С екшън фалстрат, стартира последното за годината състезание по надпрепускане с двуколки

0
1476

Последно официално състезание за сезона по надпрепускане с двуколки с коне от Рисисти породи се проведе на 30 октомври под организацията на БАРК (Българска асоциация за рисисти коне).  Събитието започна с техническа конференция за собственици, треньори и запрежчици преди старта на 3-те гари от Х-я състезателен ден от спортния календар на асоциацията. Събитието се проведе на поовехтелия хиподрум „Стефан Караджа“ в село Стражица, край  Балчик, който всеки път се оживява на подобни събития за да си припомни кой е и какъв беше .

Регламента на БАРК допусна в последните три гонки за 2022 година само коне добили максимални балове от предишни участия,  да застанат на старт в гонките. За съжаление от стартовите списъци отпадна един от фаворитите Илчо Илчев, поради контузия на свой кон. Стартовете  бяха през 45 минути, което не се понрави на публиката поради проточващото се време за наблюдение на гонките, но се хареса на щанда предлагащ храни и напитки за присъстващите.

Заключителната спортна интрига за сезона стартира с  I гара „Купа на Запрежчика“ – надпрепускане с двуколки на 2150 метра за 4-годишни и по-възрастни коне от Рисисти породи. Зад старт машината застанаха 8 тандема за награден фонд от 1000 лв. Още в първите метри обаче където конете развиват скорост почти 50 км/ч, стана сблъсък между две двуколки, които повлякоха след себе си и трети, но този път кон в запрежчик. Старта бе обявен за невалиден от съдиите по трасе и подновен. Стартирали отново в гонката поведе Стоян Радев с KARTEL, след него се движеше Йордан Стефанов, но далеч пред всички водеше запрежчика Стоян Радев. Един от силните конкуренти -Тошко Желязков отпадна от битката поради галоп на коня и на последните 700 метра начело излезна българската кобила MELANI със собственик, треньор и запрежчик Стефан Петров. 4-годишна кобила, която тренира на собствена писта в село Брест, се раздаде.  Втори финала пресече Борис Генчев с 6 – годишната кобила RACE DE ROJO  и трети Йордан Стефанов с 10-годишния кастрат CZAR DU VAAL. Четвърти в гонката финишира Цветан Пърмаков  с 7-годишната кобила FLAMBEUSE DU DOME.  „С тази поредна победа за годината, слагам венец на  поредицата си от успехи. Щастлив съм. Сега ще дам заслужена почивка на кобилата, но след месец ще започнем отново с по-леки тренировки. Само два пъти седмично. Тренирам на собствена писта, която съм си изградил в моето родно село. Конете са ми хоби, иначе съм животновъд. Отглеждан над 200 крави.“ ,споделя Петров след знаковата си победа.

Стефан Петров

„Най-важната гара за деня“, така обяви спикъра на състезанието началото на II гонка – Международна гара за „Купа на нациите“ с участие на запрежчик от Сърбия (Жовица Остожич), който участваше с кон предоставен от БАРК и Ризван Стефан от Сърбия с 11-годишния кастрат BARITON DU TRIO. Дистанцията предложи надпрепускане на 2100 метра за 4-годишни и по-възрастни коне от Рисисти породи. 6 запрежчика се впуснаха в надпревара за награден фонд от 2 000 лв. Коментатора на състезанието доста подробно и образователно поясни, че дистанция от 2100 е доста рискова и тактиката на състезателите трябва да различна. Докато на по-късите  дистанции практиката е „газ-спирачки“ на дългите се изискват тактика. Пистата е с дълги прави и това увлича запрежчиците, по неопитните не успяват да се сработят в хронометъра и губят контрол в скоростта.

В дългоочакваната гара с международно участие в началото поведоха двама запрежчика. Динамиката на гонката сменяше картината по пистата на всяка секунда. Първи от битката отпадна  Йовица е дисквалифициран поради галоп. Това даде шанс на българския запрежчик Севдим Админов да поведе. През цялото време бе атакуван от Ризван. Прахта на моменти забулваше видимостта по трасето, която категорично е пролбем за състезатели и коне. „Но такива са условията у нас“, както ще кажи по-късно в интервю и коментатора на събитието Геоги Генчев.

Севдин Амдиев

Третата последна гара за състезателния ден  бе само за коне от породата Френски Рисак на дистанция 2400 метра за 4-годишни и по-възрастни коне. Стартовата машина отприщи битка за 6 участника. Това е дистанция, в която, ако запрежчика не съхрани коня, битката е загубена.  Тук високата скорост отново увлича състезателите и ако успеят да овладеят приповдигнатия адреналин, победата е в кърпа вързана. Дълго бягане с идеята да се съхранят конете. 7-те кобили в гонката спретнаха невероятен скоростен спектакъл за всички дошли на хиподрума. В началото поведе Йордан Стефанов с ESTONIA, но двете обиколки поднесоха разместване и изненада на финала. След дисквалификацията на Цветан Пърмаков и много драматични последни метри, първи финала пресече Цветан Русев, който финишира първи с кобила DIANE SOYER.

Тандема въобще не присъстваше в предварителните коментари за фаворитите в гарата, защото 9-годишната кобилата, тъкмо се бе възстановила от ухапване от кърлеж. „ И аз не я слагах в сметките за призовите места, но ето че тя не ме предаде. Грижех се като дете за нея, докато боледуваше след това ухапване от кърлеж. Възстановяването беше дълго, и ето, че тя ми се отблагодари. Цялото ми семейство е тук. Щастливи сме. Това е идеята.“ , каза Цветан Русев по време на награждаването.

Цветан Русев

Видео с всички гари и участици, вижте  в ютюб канала horsemediabg, както и телевизонен репортаж с победители, зрители и представители на БАРК в  предаването „Конете на България“ , което ще се излъчи на 16 ноември от 21:00 ч, по Агро тв.

Текст: Ездапрес
Снимки: Иван Косьов

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име