Пътят към Олимпийските игри в Париж през 2024 осеян с предизвикателства

0
748

Пътят към Олимпийските игри в Париж през 2024 г отброява 500 дни до  XXXIII Олимпиада, която ще бъде домакин на конните спортове от 27 юли до 6 август в емблематичния дворец Версай. За атлетите в олимпийските дисциплини обездка, всестранна езда и прескачане на препятствия най-голямата цел по пътя към Париж остава квалификациите. Остават 500 дни,в които някои държави вече са си осигурили квотите, включително страната домакин Франция. Сега следва съсредоточаването върху съставите на отборите.  В обездката, освен Франция още 7 нации са се класирали за състезанието по обездка в Париж, което представлява 24 от 45 налични отборни квоти (по 3 състезатели на отбор). Тази група включва и тримата медалисти от Токио 2020. Защитаващите шампионските титли Германия, Съединените щати и Великобритания спечелиха местата си от постигнатото на Световното първенство през 2022 г. в Хернинг, както и Дания, Швеция, Холандия и Австралия.

Всички погледи ще бъдат насочени към Германия по пътя към Париж, тъй като те не само оглавиха отборното състезание на последните олимпийски игри, но ездачките Джесика фон Бредов-Верндъл и Изабел Верт също спечелиха съответно индивидуалните златни и сребърни медали. Верндъл остава на върха в световната ранглиста по обездка на FEI със своя партньор от Токио, TSF Dalera BB.

Остават 21 отборни квоти много от които ще бъдат решени на континенталните и регионалните първенства през годината. Най-забележителното ще бъде Европейското първенство по обездка на FEI през 2023 г., което ще се проведе в Ризенбек (Германия) от 4 до 10 септември. Предлагат се и 15 индивидуални квоти. Разбира се, тези спортисти ще бъдат смесица от мъже и жени, тъй като конният спорт остава единственото олимпийско събитие, в което мъже и жени се състезават като равни.

Близо половината от местата в отборните квоти вече са попълнени и във всестранната езда. Германия е сред първите държави с квалификация. Именно Германия излъчи първата индивидуална олимпийска златна медалистка в лицето на Джулия Краевски в Токио. Освен страната домакин, САЩ, Нова Зеландия, Ирландия, Швеция и Швейцария също са се класирали. Всички тези места бяха спечелени на Световното първенство на FEI в Хернинг, където Съединените щати си осигуриха първия отборен медал от световно и олимпийско първенство от 2004 г. насам. САЩ са и единствената нация от Северна, Централна или Южна Америка, която е с осигурен отбор и заявка. Интересно е, че сребърните медалисти от Токио – Австралия все още не са си осигурили място в квалификациите. Възможностите са  в определеното олимпийско квалификационно събитие от групи F и G на FEI в Милстрийт (Ирландия), 01-04 юни и на Европейското първенство на FEI по всестранна езда 2023 г. в Харас дю Пен (Франция) и чрез сериите за купата на нациите  на FEI 2023 г.Състезанието за точки в ранглиста за индивидуалните слотове започна и ще продължи до края на годината. 

Прескачането на препятствия предлага най-много квотни места от всички конни дисциплини.  Швеция безспорно е отборът, който трябва да наблюдаваме по пътя към Париж, след като спечели отборни златни медали както на Олимпийските игри в Токио, така и на Световното първенство на FEI през 2022 г. Холандия, Великобритания, Ирландия и Германия също си осигуриха местата в Хернинг, докато Белгия спечели своето място на финала на FEI Jumping Nations Cup™ 2022 в Барселона (Испания). Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства си осигуриха отборни квоти в определеното си олимпийско квалификационно събитие от група F, но остават 33 отборни квоти. Съединените щати спечелиха сребърния медал в Токио, но ще разчитат на Панамериканските игри през 2023 г., за да се класират за Париж. Слак като САЩ спечелиха златни медали на отборите на Игрите през 2004 г. и 2008 г. и спечелиха медали на седем от последните 10 Олимпиади, то натискът в Чили ще бъде голям. Ако не се класират в Pan Ams, те ще имат последна възможност на Longines FEI Jumping Nations Cup™ Final 2023 в Барселона.Европейското първенство по FEI през 2023 г. в Милано (ITA), 29 август – 3 септември, също ще предложи три отборни квоти за европейските нации от група A.  Петнадесет допълнителни индивидуални квоти все още са налични и за спортисти от нации, които още не са спечелили отборно квотно място.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име