Новото BMW Серия 3 – модерно, дигитално и още по-вълнуващо

0
2155

Във време, в което използването на всички продукти и иновации се замени с думата преживяване, все по-трудно се намират прилагателни за описание на изживяване. В надпревара с технологиите инженерите от Мюнхен без много да се обясняват изстрелват обновената Серия 3 на BMW, а думите са оставени за клиентите. За близо 50 години присъствие на пазара, от модела са продадени над 16 милиона броя, което е безспорен атестат за баварската компания. Сега дългогодишният победен пазарен ход на Серия 3 продължава с най-новото от света на дигиталните технологии.

Тестваният от нас модел BMW M340i xDrive, с когото споделям близо 800 км през уикенда, е казано простичко радост от шофирането и не се описва с епитети, а с факти. За автомобил, в който след 500 км на възрастните ми спътници не им се „обажда” нито едно лумбално страдание и с интерес питат „Каква е тази кола?” и салон в който на втората минута нахаканите ми деца са открили персоналната е-SIM карта с 5G е повече от преживяване.

Стремителен външен вид, нови дизайнерски елементи и подчертано спортна визия, в която изпъква обновената бъбрековидна решетка. Под нея е разположена новата предна броня с големи черни гланцирани въздухозаборници за по-интензивно охлаждане на спирачната система. За атлетичното излъчване на новото BMW Серия 3 допринася и новата задна броня с ауспухови накрайници, достигащи до 100 мм.

Новото BMW Серия 3 може да бъде поръчано с опционалния М-спортен пакет, който включва нова структура на решетката, както и ново оформление на предната и задната броня. Тестваният от нас модел BMW M340i xDrive се отличава с решетка с мрежест дизайн, алуминиеви джанти с М-дизайн с размер 19 инча и трапецовидни ауспухови накрайници и М-корпуси на външните огледала в черен гланц.

Най-голямата промяна в модела е в модернизираната луксозна атмосфера в интериора. Салонът всъщност отприщва всички емоции у водач и пътници. Подемът на дигиталните технологии се вижда в уредите и таблото, което използва новата операционна система BMW 8. Оформеният по нов начин кокпит включва серийно новия извит дисплей, който се състои от 12,3-инчов информационен екран зад волана и 14,9-инчов контролен сензорен екран.

Двата екрана се сливат в един напълно дигитален дисплей с висока резолюция. Командите и управлението може да се осъществяват с докосване или с гласови „желания“ . Новият селектор на серийната 8-степенната автоматична трансмисия Steptronic е разположен на средната конзола заедно с бутона Старт/Стоп, контролерът на системата iDrive и бутоните за режимите на шофиране, както и бутонът за ръчната спирачка.

Наред с обновяването на външния дизайн и кокпита, BMW Серия 3 е получило и по-богато серийно оборудване с тризонова автоматична климатична инсталация, пакет за контрол на дистанцията при паркиране със сензори на предната и задната броня, както и навигационна система. Пословичните асистиращи системи на BMW и тук са внедрени с най-голямата си щедрост в услуга на комфорта и безопасността.

За новото BMW Серия 3 се предлага голямо разнообразие от турбодвигатели с 4 и 6 цилиндъра, сред които четири бензинови турбомотора, пет турбодизелови агрегата и четири Plug-in хибридни варианта на задвижване. Всички модификации на новото BMW Серия 3 вече се комбинират серийно с 8-степенна автоматична трансмисия Steptronic с лостчета за ръчно превключване на волана и нов селектор тип плъзгащ се бутон.

Тестовият модел на снимките е BMW M340i xDrive, задвижван от 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор, развиващ мощност от 374 к.с. Максималният въртящ момент от 500 Нм, наличен още от 1900 об/мин осигурява светкавичен старт и феноменално ускорение. Плътната тяга се насочва прецизно към колелата от директното кормилно управление, което позволява точно описване на завоите.

В края на това пътно приключение, идва ред и на колегите ми от EzdaPress да се убедят във възможностите на обновеното BMW Серия 3. Снимаме конно състезание с бегови коне на мотописта над Челопеч. Паркираме в слънчево време на сух терен, но времето е променливо и си тръгваме на дъжд и кална повърхност. Мототрасето е със силен наклон и оставя десетки бусове в неравна борба с калните коловози. Много елегантно, без особени усилия, системата за задвижване на четирите колела xDrive и мощният двигател ни извеждат на Подбалканския път. До София се наслаждаваме на адаптивното окачване, което осигурява комфортно возене, а електронните амортисьори увеличават стабилността в завоите дори на мокра настилка.

Накрая идва равносметката за разхода на гориво – от София до Велико Търново и обратно, след това до Челопеч и обратно, и малко градско в столицата за снимки, консумацията според бордовия компютър е само 6,2 л/100 км. При шофиране в режим Sport тази сметка няма да излезе, но при едно равномерно темпо с наслада от шанса да управляваш BMW M340i xDrive, могат да се изминат близо 900 км с един резервоар. Последният факт е цената на модела в България – тестваният автомобил BMW M340i xDrive струва 132 500 лева, а базовият модел 318i започва от 77 650 лева.

Технически характеристики:

BMW M340i xDrive

  • 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic
  • 374 к.с. максимална мощност при 5500-6500 об/мин
  • 500 Нм максимален въртящ момент при 1900-5000 об/мин
  • 4,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 7,8 л/100 км среден разход на бензин
  • 177 г/км емисии на СО2
  • 132 500 лева цена на модела

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков и BMW Group

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име