Бойната Марая разби жребците на турнир в Костандово

0
5829

За трети път в рамките на пет месеца „Клуб по конен спорт Костандово“ в едноименното родопско градче посрещна най-силните коне на страната в турнир по надтегляне. Събитието се проведе в слънчевия ден на 24 септември и представи общо 44 старта разпределени в 5 категории пред погледа на над 500 зрители и специални гости пристигнали за състезанието чак от Босна.

Срето Симич от Сърбия

За това свое първо посещение в България по покана на костандовския спортен клуб господата Срето Симич и Миле Савелич, които са представители на конен клуб  „Соко сив“  (Коњички клуб „Соко сиви“)  от Сърбия  разказват пред EzdaPress , че са пътували  над 12 часа, за да присъстват на тежковизните битки в Родопа планина. „ У нас състезанията се провеждат с двойка впряг. Категориите обикновено са четири. Коне до 1000, до 1200 , 1400 кг и над 1400 кг собствено тегло (общо тегло на два коня). Трасето е с дължина 100 метра, контролното време е най-малко 3,00 минути или 5,00 минути в зависимост от товара. Тежестта за надтегляне е от един кубик дървени трупи и стига до три и половина кубика.“, споделя  Срето Симич. За едно състезание, което например организира самият Симич участват около 200 – 260 коня (състезателни и изложбени). В Сърбия се радват на над 10 000 души зрители на подобни надпревари. Догодина 45- годишния Симич, който се занимава цял живот с коне, което е наследил от неговия дядо и неговия баща, ще дойде с свои коне да участва в Костандово. От своя страна отправи и покана към българските собственици на тежковози да премерят сили в конкуренция на сръбска територия. Срето Симич е бил на турнири с коне от тежковозни породи в цяла Европа, но най-силно впечатление у нега са оставили състезанията провеждани в Белград. На турнира в Костанводо най-много му е допаднала кобила Марая, коята стана и шампион в  тежката категория, дори е проговорил със стопанина Ценко Влаховски да я закупи, но българинът е отказал категорично.

Самият турнир в Костандово започна с 9 участника и първоначелен товар от 1200 кг в първа категория. След две дотоварвания на финала конете теглеха 1950 кг, като с най-дълго разстояние от 14,63 м първото място грабна кон Вихър на Денис Фотенлиев от отбора на домакините. С близо метър по-малко (13,98 м) изтегли тежковоза лека категория – Хектор на Бисер Зайров и така тандема се класира втори. Трето място само с 8,02 м спечели кон Диего, което бе голяма победа за неговия стопанин Петър Евтиминов, който от доста време насам се разминава с престижните класиции, но в Костаново успя да взе купа.

кон Вихър на Денис Фотенлиев

Втора категория, коне със собствено тегло до 600 кг, представи 14 готови за битка тежковоза, които стартираха на 1 450 кг товар. След 2 дотоварвания тежестта в товарната шейта чукна 2 300 кг. и до бараж стигнаха 5 коня, но до класиране само 3 от тях. Първото място за пореден път тази година грабна кон Хектор на Иво Илиев от Кнежа, който единствен премина цялата дължина на трасето от 30 метра в рамките на контролното време от 3 минути. С изтеглени 21,80 м с тежкия товар, второто място грабна легендарната и станала любимка на публиката в Костандово кобила Снежа на стопанин Марин Маринов от Перник. Трети в тази супер оспорвана категория стана работен кон от Костандово – Вихър на Ради Кейбашиев с 16,90 м.

кон Хектор на Иво Илиев

В групата на тежащите до 700 кг коне на старт застанаха 9 участника. Странно, но тук класиралият се на трето място в предходната категория кон Вихър със собствено тегло 596 кг, победи по-тежките с близо 100 кг свои събратя и издърпа 28, 30 метра с товар от 2 250 кг. Интересното, бе че регламента на състезанието в Костандово допускаше в по-горна категория да се запишат за участие, не само победителят, но и класиралите се до 3-то място от предишна каегория. „ Конят е загрял, не е редно ! Не стартира при равни условия с останалите“ , бяха коментарите от трибуните. На второ място само с 1 метър разлика (27,30 м) се класира кон Буби на известната със своите тежковозни коне от софийско фамилия Алексиеви. Третото място отиде за кон Буби на стопанина Йордан Бонев от Перник с резултат 21,44 м .

кон Вихър на Ради Кейбашиев

В четвърта категория коне със собствено тегло до 800 кг в стартовия списък фигурираха 6 тежковоза, които на финала стигнаха до товар от 2 500 кг. След много адреналин от страна на конете и сред публиката, за пореден път тази година своята слава и шампионски маниер бетонира кон Буби на Николай Андреев от град Златица. Тандема постигна 18, 27 метра, което бе убедителна преднина пред класиралият се на второ място кон Рио на Васил Пеев (12,97), което бе нетипично за този известен със силата си тежковоз. На трето място се класира атлета Боран на Юсейн Караюсейн от село Хвостяне с резултат 11,08 метра.

кон Буби на Николай Андреев

Петата най-интересна и по традиция най-очаквана от публиката надпревара за коне със собствено тегло до 900 кг, започна с товар от 1950 кг и приключи на 2 450 т.е. с 50 кг по-малко от предната. Факт който не говори добре за исполините от тежката категория. Така или иначе с изтеглен товар по протежението на цялото трасе с лекота се разписа вечната шампионка на Ценко Влаховски от Враца – кобила Марая. Именно нея искаше да закупи госта от Сърбия – Симич, но не му се получи. Знаменитата кобила с внушителен вид и перфектна спортна форма остави далеч след себе си по резултат класиралите се на второ и трето място, съответно: кон Рожди(17,92 м) отново на фалимия Алексиеви от София и кон Буби (15,28м ), който зарадва стопанина си Ники Андреев с още един трофей, участвайки в по-горна категория.

кобила Марая на Ценко Влаховски

Турнира в Костандово завърши със сърцата благодарност от страна на участниците към домакините за перфектната организация и честно поднесетата надпревара, като товар и времеизмерване. Следващото състезание по надтгеляне с коне от тежковозни породи ще се проведе на 23 октомври (неделя), 2022 г в село Конарско (община Якоруда) по покана на фермера Ахмед Ахмед. Подробен видеоматерил с всички участници в Костандово и интервю със Срето Симич, може видите и чуете в ютюб канала horsemediabg.

Галерии:

Снимки и видео: Иван Кисьов

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име