Hyundai Staria – поглед от космоса

0
1997

Предприемам четиридневно екскурзионно пътуване от столицата до космополитния Истанбул с фамилен екипаж от едно поколение преди и едно след мен. Трябва ми голям и комфортен автомобил. В ограниченото предлагане на миниванове на нашия пазар си избирам корейския Hyundai Staria – чете се „Стария”, но е съвсем нов модел.

За модела изчитам различни сравнителни тестове и статии, в които основните прилагателни са „космически“, „извънземен“, футуристичен“. От официалното представителство на Hyundai за България – „Индустриал Комерс”, ми осигуряват всички пълномощни и най-любезното обслужване за тестово шофиране на новия миниван Staria.

Страничната плъзгаща се врата се отваря сама и посреща любимите ми хора със стандарт от ново измерение. Светът на Staria ни предлага революционно голямо пространство, максимален комфорт и споделени моменти, обогатяващи живота.

След първите стотина километра по автомагистрала „Тракия“, посока КПП „Капитан Андреево”, се убеждавам в неслучайно използваните похвални слова за минивана, наричан космически кораб на колела. Особено нощем, изцяло новият модел Hyundai Staria изглежда галактически мощен с впечатляващите си светлини и невероятен силует. Всички го заглеждат, от което самочувствието и настроението на пътниците се приповдига. Интересът към автомобила е невероятен.

Удобните предни седалки са отопляеми и вентилирани. Липсата на средна конзола осигурява много голямо пространство за краката и дори мога да „пусна къс пас” с топка на пасажера от дясно на мен. Високата позиция за шофиране в новия Hyundai Staria позволява лесен достъп до всички уреди за управление. Арматурното табло пред очите ми е с диагонал от 10,25 инча без козирка. Графиките на дигиталното табло се променят с избрания режим на шофиране – Normal, Eco или Sport).

При изпреварване и при прибиране в платното след тази маневра, една от графиките става камера за отразяване на движението в съответната лента. В средата на салона е разположен 10,25-инчовият сензорен екран на мултимедийната система, която разполага с приложенията Apple CarPlay и Android Auto, навигационни карти и слот за безжично зареждане. На централния екран на Hyundai Staria се показват изображенията от четирите камери – предна, задна и в двете странични огледала.

По стар шофьорски навик, облягам лакътя си на перваза на прозореца, където Staria предлага специална зона за тази позиция, обвита в мека материя. Задала съм на интелигентния круиз контрол дистанция от автомобила отпред и шофиране със скорост от 140 км/ч.

Замечтано си мисля: новият 7-местен Hyundai Staria стартира с цена от 72 900 лева за модела с предно предаване, 6-степенна механична скоростна кутия и ниво на оборудване Exclusive и достига 107 900 лева за модела, който шофирам – с 8-степенен автоматик, 4х4 и най-луксозното ниво Luxury. Никой друг на пазара не може да предложи толкова добро съотношение между оборудване и цена, което Staria дава. Всъщност Hyundai Staria е най-доброто предложение за 7-местен миниван на пазара.

Мислите ми са прекъснати от откритието на моите деца – високоговорители, които улесняват разговорите между редовете седалки в купето. На централния екран широкоъгълна камера изобразява всички пътници на борда на Staria. При появата на баба и дядо на екрана, настъпва истинско оживление в купето. Усещането е като да сме си в хола у дома. Смях, закачки между млади и стари.

Удобните кожени кресла на втори ред са любезно преотстъпени на нашите ВИП пенсионери. Тези седалки се регулират във всевъзможни комбинации, имат подлакътници, много удобни подглавници, разполагат с отопление и вентилация, като дори предлагат подвижни опори за краката. С поставки за чаши, с отделна климатична зона, с лапички за четене, вторият ред седалки в Hyundai Staria оправдано се сравнява с бизнес класа в презокеански полет.

На третия ред има място за трима пътници, като до тях се стига през страничната плъзгаща се врата и през втория ред седалки. Пасажерите на последния ред също имат много пространство, вентилационни отвори, завеси, поставки за чаши и USB входове за зареждане. Третият ред седалки може да се плъзга напред и назад.

Естествено размерът на багажното пространство директно зависи от това колко далеч е изместен третият ред. В крайно положение, почти до задния капак, остава място от едва 117 литра, но при преместен максимално напред трети ред, спокойно се побират 4-5 стандартни куфара и още толкова спортни сака. Освен това при сгъната облегалката на третия ред седалки се освобождава огромно багажно пространство с обем от 1300 литра.

