Bronco – необузданият кон на Ford

0
2807

В Дивия запад каубоите наричат „бронко“ всеки неопитомен кон, който се опитва да изхвърли ездача от гърба си чрез серия от ритници и подскоци във въздуха. „Бронко” е не само противопоставянето, но и завръщане към дивото. Значението на „бронко” крие в себе си и още едно послание – преоткрий своята същност, завърни се към корените си и разкрий онази част от себе си, която не обича да се вписва в нормите.

Завръщането на Bronco – автентичност с модернизъм

С новото поколение Ford Bronco не само се завръща към корените си, но и стреля право в десетката – възкресява по-най вълнуващия и модерен начин американската икона в офроуд шофирането. Повече от каубойски автомобил с пиперлива секси нотка за щури приключенци, новият Bronco е готов за стремглав галоп в най-тежки условия, където и да е, без да хвърли ездача от гърба си.

Когато през 1966 година Ford Bronco е представен за първи път в САЩ, моделът веднага става влудяващ хит по пътищата, който олицетворява свободата, волната езда и движението на открито. След 25-годишно отсъствие, през 2020 г. Ford отново представи емблематичния Bronco в Северна Америка, като остана верен на дивото в модела, но го съчета с най-новите технологии за преодоляване на пресечени терени и широка гама от аксесоари.

Две години по-късно Bronco стъпва и по пътищата на Европа, като Bronco 4х4 офроуд SUV. Моделът се ще предлага в строго ограничени количества на избрани европейски пазари във версията с 4 врати с подобрени интелигентни технологии в края на 2023 г.

У нас пъргавият, здрав и абсолютно универсален SUV се предлага чрез вносителя на Ford за България – „Мото-Пфое”. Първите поръчки вече са факт, а за тест на модела има дълъг списък от чакащи.

Да си сгънеш покрива в дисагите

Във външния вид на всъдехода има нещо познато и просто, и в същото време различно и оригинално. Странна смесица, която привлича погледите и отприщва разговори за модела. Истината е, че Bronco се отличава с много прости, но функционални елементи, като например пластмасови арки на калниците с крепежни елементи за бързо демонтиране, така че да се отделят без щети в случаи на тежък терен, както и предна решетка и броня, които могат да бъдат свалени и заменени с алтернативни версии.

Особено внимание заслужава свалящият се мек покрив с шумоизолираща тапицерия, който се разглобява на четири модула и се прибира в специални бордови чанти, досущ като в дисаги, преметнати върху седло. Отделно всички врати могат да се демонтират напълно с помощта на един-единствен инструмент за не повече от 8 минути.

За това бързо префасониране спомагат прозорците без рамки, а страничните огледалата за обратно виждане са монтирани на предния капак, за да се запази видимостта дори при свалени врати. Миещите се тапицерии на седалките са направени лесно да се свалят и поставят. Е кой друг SUV го може!

Нещо повече – новият Bronco може да бъде оборудван със задна палатка, покривна палатка или странична тента за максимална свобода на открито или с релси на покрива и специалните багажници, предлагани за покрива и задната врата, за лесно транспортиране на ски и велосипеди.

Важно да се отбележи, че предоставеният на медиите тестови модел (на снимките), който апропо ще бъде предоставен и на клиентите за тестово шофиране у нас, е демонстрационен автомобил в типично американското си изпълнение Big Bend, а за Европа моделът ще се предлага само с твърд покрив.

Трапер на вълнуващи пътешествия

В допълнение към екстериора на американския офроудър са и няколкото скрити предложения – изненади към клиентите в интериора. Те трябва да бъдат открити от самите клиенти  по време на използване на автомобила. Такива са графиките, инкрустирани по различни места в салона, илюстриращи оригиналната моделна гама от 1966 г. Такава е например отварачка за бутилки, вградена някъде в интериора.

Въпреки че Bronco е създаден за най-тежки офроуд условия, комфортът и удобството са без компромис. Дизайнът на приборното табло е с черти от първото поколение на Ford Bronco, като цветовете са вдъхновени от естествените палитри и екипировката за работа на открито, а материалите са подбрани за максимална издръжливост.

