Вкъщи тя разресва само горната месеста част на опашката и отстранява сламките, попаднали след тренировка. Кармен използва обикновен шампоан и накрая спрей за опашка, за да направи косъма еластичен. При толкова буйна опашка, като тази на Браксис, за гледача е лесно – тя от само себе си има обем. Тънките опашки могат да бъдат сплетени след къпане на две плитки. След накъдряне изглежда по-обемна.

Как да бъде направен конят перфектен с разностранни способности, ни демонстрират Кармен Тиман и Абраксас, подрастваща звезда – перчемлия от конюшнята на Ингрид Климке. „Бракси“ е малък индивидуалист, много гальовен, но ако нещо не му хареса, вдига дори и крак. И знае какво иска – отива в бокса си само, ако получи нещо сладичко. В ежедневието си Кармен съобразява програмата си на гледач с Максим – най-важното е конете да са щастливи. Те всеки ден идват на пасището, така че опашката не винаги може да бъде перфектно почистена и трябва поне един път да е замърсена с пръст. Почиства се по класически начин: чесало, четка, кожена ръкавица за козина. След щастлива кална баня влиза в употреба и прахосмукачката.

СплитанеВ конюшнята на Климке сплитат по старите методи. Отначало гривата се навлажнява, след това Кармен сплита колкото е възможно по-надолу и завръзва ластик накрая. Обръща я на височина около сантиметър и я фиксира с втори ластик. Преди да подгъне плитките, тя ги сплита до долу. След това се повдига половината, след това още веднъж през средата се прави възел и се увива с ластик. Накрая са се получили 15 до 17 малки произведения на изкуството на разстояние от три пръста. Перчемът става на селска плитка. При този метод се започва с два тънки кичура, които се подгъват и се придържат здраво с едната ръка. С другата ръка от дясно и от ляво се добавят нови кичури. Задържат се докато се достигне до основата на косата до челото на коня. Оттук нататък процедурата може да се повтаря. По подобен начин се сплита и опашката. Точно тук е много важно да се вземат тънки кичури, за да изглежда готовият перчем толкова елегантно, като при Браксис. Най-напред естествено трябва да се разделят космите и да се разрешат. Спреят за опашката я прави предварително еластична. През селската плитка Кармен увива превръзка (бандаж), за да може да издържи до състезанието. Съветът на Кармен за коне с щръкнали дълги косми: Стърчащите кичури по гривата и опашката се “залепват” с гел за коса. За опашката на помощ идват при нужда и черни фиби (шноли).

Последна шлифовка: Копитата се омасляват, ноздрите и по края на очите се намазват с бебешко олио или омасляващи кърпички и те получават елегантен блясък. Това е абсолютната чаровност на стилизиращия ефект:

Мостра за задницата на коня. За тази цел се взема шаблон (има ги в магазините за конен спорт), поставя се в желаното положение върху козината и започва да се четка с чесало срещу косъма. Четката трябва предварително да се навлажни или със спрей за гланциране на козината, или със спрей за мухи. С последното през лятото в истинския смисъл на думата се уцелват с един куршум два заека.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име