Новият Hyundai Staria е толкова голям, че може да стъпи едновременно на два континента. Тази метафора става истина, когато по Босфора Staria се „гмурка“ в подводния тунел „Eвpaзия” и се влива с лекота в динамичния трафик на Истанбул.

С дължина от 5,25 метра, широчина 2 метра, височина 1,99 метра и междуосие от цели 3,28 метра, корейският миниван се държи модерно и достойно на всяка географска територия и терен.

Пристигаме до най-високата кула в азиатската част на Истанбул – Чамлъджа. Ще гледаме Европа, стъпили на Азия. Прозрачният асансьор, който скоростно ни извисява към 40-я етаж на кулата, ми позволява да видя как на паркинга около Staria се струпват любопитни хора. Появата на този модел на Hyundai привлича небивал интерес и в Турция, като предизвиква разговори и множество възхитителни погледи.

Поглеждайки света от 369 метра над земята, отново в главата ми е „космическото“ в Staria. Моделът наистина е с футуристична форма на космически кораб, а екстериорът на Staria е вдъхновен от кривата на светлината, която осветява хоризонта на Земята при изгрев слънце, когато се гледа от космоса.

След турско кафе и поглед над мегаполиса Истанбул, следва задължителното пазаруване и пазарене в един от най-големите закрити пазари в света – Капалъчаршъ. Hyundai Staria има огромно пространство около първия и втори ред седалки, където поставяме покупките и тръгваме на панорамна обиколка из Босфора. Свечерява се, но това е шанс да се насладим на амбиентното осветлението в купето с възможност от различни комбинации за цветове.

С най-добрите в класа си функции за безопасност, до шест въздушни възглавници и широка гама от усъвършенствани системи за подпомагане на водача, Hyundai Staria осигурява най-спокойното пътешествие. За безопасността се грижат десетки асистиращи системи и помощници – за избягване на челен сблъсък, за придържане в лентата, за следена на обекти в сляпата зона, асистент за безопасно излизане при приближаващ автомобил от задната страна, асистент за избягване на сблъсък при напречен трафик отзад при излизане от паркомясто и много други.

У нас новият Hyundai Staria се предлага с 2,2-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател CRDi, оборудван с турбокомпресор с променлива геометрия. Максималната мощност е 177 к.с., а въртящият момент е 430 Нм. Моторът има невероятна динамика за миниван. Ускорението от място до 100 км/ч с 6 пътника и багаж отнема 14,5 секунди.

При икономичната скорост между 90 и 110 км/ч, този 2,2-литров турбодизелов мотор във версията със задвижване на всички колела консумира 7,3 л/100 км. В градски ритъм Staria харчи между 9,5 и 10 л/100 км, но ако колата е натоварена „до козирката“ с багаж , разходът достига до 11-12 л/100 км, което е съвсем в реда на нещата.

Емоционалното пътешествие с новия Hyundai Staria е само половината история в това фамилно приключение. Луксозно обзаведеният 7-местен вариант предлага премиум преживяване на всеки един пасажер на борда. Миниванът е оборудван със задвижване на всички колела и има впечатляващо плавна возия. Воланът се върти с лекота, а управлението е песен, въпреки големите размерите на модела.

Новият модел се предлага с 3-годишна гаранция, без ограничения на пробега, което е само малък комплимент от този невероятен автомобил, който е верен партньор за семейно пътешествие или просто за поредната работна задача да се отправиш към летището с клиенти.

Време е да се разделим. Интелигентна електрическа задна врата слага край на това незабравимо пътешествие със Staria, със стари и млади, от едната и от другата страна на Босфора.

 

Технически характеристики:

Hyundai Staria 2.2 CRDi HTRAC 4х4

  • 2,2-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 8-степенна автоматична трансмисия
  • 4х4 задвижване на четирите колела
  • 177 к.с. максимална мощност при 3800 об/мин
  • 430 Нм въртящ момент при 1500-2500 об/мин
  • 13,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 185 км/ч максимална скорост
  • 8,7 л/100 км среден разход на дизел
  • 228 г/км емисии на СО2
  • 72 900 лева базова цена на модела
  • 107 900 лева цена на тествания модел Luxury

Текст: Екатерина Дончева

Снимки Ивелин Солаков и Екатерина Дончева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име