Гранд При на Америка очаква най-бързите рисисти коне в света

0
889

Гранд При на Америка 2023  (Prix ​​d’Amérique ), ще де проведе тази наделя 29 януари на  хиподрума Винсент в Париж. Преди стартовете интереса на медиите и запалянковците по залози, са в свръх очакване на най-добрите коне от Рисиста порода. Мистиката на великата американска надпревара, коята се провежда в сърцето на Европа, като коронна битка между най-добрите коне с двуколки, не позволява никога прогнозиране и сценарии.

Тази година легендарното събитие, ще отбележи своето 102-ро издание. Първото състезание Prix d’Amérique се състояло през 1920 г. В неделя ще се разпределят един милион евро награден фонд. Сумата се разпределя между първите седем завършили запрежчика. Само победителят ще получи 450 000 евро. Очакваните залози са над 40 милиона евро. Друга любопитна информация гласи, че 21-годишният запрежчик Никола Базир е най-младият пилот, спечелил Prix d’Amérique Legend Race през януари 2022 г., с кон Davidson du Pont. Само един кон е успял да спечели това легендарно състезание 4 пъти – Urasi  през 1986, 87, 88 и 90 година.

1’10“8 е най-доброто време на класическата дистанция 2700 метра, постигнато от Face Time Bourbon през 2021 г. Тогава жребеца постига 50,85 км/ч средната референтна скорост на Prix d’Amérique Legend Race.  

Бьорн Гуп – запрежчик на победителя Face Time Bourbon

Face Time Bourbon вече има в кариерата си 20 победи от общо 23 старта. Със спечелването на Гран При на Америка 2020, Face Time Bourbon е обявен за най-добрият рисист кон в света. 

Дни преди Голямата награда на Америка, тази неделя  билетите са разпродадени и на хиподрума се очакват близо 40 000 зрители. Франк Нивар е пилота, който е спечелил най-много титли в това състезание с вече 5 успеха. Тази година той ще се представи с кобила Ampia Mede Sm.

В исторически план Prix d’Amérique поема предизвикателството да срещне най – доброто от породите – френският Trotter и американският Standardbred. По този начин се постига благотворната идея за спортменство в световната животновъдна индустрия и световния спорт и конкретно в хиподрумната дисциплина надбягване с двуколки.

Създадена през 1920 г. от френската компания за развъждане на коне, Prix d´Amerique, официално наричана Голямата награда на Америка от 2013 г., има своя произход в контекст, съчетаващ история, политика и спорт. Въпросът за френските състезатели е да отдадат почит на решителния ангажимент на американците през Първата световна война. Дълбоко осъзнавайки ролята на коня по това време, като транспортна мощ и приноса му за победата над германците, французите правят жест към американците и организират международна надпревара Prix de l’Arc de Triomphe.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име