Полъх от дивия запад

0
2577

Кирил Войнски e на 45 години. В момента има едно единствено занимание – реализира една от мечтите си – да има конна база. Иначе е завършил право. Конете винаги са били в ума му. Като малък му забраняват да язди, защото близките му били убедени, че от ездата се кривят краката, ездачите не пораствали и други врели-некипели. Едва през 2005 осъществява детското си желание да се научи да язди. Помагат му инструкторите Александър Пенев и Альона Фингарова.

„Сашо ме запали по каубойската уестърн ездата. Той самият е бил в Щатите 9 години, занимавал се е изключително с каубойска работа в ранчо“, разказва ентусиазираният Кирил и твърди, че Александър е лицензиран треньор в България на общо основание, но е сред малцината у нас с огромен опит в уестърн ездата, тъй като е практикувал дълги години в Щатите.

Когато Войнски заговори за модерните в момента състезания, тип шоу в Европа и Америка, нищо не е в състояние да го спре да разказва. Отива от тема в тема… не спира! Говори свободно и с познание за дисциплини като Reining, Cutting, Barrel Racing, Western Pleasure и всичко, което произлиза от каубойската езда. Кирил е убеден, че ако човек се е научил как се язди кон по каубойски, много лесно след това може да се прехвърли и усвои съвременните дисциплини в момента. Самият той, много скоро след като „надобрява“ в ездата, решава да пообиколи и да види какво предлагат различните конни бази и конезаводи в България. Събира всевъзможна информация за конете и различните видове обучения, тренировки.

„В мрежата видях за първи път какво е рейнинг. Тогава реших – това ще правя аз в България. Това е кралската от уестърн дисциплините. Основното за нея е, че конят се язди с много отпуснати поводи, движенията на ръцете са ограничени в едно кубче, което е с размери примерно 10х10х10 точно пред самия рог, не можеш да си мръднеш ръката в ляво или вдясно. И един кон, който е добре обучен за рейнинг, работи повече на тежест отколкото на юзди…“

Среща се с различни хора, но не е удовлетворен. Целенасочено разпитва за нещо каубойско и зрелищно. Не го намира. Започва по цели нощи да се рови в интернет. Побърква се от информация и накрая си купува кон. „Преди да си го купя, обаче реших, че трябва да ходя някъде в чужбина да се уча да яздя това, което съм видял в интернет. Бях извадил карти, дестинации за хората, които правят това в Европа. Спрях се на Чехия, може би поради това, че ни е близко като език и възможности.“

За негов късмет попада на известната Клара Шалкова, която се занимава изключително с рейнинг. Дамата отглежда над 30 коня, предимно куотър хорс, пейнт хорс и се занимава иключително с тяхното професионално обучение и явяване на състезание. Тук се ражда и следващата мечта на Кирил. Да обучава коне в България, да идват при него хора, които да искат да се научат да яздят различно. Остава на 10 дневен курс в Чехия. Вижда коне, които правят т. нар. Sliding stop – спиране „на шейна“ и Spinning – въртене. Научава, че за да се занимава с подобно нещо у нас, трябва да изгради специална арена, със специална дебелина на покритието на настилката, конете се коват със специални подкови и т.н.

Завръща се в София и вече е наясно, че не може за целта да ползва чужди коне или кон, който го яздят още 20-ина души, обикновено начинаещи или туристи. Тогава се обажда на Клара и казва: „Ти си професионалист, намери ми кон, който да мога да си позволя да го купя“. На първи май 2007 година прави най-вълнуващата си покупка. 25-те часа път с караваната не ги усеща, впечатлен е от чехите и безупречните документи, които са му подготвили за преминаване през границите.

Кобилата му е порода пейнт, и тогава е на 4 години. Има официална регистрация в APHA (American paint horse association). Казва се OK Beauty, сега през март чака малко от баща е Eternal Sky Bug, който е от същата порода, от Англия.

Кирил вече е направил и първата копка на бъдещата си база в близост до с. Ковачевци по стария път за Самоков. Убеден е в бъдещия интерес към този вид езда. Въодушевен е още повече, че наскоро се е запознал с друг човек който е на същата вълна – Зарко от ранчо „Конникът“, който вече е развил своите коне в Trail. По всичко личи, че краставите магарета бързо се надушват.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име