Новият Tucson стана еталон за бъдещите модели на Hyundai

0
2242

Расовият жребец на корейското автомобилостроене блясва под светлините на прожекторите с футуристичен външен вид и модерни технологии. Четвъртото поколение на Hyundai Tucson вече използва нова платформа, благодарение на която е пораснал на дължина, широчина и височина.

С междуосие то 2680 мм, базовата версия на модела тежи 1558 кг. Пътният просвет е 170 мм. Новият Hyundai Tucson може да тегли ремарке със собствени спирачки с тегло до 1650 кг или без собствени спирачки с тегло до 750 кг, като тегличът се предлага като допълнителен аксесоар.

Атлетичната осанка на новият Tucson се забелязва отдалеч, благодарение на дългия преден капак, късите надвеси, заобленият покрив и заострената линия на прозорците. В профила изпъкват множество геометрични форми, които преливат от една в друга, а калниците са разширени до степен, че да приютят с лекота дори 19-инчовите колела с красиви алуминиеви джанти.

Внушителната предница е със запомнящи се светлини, елегантно преливащи се в радиаторната решетка. Ако дневните светлини са изключени, приличат на част от решетката. Задните светлини са триъгълни и свързани по между си със светлинна линия, а над капака на багажника има масивен спойлер.

Авангардните форми в дизайна продължават с практични и луксозни решения и в интериора на корейския SUV от среден клас. Висококачествени материали, типични за модели от премиум сегмента се виждат във всички детайли в салона, където почти няма бутони. Изключение правят тези за превключване на режимите на автоматичната трансмисия.

Всички функции за навигация, инфотейнмънт, отопление и климатизация се контролират чрез сензорно докосване или чрез гласова команда на информационно-развлекателната система. Естествено, новият Tucson разполага с всички най-нови технологии като безжично свързване и зареждане на мобилни телефони.

Предният панел обгръща салона, а показанията на инструментите се изписват на 10,25-инчов дисплей с променлива конфигурация. Широката централна конзола е наклонена и в нея е интегриран 10,25-инчовият сензорен дисплей с ясна графика, детайлна карта на навигацията и прецизни изгледи от четирите камери, даващи 360-градусов обзор около автомобила.

Предните седалки са изключително удобни, почти кресла. В най-високото ниво на оборудване Premium седалките са снабдени с електрическо задвижване, отопление и вентилация. С отопление може да бъде и воланът. Между седалките е монтиран подлакътник с просторна кутия вътре. Осветлението в салона вече може да променя цвета си, като се предлагат 64 различни нюанса.

На втория ред седалки има просторно място за пътуващите. Облегалките на втория ред се регулират под ъгъл на наклон. Обемът на багажника е 616 литра в нормално състояние и 1795 литра при сгънати задни седалки. Във версията Premium капакът на багажника се отваря и затваря с електрическо  захранване.

Дори и в базовото ниво на оборудване, новият Hyundai Tucson разполага с множество удобства, като електрически стъкла и огледала за обратно виждане, климатик, радио, Bluetooth, круиз контрол, камера за движение на заден ход, 7 въздушни възглавници, електронна система за стабилизация, технология за автоматично спиране и активно управление в лентата на движение.

Най-високата версия Premium глези с безключов достъп, тризонов автоматичен климатик, сензори за светлина и дъжд, люк на покрива, отопляеми задни седалки, сателитна навигация, следене на слепите зони, полуавтономно шофиране и дори автопилот при паркиране.

Новият Hyundai Tucson Hybrid впряга 230 конски сили

Новият Hyundai Tucson се предлага с богат избор от бензинови и дизелови двигатели с турбокомпресор, като повечето от тях са допълнени с 48-волтова хибридна система за подпомагане на агрегата с вътрешно горене. Бензиновият 1,6-литров 4-цилиндров турбодвигател 1.6 T-GDI се предлага във варианти с мощност от 150 и 180 к.с.

Новият Hyundai Tucson се предлага и във версия Hybrid, при който 1,6-литровият турбодвигател е допълнен от електрически мотор с 60 к.с. със сумарна мощност 230 к.с. Оборудван както с бензинов двигател, така и с електрически мотор с подкрепата на мощна литиево-йонна полимерна батерия, се постига отлична икономия на гориво и намаляване на отделените вредни емисии. И като част от регенеративната спирачна система, електромоторът също помага да се намали скоростта на автомобила, зареждайки батерията, която електрифицира шофирането.

Новият Hyundai Tucson се предлага и в електрифицирана версия Plug-in Hybrid с мощност 265 к.с., която се зарежда в контакта. Моделът Plug-in Hybrid може да измине около 50 км изцяло на ток, задвижван само от електрическия мотор, което води до безшумно шофиране и нулев разход на гориво. За дълги пътешествия и служебни командировки много подходящ е 1,6-литровия турбодизелов двигател, който се предлага във версии със 115 и 136 к.с., като вторият вариант се комбинира със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител и задвижване 4х4.

Общо седем въздушни възглавници намаляват последиците от инцидент. Едната се надува централно между предните седалки и е предназначена да предотврати удар между телата на водача и пътника отпред. Това е уникално за класа. Асистентът за автоматично спиране вече разпознава и напречен трафик на кръстовища.

Асистентът за шофиране по магистрала е напълно нов. Той комбинира адаптивния круиз контрол със системата за предупреждение за напускане на лентата и онлайн навигационни данни и е предназначен да осигури максимално комфортно пътуване. При излизане от колата, Tucson предупреждава за идващи велосипедисти или други превозни средства.

На пътя новият Hyundai Tucson Hybrid се държи, толкова уверено, че можете спокойно да му се доверите, а интимната обстановка в купето е обезпечена с перфектна шумоизолация. Новият Hyundai Tucson Hybrid се предлага със задвижване на четирите колела от системата HTRAC или само с предно предаване. За по-стабилно поведение през зимата или уикенд пътешествия до планински конни бази по черни пътища, системата 4х4 е безпощадна.

През по-голямата част от времето тягата се прехвърля към предните колела, но ако е необходимо, се включва и задният мост. В режим Lock ръчно, може да се включи задвижването на четирите колела със скорост до 40 км/ч. Истинско улеснение е технологията за подпомагане при спускане на стръмен наклон и система за избор на режим за различни видове офроуд терени.

Новият Hyundai Tucson Hybrid е повече от перфектния избор за хора с динамичен начин на живот, подкрепен от 5-годишна гаранция без ограничение на пробега.

Технически характеристики

Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Hybrid 6АТ 4х4

  • 1,6-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател + електромотор
  • 6-степенна автоматична трансмисия
  • 230 к.с. системна максимална мощност
  • 350 Нм системен максимален въртящ момент
  • 8,0 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 193 км/ч максимална скорост
  • 5,7 л/100 км среден разход на бензин
  • 131 г/км емисии на СО2
  • 90 680 лева цена на модела (Premium)
  • 53 780 лева цена на базовия модел

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков и Екатерина Дончева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име