Новата Dacia Jogger стана „Кола на годината 2023” на България

0
1914

Новата Dacia Jogger беше избрана за „Кола на годината 2023” на България” от журналистите, членове на „Прес-Авто Клуб България”. Във финалната фаза на конкурса Dacia Jogger спечели приза в категорията „Леки автомобили” и след това се наложи като краен победител от петте категории в тазгодишния конкурс „Кола на годината 2023”.

Новото Renault Austral победи в категория „Кросоувър”, Range Rover Sport спечели във „Високопроходими автомобили”, Renault Megane E-TECH Electric стана първи в „Електрически автомобили”, а BMW Серия 7 се наложи над конкурентите в категорията „Премиум автомобили”.

Церемонията за награждаване на отличниците в 26-ото издание на конкурса „Кола на годината на България”, организиран от „Прес-Авто Клуб България” се състоя на 15 март в столичния център Capital Fort на бул. „Цариградско шосе”, където бяха обявени победителите в отделните категории.

В тазгодишното издание на конкурса категориите бяха пет, вместо традиционните шест, като отпадна категория „Градски автомобили” заради липса на кандидати. Право на участие в конкурса имат моделите, които са лансирани на пазара през предходната година. Общият брой на моделите тази година беше 47, от които до финала достигнаха 23 финалиста, по 5 в категория и три във „Високопроходими”.

В категория „Лек автомобил” отличието спечели Dacia Jogger със 104,5 точки, следвана от Opel Astra с 94,5 точки и Peugeot 408 с 82 точки. На четвърто място се нареди Honda Civic със 75,5 точки, а пети остана Citroen C5 X с 63,5 точки. Новата Dacia Jogger е един от най-достъпните и същевременно най-функционални модели на българския пазар, който абсолютно заслужено получава престижното отличие.

Новият Jogger е наличен във версии с 5 и 7 места и се предлага с бензиново и хибридно задвижване, както и във версия на пропан-бутан. Моделите на Dacia се открояват с оптимално съотношение цена-качества и неизменно са сред лидерите на родния пазар през последните години, като девета година Dacia е лидер по продажби.

В категорията „Кросоувър” спечели новото Renault Austral с актив от 108,5 точки, следвано от BMW X1 със 101 точки, Nissan X-Trail със 79 точки, Mazda CX-60 със 76 точки и Honda HR-V с 55,5 точки. Новото Renault Austral съчетава модерен дизайн с високотехнологичен и качествен интериор, обширно вътрешно пространство, много нови асистиращи системи, атрактивна гама от задвижващи агрегати и умерени цени.

За „Високопроходим автомобил” на 2023 годината беше избран новият Range Rover Sport с актив от 123 точки, следван от Ford Ranger Raptor със 115 точки и Haval Dargo с 86 точки. Британският аристократ може да се похвали с изискан дизайн, благороден дух, първокласен интериор с изключителен комфорт и впечатляваща проходимост.

В категорията „Електромобили” победител стана Renault Megane E-TECH Electric със 107,5 точки. Второто място зае BMW i7 с 93 точки, следвани от Volkswagen ID.BUZZ с 92,5 точки, Volkswagen ID.5 с 65,5 точки и Volvo C40 с 61,5 точки. Електрическото Renault Megane E-TECH Electric е един от сравнително достъпните електромобили на пазара и може да се похвали с лекота при шофиране благодарение на относително ниското тегло.

В категорията „Премиум автомобили” наградата спечели BMW 7 / i7 със 120,5 точки. На второ място остана Range Rover Sport със 101 точки, като след него се наредиха Mercedes EQS SUV и Mercedes EQE със съответно 92 и 67 точки. На пето място се класира Lexus RX с 39,5 точки. Новата Серия 7 е налична с бензинови, дизелови и Plug-in хибридни агрегати, както и в изцяло електрическа версия BMW i7. Автомобилът е определен като една от най-съвършените и луксозни коли на планетата.

И тази година конкурсът „Кола на годината” се проведе и благодарение на своите спонсори. Традиционно домакин на теста на всички автомобили-кандидати за голямото отличие беше фирма „Лазурит 94” – лидер в предлагането на авторепаратурни услуги.

Конкурсът подкрепи и веригата бензиностанции „OMV България”, чиито горива MaxxMotion са сред най-качествените, предлагани на българския пазар. Неотдавна OMV България инсталира автоматични дефибрилатори на 20 бензиностанции от веригата, разположени на магистрали и транзитни пътища в страната.

Основен спонсор на конкурса „Кола на годината” е и „Уникредит Лизинг” – едно от водещите дружества във финансирането при покупка на нови и употребявани коли. Компанията предлага гъвкави решения за всякакъв тип клиенти и превозни средства, като разполага и със собствен финансов продукт при покупка на електромобил.

Конкурсът „Кола на годината 2023“ се проведе в партньорство с изворна вода „Ледина” и фирмата за кулинарни изкушения и менюта VL catering.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име