8-ия месец се срещам с новата Серия 8 на BMW

0
3839

Връхлитам в сърцето на лятото с вълнуващата динамика и ексклузивния стил на новата 8-а серия на BMW. Август толкова много ми пасва, не само на мен, но и на BMW България за представянето пред медиите на новата Серия 8 на компанията. Август означава буквално „божествен, възвеличен”. Няма други прилагателни за 8-та серия освен тези, за да се опишат накратко трите варианта. Новото BMW Серия 8 Coupe, новото BMW Серия 8 Cabriolet и новото BMW Серия 8 Gran Coupe са оборудвани с М-спортен пакет за още по-динамична визия и по-вълнуващо чувство при шофиране.

За моето индивидуално изживяване жребият ми определя: от София до Мелник да „галопирам“ с купето BMW 840d xDrive, а на връщане от комплекс „Зорница“ до столицата да „пришпоря“ с уверена радост от шофирането мощното BMW М850i xDrive Gran Coupe. На разположение на журналистите беше цялата гама и варианти с различни двигатели, като всеки модел е с индивидуален характер, но споделящ общи черти в дизайна с останалите.

Всички версии на новото BMW Серия 8 имат акцент върху характерната за BMW бъбрековидната решетка и онагледяват автомобилната концепция, която съчетава типичната за марката динамика със значително повишение на простора и пригодността за пътуване на дълги разстояния.

Моделите и вариантите от BMW Серия 8 лежат ниско над пътя, с издължен силует и преливаща плавно към задната част линия на покрива. Широко изпъкналите рамене и широките следи подсказват за динамичния потенциал на автомобила. Опционалният, изработен от карбонов композит покрив, се отличава с вдлъбнатина по средата, позната като Double Bubble при класическите състезателни автомобили.

Мощно оформените повърхности и прецизните линии на дизайна на каросерията на BMW Серия 8 осигуряват спортна елегантност в стила на актуалния език на формите на марката. Тяхната визия сигнализира ексклузивност и прогресивна естетика. Независимо от формата на каросерията, новото BMW Серия 8 е олицетворение на неподражаем стил, който винаги е впечатлявал.

По повод 50-ата годишнина на BMW M GmbH за всички модели на новото BMW Серия 8 се предлага и една опция, която сигнализира за особената връзка с традиционното въодушевление от моторните спортове. По желание всички модели на новото BMW Серия 8 вместо с познатите емблеми на марката се оборудват с класическото лого BMW Motorsport на предния капак, на задния капак и главините на колелата. Със своите изместени полуокръжности в син, виолетов и червен цвят юбилейните емблеми напомнят на използваната за пръв път през 1973 година при състезателните автомобили първоначална емблема на BMW M GmbH.

Пълна газ със спортното купе BMW 840d xDrive Coupe

Уникалното в сегмента BMW 840d xDrive Coupe предлага комбинация между спортни характеристики и уверена пригодност за дълги пътувания. Луксозното купе вози по-меко, дори с нископрофилните гуми и спортното окачване. Автомобилът ускорява и спира светкавично. Ефективните спирачки позволяват спирачният път от 100 км/ч да се съкрати под 35 метра. „Изнасям се“ от града към село за броени минути дори в натоварения трафик. Луксозният модел с две врати се задвижва от уникалния 3,0-литров редови 6-цилиндров битурбо дизелов двигател с мощност 340 к.с.

Максималният въртящ момент от 700 Нм осигурява спокойно и тихо пътуване при ниски обороти, както и мощна, незабавна газ. Динамиката е перфектна. Моделът ускорява от 0 до 100 км/ч само за 4,8 секунди. Стандартната 8-степенна автоматична трансмисия превключва неусетно предавките и серийно може да бъде управлявана от лостчетата на волана.

Моделът е оборудван със системата за задвижване на всички колела xDrive, въпреки че през повечето време въртящият момент се предава само на задния мост. Ако е необходимо, тягата се предава и на предната ос, което значително подобрява сцеплението и повишава стабилността. Новото BMW 840d xDrive Coupe е с прецизно и информативно управление с адаптивни амортисьори за намаляване на наклоняването на каросерията в завоите.

Комфорт и динамика с BMW М850i xDrive Gran Coupe

Новото BMW М850i xDrive Gran Coupe е с феноменалните 3,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч. Максималната скорост е ограничена до 250 км/ч. До магистралата, криволича по селски вити пътища, а голямото купе ми разкрива колко е маневрено в завоите. Благодарение на завиващите задни колела и диференциала с ограничено приплъзване, автомобилът се носи като кораб в море.

В момента, в който стъпвам на асфалта на магистрала „Струма”, скритият под предния капак 4,4-литров V8-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор ме предизвиква да пришпоря мощността от 530 к.с. Битурбо моторът се разгръща светкавично, а при високи обороти се чува най-свирепия звук от ауспуха, особено в режим Sport+. При рязко подаване на газ, тягата се усеща с всички сетива.

Реакцията на педала на газта е мигновена, тягата се подава към четирите колела чрез спортната 8-степенна автоматична скоростна кутия. Новото BMW М850i xDrive Gran Coupe разполага със задвижване на всички колела, но през по-голямата част от времето въртящият момент се предава само на задния мост за по-спортно шофиране.

Новото BMW М850i xDrive Gran Coupe има едно голямо предимство пред BMW 840d xDrive Coupe и това са комфортните задни седалки, достъпът до които се осъществява чрез отделни задни врати. За шофьора и пътника до него интериорът е идентичен с този на купето BMW 840d xDrive Coupe. Разликата между тях и BMW М850i xDrive Gran Coupe е при пътниците отзад.

Благодарение на увеличеното междуосие и по-високата линия на покрива, на втория ред в BMW М850i xDrive Gran Coupe има две удобни седалки за комфортно пътуване на двама пътници с ръст до 1,90 метра, като е предвидено достатъчно място и за краката, и за главите им. Между двете седалки има и трето място, което може да бъде използвано за кратки разстояния, тъй като е оборудвано с предпазен колан. Обемът на багажника от 440 литра позволява в него да се транспортират три чанти за голф.

Технически характеристики

BMW 840d xDrive Coupe

  • 3,0-литров 6-цилиндров битурбо дизелов двигател
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic Sport
  • 340 к.с. максимална мощност при 4400 об/мин
  • 700 Нм въртящ момент при 1750-2250 об/мин
  • 4,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 6,5 л на 100 км среден разход на дизел
  • 170 г/км емисии на СО2
  • 213 400 лева цена на тествания модел

BMW М850i xDrive Gran Coupe

  • 4,4-литров 8-цилиндров битурбо бензинов двигател
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic Sport
  • 530 к.с. максимална мощност при 5500-6000 об/мин
  • 750 Нм максимален въртящ момент при 1800-4600 об/мин
  • 3,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 10,7 л/100 км среден разход на бензин
  • 243 г/км емисии на СО2
  • 255 000 лева цена на тествания модел

Снимки: BMW Group Българя

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име