Дръжките за хващане са интегрирани в арматурното табло за удобство на пътниците. Централната конзола е оборудвана с подложка за безжично зареждане, така че да поддържа мобилния телефон на място. Ключовете и бутоните в салона са със силиконови уплътнения и гумени повърхности за по-добра защита, отделно има и точки за закрепване на стойки за устройства в горната част на арматурното табло, така че лесно да се ползват мобилни телефони, а изходите за зареждане с 12-волтови и USB връзки са с капачета.

Новият Ford Bronco е оборудван с мултимедийна система SYNC 4 и 12-инчов сензорен екран, на който се изобразява панорамата от 360-градусовия обзор на системата от камери в автомобила за допълнителна видимост при предизвикателни трасета, като движение по скален маршрут.

Ездата с Bronco – повече от удоволствие

Изненадващо, но „буйният кон“ на Ford се управлява с голяма лекота. На асфалт по нищо не отстъпва на ускорението и возията на градски автомобил и в същото време, когато стъпи в кални коловози, спортният кон се превръща в тежковоз. Новият Ford Bronco e с пътен просвет от 210 мм, може да гази водни препятствия с дълбочина до 85 см и да тегли прикачен товар с тегло до 1588 кг. Тегличът е опция.

Модерният Ford Bronco 4х4 офроуд SUV е оборудван с 2,7-литров EcoBoost V6 двигател с два турбокомпресора с мощност 315 к.с. и развива 555 Нм въртящ момент. „Конната амуниция“ е въоръжена с 10-степенна автоматична трансмисия и система, която носи показателното име GOАТ (съкратено от Go Over All Terrain и препратка към прякора на първата генерация).

Към познатите режими на движение, които се сменят от кръгъл селектор – Normal, Eco и Sport, новият Ford Bronco и има 7 различни опции за пресечен терен като Sand, Baja, Mud & Ruts и Rock Crawl. Тук има режими Slippery, Sand, Baja, Mud, Ruts и Rock Crawl.

Новият Ford Bronco е оборудван с високоефективно независимо окачване за стабилност при офроуд (HOSS), което се състои от пружини с дълъг ход отпред и осигуряват превъзходно качество на возене. Отзад стандартно е монтиран твърд заден мост с пет връзки и пружини с променлив ход, комбинирани с амортисьори за голямо натоварване. Предлагат се 17- и 18-инчови алуминиеви джанти, оборудвани с гуми за всякакви терени.

Уникалният всъдеход се предлага с електронна предавателна кутия, която позволява превключване на предавките в движение или двустепенна електромеханична предавателна кутия с автоматичен режим, който позволява безпроблемно превключване между задвижване на двете и на четирите колела в зависимост от условията. Блокиращият заден диференциал е стандартен, а наличните блокиращ преден диференциал и система за изключване на предната „анти-рол“ щанга осигуряват максимална проходимост при трудни условия.

Редица асистенти в помощ на водача помагат при завиване, като Тrail Turn Assist за векторно разпределение на въртящия момент с помощта на спирачките, за да се намали радиуса на завиване в тесни пространства, а Trail One-Pedal Drive позволява на водача да ускорява и спира само с педала на газта на тежък терен, в други ситуации помага и системата Trailer Sway Control за удобство на водача при теглене на ремарке.

За бруталните моменти на катерене и газене, новият Ford Bronco разполага със защита на критичните компоненти на предницата с предпазна плоча и екранирани двигател, трансмисия, предавателна кутия и резервоар. Страничните прагове са подсилени, за да издържат теглото на автомобила при екстремно катерене по скали, откритите куки за теглене отпред и отзад са стандартни. За пълната безопасност на пътниците покривната конструкция от високоякостна борна стомана е оборудвана с интегрирани странични въздушни възглавници и с предни въздушни възглавници.

Технически характеристики:

Ford Bronco 2.7 EcoBoost V6 4×4 Automatic

  • 2,7-литров 6-цилиндров бензинов двигател с два турбокомпресора
  • 10-степенна автоматична скоростна кутия
  • 315 к.с. максимална мощност при 5250 об/мин
  • 555 Нм максимален въртящ момент при 3000 об/мин
  • 5,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 212 км/ч максимална скорост
  • 11,2 л/100 км среден разход на бензин
  • 258 г/км емисии на СО2

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: автора, Ford, Мото-Пфое и Атанас Марков – eurica.me

Снимки с коне: Ранчо Рила

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име