Празник на конете в Лесново с три любителски дисциплини и многохилядна публика

0
1123

За втора поредна година кметство Лесново и община Елин Пелин спретват празник посветен на конете за радост на местните жители и гости от близо и далеч. В деня на труда, повече от трудолюбив се оказа екипът, който огранизира три прояви, така че денят да започне от рано сутринта с конен парад, да премине с гонки по обед и да продължи до късен следобед с турнир по надтегляне.

Към пъстрото конно дефиле от впрягове с каруци на площада в село Лесново се присъединиха и ездачи от конния туризъм и жокеи . „ В селото винаги са се отглеждали коне. През последните години обаче традицията за отбелязване на важността на конете, като побратими на стопаните в ежедневната стопанска дейност беше позабравена. От както аз съм кмет се заех да възродим празненствата свързани с денят на конете. Миналата година празника премина много добре. Тази година повече от отлично. Хората от Лесното и общината очакват надпреварите с нетърпение. Мало и голяма се стича тук на трасетата до летището. Аз напримар не съм свързан с конете, но моя баща, Бог да го прости и моя син са типични коняри. Дори синът ми днес взе първо място в една от беговите гонки.“ , споделя кмета на Лесново Цветко Цветков, докато помага в организацията на събитието.

Цветко Цветков, кмет на село Лесново в интервю за Агро Тв

Общо 29 ездача се разписаха в трите бегови гонки проведени на дистанция 900 метро по права, точно до летищната писта в Лесново. Първа гара бе за 12 чистокръвни „бегача“, като най-бърз на финала бе Стоян Михайлов с кобила Лейди Хевън. Втори стана Радослав Иванов с вихрената Либерта и трети Иво Минков с жребец Джади.

В гарата с полукръвни коне на старт застанаха 6 ентусиазирани жокея, но като влака – стрела през трасето прелетя Петър Тошков с кон Кадилак и отмъкна първото място в гонката. Радослав Николов с Торнадо прекоси финиша втори и трети Стоян Михайлов с жребец  Бовър Той.

За радост на местните жители в последната т.нар. селска гара с местни коне, в щура надпревара се впуснаха 11 ездача. И тъй като у дома и стените помагат, най-аплодиран, защото бе и най-бърз, в гарата купата грабна Кристиян Цветков от Лесново с кобила Рая. Второто място взе Атанас Траянов с кобила Габи и третото Стоян Славчов с кон Мартин.

След зрелищните гонки, съборната атмосфера изпълнена с десетки търговски щандове, празнична музика, атракциони и настроение продължи с гранзиозните битки по надтегляне за коне от тежковозни породи.

Тежковоза Скот – младши

25 коня разпределени в 6 категории демонстрираха своите работни качества в теглене на тежък товар. По перфектно разграфеното трасе с отделни коридори първи на терена стъпиха най-„елегантите“ работници с първоначален товар от 750 кг.  От пет стартирали коня до финален товар от 1 750 кг стигнаха два. С изтеглени 10,55 м първото място заслужи кон Араб на ботевградския стопанин Коци Петров. С 1 метър по малко изтегли кон Марти на Асен Николов от Ихтиман и така се нареди втори, а трети с една траверса по-малко стана кон Доран със собственик Мариян Петров от Гара Искър.

Само 4 коня със собствено тегло до 600 кг си мериха силите във втора категория, където товара стигна до 2 000 кг. Цели 10,00 м успя да изтегли познатия на публиката кон Луцифер на Валентин Борисов от София  и така стана първи. Втори само с 1,04 м се класира кон Вихър на Георги Николов от Ихтиман, а на трето остана кон Макс на Йордан Момчилов също от Ихтиман приключил още на товар 1 750 кг.

6 участника тръгнаха с първоначален товар от 1 250 кг в трета категория, но не постигнаха по-тежък товар от събратята си в преднага гара и така с изтеглени 25,92 м за първото място се пребори кон Макс на Георги Викторов от Доганово. Втори стана победителят в предишната категория кон Луцифер с 18,60 м и трети с 14,22 метра – кон Буби на Йордан Бонев от Перник.

В серията за коне със собствено тегло до 800 кг бърза заигравка си спретнаха 5 тежковоза с товар от 2 000 на финала, като най-дълго разстояние (28,07 м ) изтегли внушителния на размери и мощ кон Тайсън на Николай Христовот Малашевци. Втори с резултат от 22,45 м се класира кон Макс на Явор Георгиев от Илиянци и трети с 15,73 м кон Макс на Георги Викторов.

Особено очаквана се оказа последната категория за коне до 900 кг, където за първи път пред публика дефилира наследника на легендарния кон Скот. Едва на две години и четири месеца Скот – младши показа, че носи гените на баща си. Младото и дори все още неопитно конче със собствено тегло 840 кг, успя макар и само със сантиметри да пребори конкурентите си, все опитни бойци от тежковозните битки. Така любимеца на Николай Кирилов (София), Скот – младши изтегли 22,88 см с товар 2 250 кг и взе първият си трофей. Втори стана кон Хано Мак отново собственост на Николай Кирилов с 22,60 м и трети с 22,30 м остана кон Зунгльо на Владимир Сашков от Ружинци.

Точно 3 тежковоза застанаха на старт при тежащите над 900 кг и тук битката бе за разпеделяне местата на почетната стълбица. Стигайки до товар от 2 250 кг, най-силен се оказа кон Игор от фермата на Коце Пеев от столицата, следван от кон Амиго на Николай Христов от Малашевци и трети кон Алекс на стопанина Станислав Филипов от Асеновград.

Празника в Лесново завърши с изтегляне на печелившите билети в организираната от домакините томбола, в която трима щастливци спечелиха кафе-машина, телевизор и седло. Сред спечелилите бе и фотографа на EzdaPress Иван Кисьов, който си тръгна с 43-инчов плазмен телевизор.

За реализацията на приказния спортен ден посветен на конете освен кметство Лесново и община Елин Пелин помогнаха и фирмите: „Гема Трейд“, „Бони – Николай Китов“, „Римпекс“, „Токала“ , „Лазар Додов“, „Прайм Карго Плюс“ и „ЦБА Еко Маркет“.

Видео от гонките виж тук

Видео с тежковозните коне виж тук

Очаквайте и тв. Репортаж в предаването „Конете на България“ по Агро тв, тази сряда (10 май) от 21:00 ч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име